ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Митов срина опорките на Асен Василев за бюджета и му зададе сложен въпрос

Желанието да има редовен кабинет е първото нещо, с което отиваме в парламента и последното, с което си тръгваме. Няма друга по-важна задача пред България в момента. Това каза пред bTV Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

„Ходенето от избори на избори очевидно не води дрържават наникъде.

Ние вървим само назад“, подчерта той.

По думите му, отговорните партии трябва да си дават сметка, че когато влязат в парламента трябва да предстанат да бъдат представители само на един сегмент на обществото.

„Каквито и критики да отправяме ние, това не означава, че нямаме зрялото разбиране за това, че най-стабилната формула в сегашния парламент би била между първия и втория. И ние видяхме в разговорите, които бяха проведени по отношение на законодателната програма, че различията не са толкова много“, посочи Митов.

„Поставянето на условия на мен ми прилича на желание отново да се взриви парламента и да няма редовно правителство и да се ходи на избори отново“, каза той относно претенциите на ПП-ДБ.

„Каква е логиката – няма да подкрепим първия мандат, ще подкрепим втория. Добре, вие имате ли някаква представа какво ще се случи с втория?“, попита той колегите си от ПП-ДБ.

Той заяви, че въпроси като еврозоната и Шенген няма как да бъдат решени без стабилно мнозинство и редовно правителство. „Еквилибристиките и шантажът на ПП-ДБ е отново признак на безотговорност и детинщина“, заяви Митов.

„Със сигурност ще търсим най-стабилния вариант. Това е коалиция между първия и втория“, изтъкна той.

„Проблемът е, че в самата коалиция ПП-ДБ няма разбитателство за подхода. Очевидно е, че динамиката в коалицията е такава, че те произвеждат в момента нестабилни конструкции и правят цялата държава заложник на детинщини. Знам, че се появиха отникъде и тръгнаха да се учат на гърба на всички граждани, допуснаха много грешки“, каза Митов.

„Крайно време да се сложи край на тези детинщини“, допълни той.

„Това, което виждам аз, е че ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория. Защото познавам динамиката на подобен тип процеси“, каза Митов.

Той обясни, че много хора в ГЕРБ не желаят да влизат в коалиция с ПП-ДБ. „Лидерството в случая е да обясниш на тези хора защо го правиш. За да продължат да ти вярват, трябва да обясниш. Те нямат лидерския потенциал да обяснат на хората защо в момента вървим в тази посока“, смята Митов.

Според него, трябва да има лидерска среща: „Борисов веднъж вече се среща с лидерите на другитеполитически фракции в парламента. Като лидер е готов да продължи този тип разговори“.

По повод твърденията на ПП, че водят разговори „с всички“ за съставяне на кабинет с втория мандат, той попита: „Асен Василев с „Възраждане“ ли ще прави коалиция? От тях ли ще търси подкрепа?

Митов коментира и . Той обясни, че парите от Плана за възстановяване няма как да бъдат заложени в бюджета, защото те просто няма да дойдат. Траншовете няма да пристигнат.

Относно залагането на вземане на 100% от дивидентите на държавните дружества Митов каза: „100% дивидент означава да вземеш на държавните предприятия възможността да инвестират във всякакви иновации – взимаш им парите и те си стоят така, както са“.

Още новини

Back to top button