Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Митриничари спасиха редки фазани на границата

снимки Агенция Митници

Митриничари спасиха редки фазани на границата. Служителите от сектор „Авиоконтрол“ в ТД Митница София установили, че птиците от три защитени вида са били предназначени за износ за Обединените арабски емирства (ОАЕ).


На 15.09.2022 г. митнически служители на МП „Летище София –Товари“ извършват проверка на пратка от България за ОАЕ с живи фазани, изпратена от физическо лице – български гражданин. Птиците са по два броя от защитените видове Елиотов фазан, Седлат фазан и Сатир трагопан фазан и попадат в Приложение A и Приложение C на Регламент (ЕО) № 338/97 на Съвета от 9 декември 1996 година относно защитата на видовете от дивата флора и фауна чрез регулиране на търговията с тях, съобщават от пресцентъра на Агенция Митници.

Митническите инспектори установяват, че фазаните са редовно декларирани като товар, но при съвместна проверка със служители на Регионална инспекция по околната среда и водите – София и „Граничен контрол“ към Българската агенция за безопасност на храните, се потвърждава, че за първите два вида фазани няма издадени разрешителни по CITES за износ, а за третия вид няма разрешително по CITES за износ или друг сертификат, указващ произхода.
Подобно нарушение се санкционира с глоба в размер на от 100 до 200% от митническата стойност на стоките.
Фазаните са настанени в Зоологическата градина в София.

Още новини

Back to top button