ОБЩЕСТВОУ Нас

Много кучета у нас се продават без микрочип и паспорт

Снимка Булфото

Установени са нарушения при продажба на домашни любимци у нас.

60% от кучетата в България се продават без микрочип и паспорт. Половината от закупените кученца са на възраст до шест седмици, когато все още трябва да бъдат с майките си, съобщават от фондация „Четири лапи“. Продажбата на животно в тази възраст компрометира значително здравето и социализацията на кученцата до края на техния живот.

В началото на 2022 г. фондацията е поръчала проучване, проведено от изследователската агенция Savanta в седем европейски страни, включително България.  Според него държавата ни е с най-голям дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани онлайн, въпреки правната рамка.

Само 15% от купувачите казват, че са купили кученцето си от регистриран развъдник. 
Повечето кученца са рекламирани в социалните медии (51% общо, 35% от тях във Facebook) и в уебсайтове (29%).

„Резултатите от проучването в България повдигат сериозни въпроси за развъждането и продажбата на кучета в България и подчертават липсата на осведоменост по отношение на придобиването и собствеността на кученце“, коментира Ивелина Иванова, координатор „Програми“ на „Четири лапи“ – България.  

„За да се подпомогне борбата с незаконната търговия с кученца онлайн, продавачът трябва да бъде проверен от сайтовете за обяви, заедно с данните за микрочипа на кученцата, които продава. В допълнение, социалните медийни платформи трябва правилно да прилагат своите забрани за продажба на животни, като е необходимо законодателство за защита на животните, продавани онлайн във всички изследвани страни.“ казва Джули Сандърс, директор „Животни-компаньони“ в „Четири лапи“.

Фондацията провежда кампанията „Малко. Бързо. Болно“, която цели да покаже рисковете от незаконната търговия на кучета. „Осинови, не купувай“ е призивът, зад който застават от „Четири лапи“, за да призоват хората да идат до местен приют, от който да изберат своя домашен любимец.

Проучване на фондацията през 2021 г. установи, че продавачите масово не спазват изискванията за регистриран развъдник, а животните живеят в лоши условия, пише dnes.bg.

Още новини

Back to top button