Русия

Мистериозната история на 14 танкера. Катастрофата на века, която не беше забелязана

/NovinarBG.com/ Международните медии съобщиха, че танкери, превозващи руски петрол, са блокирани в корейските пристанища. Товарът им не може да бъде продаден поради санкциите, а корабите са превърнати в плаващи складове. Опровержението дойде твърде късно, щетите на Русия вече бяха нанесени.

Когато казваме, че Западът е започнал информационна (известна още като „когнитивна“ и „ментална“) война срещу Русия, не винаги ясно си представяме колко сериозна е ситуацията. Колко фалшиви информационни поводи създава врагът и какво всъщност постига по този начин?

Междувременно целта на врага е да създаде лоша репутация на Русия и руснаците буквално по всяка точка от информационния дневен ред за всеки един ден. И да направи това, като задръсти с информационен боклук мозъците на самите руснаци и на тези, които могат да им съчувстват и помагат, и на хората от западните страни

Последното, разбира се, е особено важно за врага: на Запад има твърде много разочарование от пораженията, от факта, че Русия не се срина под тежестта на санкциите, а напротив, демонстрира по-добра икономическа динамика от самия Запад, който наложи санкциите. Показването как добре „работят санкциите“ е жизненоважно за врага. Особено когато става въпрос за нефта.

Това всъщност е сериозен въпрос: на руснаците им е даден „таван на цените“, но те в никакъв случай няма да го спазват. На руснаците беше забранено да транспортират петрол по море (по-точно направиха нерентабилно застраховането на такъв транспорт), но те от своя страна бързо се сдобиха с „сенчест танкерен флот“ и търгуват с петрол както преди.

Западът не може да търпи това, но реално не може да направи нищо по въпроса. Но е напълно възможно да убедите вашите граждани (и в същото време някои от нашите), че „в действителност всичко не е такова, каквото е в действителност“.

Да видим как се прави. Няма да търсим много примери: всичко, за което ще говорим, се случи в медиите през изминалата седмица.

Информационната атака – открито убождане

Всичко започна с източниците на агенция Ройтерс – една от най-големите и авторитетни на Запад, една от онези, на които се вярва по подразбиране, докато не се докаже лъжата. Ройтерс публикува съобщение на 26 януари: Russia struggles to sell Pacific oil, 14 tankers stuck – според агенцията, 14 руски танкера, превозващи общо 10 милиона барела петрол от находището Сахалин-1 , са заседнали край бреговете на Южна Корея .

Те са блокирани в пристанището на Йосу, а танкерите не могат да продадат петрола и да напуснат заради санкциите, наложени срещу собственика на корабите, Sun Ship Management, за превоз на петрол на цена над 60 долара за барел. Същият този таван на цените. Впоследствие различни медии съобщиха подробности за случващото се – например, че поне една трета от нефта с марка Sokol е предназначено за Indian Oil Corp.

Така че от западна гледна точка имаше голяма победа, санкциите работят, руснаците не могат да продават и транспортират петрола си: ура, ура, ура.

Разбира се, новината предизвика много коментари, включително и в социалните ни мрежи – тук, както се казва, тръгна губернията да пише. Имаше и такива, които свързваха случващото се с предстоящото посещение на Владимир Путин в Северна Корея, за което Царград писа неведнъж, и такива, които предполагаха, че Русия използва съюзниците си в Северна Корея, за да накаже Южна…

Междувременно „времето мина и се стъмни“, пълнежът на Ройтерс беше забелязан от официалните органи – и в информационното поле започна да се появява нова и истинска информация.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Закъснял ответен ход. Тоест пропуск

Първо, на 28 януари южнокорейската държавна система за морска и пристанищна логистика съобщи, че „има само един петролен танкер със суровини от Русия в пристанищата Йосу – Гуанян“. Той е хвърлил котва в пристанище Йочон на 12 януари и ще остане там до 31 януари, когато ще отплава за Сингапур.

Танкерът LA BALENA беше в Йосу от 8 до 11 януари, след което отпътува към Вадинар. Танкерът NELLIS акостира в това пристанище от 28 ноември до 2 декември 2023 г., след което отиде в индийското пристанище Парадип“.

Тоест, Южна Корея спокойно съобщи, че няма скандал, никой не е задържал никъде по някаква причина 14 танкера, а от трите големи танкера, които наскоро са посетили пристанището, два вече са напуснали, а един ще продължи пътуването си по график.

На 29 януари (вероятно след внимателна проверка и съгласуване на информацията с всички възможни заинтересовани страни) руски официални лица също докладваха как наистина стоят нещата в корейските пристанища и къде акостират руски танкери.

Руското генерално консулство в Пусан не е получило никакви искания от екипажите на петролни танкери, за които се твърди, че стоят без работа край бреговете на Южна Корея в очакване на решение на трудностите с продажбата на руски петрол на Индия.

При това, по съобщението на РИА Новости, „налице се оказа само един от „14-те танкера в южнокорейските пристанища“, за които се твърди, че са бездействащи край бреговете на Южна Корея в очакване на решение на трудностите с продажбата на руски петрол на Индия“. Бяха приведени и статистическо данни, които показват не трудности, а напротив, интензификация на руската търговия със суровини през корейските пристанища:

Танкерите, превозващи суров петрол от Русия , са посетили пристанището Йосу-Гуанян 153 пъти през 2023 г. В сравнение с миналата година броят на влизанията в пристанището са се увеличили с 50%, а общият бруто тонаж на петролните танкери се е увеличил с 63%. Едновременно с това броят на посещенията в същото пристанище на танкери от Индия също рязко се е увеличил: от 7 на 40. Общият им тонаж доближи 3 милиона, което е почти една трета от този на руския.

Така че можем спокойно да изпратим сакраменталното „поздравления, гражданино, вие излъгахте“ на Булгаков до западните медии. Не за първи и не за последен път. Но възможно ли е да се успокоим с това?

Нека отново да разгледаме ситуацията. Съобщението на Ройтерс, съгласно което „Русия се опитва да продаде тихоокеански петрол: 14 танкера заседнаха“ се появи три дни преди да узрее и се даде разумен отговор от нашата страна на шахматната дъска.

Това означава, че поне два дни всички вярваха на Ройтерс – репутация! – и се множаха „експертните” коментари и просто обсъждания, в които повтаряха по различни начини единствена теза: Русия има трудности.

Едва ли ще изненадаме някого, ако кажем, че дори след официалното изявление на руските дипломати и руската държавна информационна агенция потокът от тези коментари няма да спре. По-точно ще спре, но по друга причина – защото „новините в интернет продължават 6 часа, а най-интересните – три дни.“

Ударът вече е нанесен, в мозъка на читателя вече се е набило, че санкциите работят, сега тръгнете да разказвате за ръста на търговския оборот и за реалната цена на руския петрол, която е по-висока от ценовия таван. Само че е късно.

Какво от това?

Повтаряно е хиляди пъти, но всичко е безрезултатно: вицът за руския танкист, който сред руините на вражеската столица казва на другаря си: „Ех, жалко, Ваня, жалко че загубихме информационната война“ – това не е анекдот, а констатация на тъжен факт. Вражеската пропаганда работи по-бързо и по-добре от нашата и нанася удари в неочаквани посоки. Просто трябва да успеем да се обърнем, но засега все нямаме време.

Трябва да се направи нещо за скоростта на реакция на официалните ведомства и държавната машина като цяло. И то възможно най-скоро. Един ден информационната диверсия няма да се отнася до петролните варели на края на света, а нещо по-близко и по-болезнено.

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button