СВЯТ

Монополът на долара започна да се руши

/NovinarBG.com/ Хегемонията на американския Федерален резерв и долара на световния пазар е към своя край. Тази теза беше изказана от Игор Сечин на икономическия форум в Баку. Той даде редица аргументи защо това се случва и защо тези процеси са необратими. Съединените щати прекалиха и самите накараха другите страни да се откажат от долара.

Приключва ерата на „Американския глобален цикъл“, когато САЩ с помощта на своите инструменти – Федералния резерв и долара, а през последните години – и санкциите, монополизираха световните пазари. САЩ не могат повече да възпират развитието на други центрове на влияние, като Китай, Индия и Русия, заяви ръководителят на “Роснефт” Игор Сечин на Евразийския икономически форум в Баку.

„Нито пандемията, нито дори украинската криза, нито проблемите на енергетиката и икономиката като цяло по никакъв начин не са основната причина за тектоничните промени, които се случват в света. САЩ са принудени да се борят за запазване на своята хегемония на всяка цена и не могат да си позволят да се откажат от тази борба, защото загубата на хегемония – финансова, военна, политическа и икономическа – означава за тях невъзможност да се възпроизвеждат като държава, икономика и политическа система. Говорим за промяна на глобалния регулатор – хегемон, който произволно се е назначил като такъв, който независимо измисля правила за останалия свят и произволно ги сменя, веднага щом станат неизгодни за него “, каза Игор Сечин.

Какви промени забеляза ръководителят на „Роснефт“?

Първо – става дума за спад на инвестициите в държавния дълг на САЩ. От края на 2021 г. чуждестранните инвеститори са намалили инвестициите в държавния дълг на САЩ с 238 милиарда долара. Второ, делът на САЩ във валутните резерви на световните централни банки е паднал до 55% – това е най-ниската цифра от 1995 г. насам. „Въпреки това доларът се засилва в страните, които са съюзници на САЩ, но това не е целият свят“, каза Сечин.

В тези страни САЩ продължават да печелят от доларова емисия. „Днес йената, лирата и еврото страдат най-много от политиката на Федералния резерв. Именно те, в името на спасяването на долара, заплашват да изгорят в пламъците на кризата“, каза ръководителят на „Роснефт“.

САЩ през последните две години са отпечатали приблизително същото количество долари, както през предходните 40 години – 5,9 трилиона, това е 38% от паричното предлагане, каза по-рано президентът Владимир Путин. Еврозоната отпечата 2,5 трилиона евро. Всичко това доведе до криза, тъй като даде старт на инфлацията в целия свят. Западът започна да злоупотребява с монополното си положение във валутната сфера, посочи руският лидер.

„Светът се промени за всички. Включително за Съединените щати“, каза Сечин. Според него „ресурсът, който получиха през миналия век като печатар на световната валута“, се изчерпва. Днес вече не е възможно да не се обръща внимание на позициите на Китай, Индия, Русия и другите страни, които създават свои системи за взаимни разплащания, смята той.

Централните банки на Азия и Близкия изток преминават към двустранни линии за разплащания в чуждестранна валута, намалявайки рисковете от произволно изземване на сметки, държавни средства и валутни резерви, прекъсване на връзката със системата за разплащане. „Виждаме желанието на държавите, които искат да запазят своя суверенитет, да се откажат от разплащанията в долари. Този процес не е бърз, но е необратим“, каза шефът на „Роснефт“.

„Има тенденция за намаляване на инвестициите в държавния дълг на САЩ, но тя е силно преувеличена“, каза Валери Емелянов, експерт по фондовия пазар. Първо, обяснява експертът, 75% от правителството на САЩ е кредитирано от самите американци и само 25% се дължат на чуждестранни притежатели на американски дълг. Второ, ако погледнете разбивката по държави, които инвестират в държавния дълг на САЩ, тогава общо за годината обемът на инвестициите е спаднал само с 0,9%, тоест по-малко от един процент. „Това до голяма степен се дължи на факта, че страните се нуждаят от своите резерви, за да решат належащи проблеми: те продават част от американски облигации, за да покрият нуждите на бюджета или да подкрепят своята валута“, казва Емелянов.

Преди тази тенденция се водеше от Русия, която активно намалява своите притежания в държавните облигации на САЩ през последните няколко години поради геополитика и санкции. Тази година Япония, Китай (включително Хонконг), Тайван, Южна Корея и Бразилия намалиха най-осезаемо инвестициите си в държавния дълг на САЩ.

Тази тенденция се наблюдава от няколко години на фона на геополитическата конфронтация между страните. Тази година проблемът с Тайван отново ескалира, което също може да бъде една от причините за спада“, казва Владимир Чернов, анализатор. Япония намали инвестициите си през първата половина на годината с над 90 милиарда долара, но след това отново започна да ги увеличава. Като цяло, според официалната статистика, през първата половина на 2022 г. чуждестранните притежатели са се отървали от държавен дълг на САЩ в размер на 316,9 милиарда долара.

Има държави, които продължават да дават още повече заеми на САЩ – това е преди всичко Европа, както и страните от Британската общност, включително Индия, тоест поддръжниците на Щатите.

Много държави подхванаха тенденцията на Русия да намалява дела на доларите в резервите, след като САЩ и ЕС замразиха руските резерви в долари и евро, и сега мислят как да ги изтеглят напълно

Както Владимир Путин заяви в Валдайския клуб, Западът е дискредитирал институцията на международните финансови резерви, като е „прибрал“ златните и валутните резерви на Русия.

„Това създава прецедент. Поради това Саудитска Арабия започна да продава петрол на Китай за юани, а не за долари през второто тримесечие на тази година, като така намали дела на своите доларови резерви. Всички тези страни, които преминават към взаимни разплащания в национални валути, по този начин намаляват дела на щатския долар в своите резерви, а днес вече има много такива“, казва Чернов.

„Най-голям спад в дела на долара в международните разплащания се отбелязва между страните от БРИКС и ЕАИС. В международните разплащания делът на китайския юан е нараснал повече от други, а делът на разплащанията в индийски рупии и арабски дирхами не нараства много значително, но в близко бъдеще се очаква ще се увеличи обемът на разплащанията в турски лири и други валути “, смята Владимир Чернов. През последните десет години делът на разплащанията в националните валути на страните от БРИКС е нараснал от 2 до 40%, даде пример Андрей Костин.

Русия също постоянно се занимаваше с това, но по-рано основните успехи бяха постигнати главно в търговията с бившите страни от ОНД. Докато строгите западни санкции тази година не принудиха Русия да премине към разплащания в рубли дори при търговията с газ, което изглеждаше немислимо в началото на годината. В Русия юанът повиши значението си благодарение на ръста на търговията с Китай: очевидно юанът се купува в резерви, търгува се в сериозни обеми на Московската борса.

„Отказът от долара и еврото за Русия вече е необратим процес. Като се има предвид сегашната тенденция, още в средносрочен план нашите основни външнотърговски партньори ще бъдат Китай, страните от ЕАИС, Турция, Индия, държавите от Близкия и Средния изток, Латинска Америка и Африканския континент“, отбелязва Костин. Затова е логично валутите на тези страни да се държат в резерви.

Делът на резервите в долари в различни страни през миналата година също беше 55%, данните за тази година тепърва ще се изчисляват. Ако погледнете по-дълъг период от време, ще забележите ясен спад в ролята на долара. Най-високият дял на долара в резервите в историята – около 85% – е през първата половина на 70-те години на миналия век, в резултат на наследството от икономическия бум от 60-те години.

„След това, с натрупването на проблеми и нарастването на инфлацията, тежестта на долара намаля. До началото на 90-те години той представляваше по-малко от 50% от световните резерви. До началото на 2000-те години доларът отново беше над 70%, отново поради просперитета на Америка през предходните 10 години. 90-те години на миналия век бяха най-добрият период за икономиката на САЩ за последния половин век. Но през последните 20 години делът на долара падна до 55%, отстъпвайки основно на азиатските валути (йени и юани) – което е логично, като се има предвид многократният ръст на търговския оборот в този регион ”, заключва Валерий Емелянов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button