Русия

Москва отби психологичната атака на Украйна

/NovinarBG.com/ Във вторник сутринта украински дронове се опитаха да атакуват Москва. В резултат на атаката са пострадали няколко жилищни сгради, но няма сериозно пострадали сред жителите. Според Министерството на отбраната от осем машини три са били поразени от системите за радиоелектронна борба, останалите са били свалени от системи за ПВО “Панцир-С”. Кремъл посочи режима в Киев като организатор на атаката. Какви цели е преследвал врагът и как да предотврати подобни инциденти в бъдеще?

Рано сутринта във вторник няколко дрона бяха забелязани в Москва и Московска област. Дроновете удариха горните етажи на жилищни сгради на улиците “Профсоюзная” и “Атласова”. Според службите за спешна помощ в първия случай са „унищожени фасадата и остъкляването на сградата“, във втория случай „са унищожени фасадата и остъкляването на горните етажи“. По-късно кметът на Москва Сергей Собянин потвърди атаката на БПЛА в своя канал в “Телеграм”.

Ръководителят на града каза, че нападнатите къщи са получили „незначителни щети“. Отбелязва се, че към момента няма пострадали, но двама столичани са потърсили медицинска помощ. Кметът каза още, че от съображения за сигурност по време на работа на службите за спешна помощ са предприети мерки за евакуация на жителите на няколко входа в двете сгради.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов написа в канала си в “Телеграм” , че сутринта жителите на някои райони на региона са чули звуци от експлозии. Той отбеляза, че причината за шума е работата на руската ПВО, която е свалила няколко дрона на подстъпите към столицата. Атаката срещу столичния регион бе потвърдена и от Министерството на отбраната. В официалния канал в “Телеграм” на ведомството се казва, че в атаката са участвали осем устройства. Три апарата са били поразени от системи за радиоелектронна борба, останалите са били свалени от силите на зенитно-ракетните системи „Панцир-С“ в района на Москва.

Междувременно Кремъл оцени положително реакцията на всички служби на опита на врага да атакува региона. И така, прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че Министерството на отбраната и ПВО са работили добре. На свой ред московската прокуратура в своя канал в “Телеграм” във връзка с инцидента припомни отговорността за разпространение на съзнателно невярна информация. Освен това главният прокурор Игор Краснов инструктира подчинените си да поемат контрола върху разследването на атаките с дрон в Москва.

Имайте предвид, че украинските власти по обичайния си начин веднага започнаха да отричат участието си в атаката срещу Москва. В същото време ръководителят на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк саркастично коментира инцидента, като каза, че „умните дронове са решили да се върнат в Москва и да зададат въпроса защо ги изпращат в Украйна“. Трябва да се отбележи, че западните медии също реагираха на атаката на БПЛА. Така вестник “Файненшъл Таймс” пише, че в навечерието на контранастъплението ВСУ са започнали да провеждат поредица от „дръзки операции“, за да „натоварят“ руската отбранителна структура и „подкопаят бойния дух на противника“.

Експертната общност отбелязва още, че атентатът е бил предприет предимно с цел да се всее паника сред столичани. Въпреки това, благодарение на успешната работа на противовъздушната отбрана и руските аварийни служби, врагът не успя да постигне желания резултат, твърдят експертите. Така Алексей Рогозин, ръководител на “АНО”, предположи в своя канал в “Телеграм”, че за атаката по Москва са използвани „неизвестни досега дронове от авиационен тип с аеродинамична конфигурация на патица“. Отбелязва се, че подобни устройства са участвали в атаката срещу Краснодар на 26 май.

„Двигателят е с вътрешно горене, размахът на крилата най-малко четири метра и теоретичен обсег от 400 до 1000 км. Цената може да се оцени на 30 000-200 000 долара за всяко устройство“, отбеляза Рогозин. Отделно експертът коментира слуховете, че сред атакуващите Москва БПЛА е украинският военен дрон Уж-22. Според него тази информация е невярна.

На свой ред военният експерт Андрей Клинцевич каза, че подобни инциденти ще продължат и военно-промишленият комплекс на страната трябва да се съсредоточи върху производството на системи за ПВО за борба с дронове. Той отбеляза, че „комарите ще летят постоянно в нашата посока, докато не пресушим блатото“.

„За атаки врагът използва различни видове БПЛА. Сред тях са старите съветски “Стриж”, които периодично се подобряват по отношение на обхвата на полета. Освен това въоръжените сили на Украйна активно използват различни китайски търговски БПЛА, например “Мугин”, като ги модифицират за използване в бойни условия“, каза военният наблюдател Борис Рожин.

„Обхватът на полета на такива типове БПЛА може да бъде от 500 до 1000 километра, така че можем да заключим, че те са изстреляни от граничните райони – Харковска или Черниговска област. По правило дронът получава цел под формата на определен обект, той лети на изключително ниска височина, близо до дървета, за да не попадне в системите за заглушаване и ПВО“, каза той.

„В същото време атаката с такива БПЛА е насочена повече към пропаганда и психологическо въздействие. Факт е, че устройствата носят по-малко количество експлозиви от армейските дронове. Но инцидентите не бива да се подценяват. Проникването на всеки дрон води до увреждане на инфраструктурата или пожари“, подчерта събеседникът.

„За да предотвратим подобни инциденти в бъдеще, трябва да предприемем допълнителни мерки за по-ранно откриване на дронове. И за тяхното премахване е необходимо по-активно да се използват системи за директно унищожаване на апаратите, по-специално различни зенитни автоматични оръдия, самоходни оръдия и други системи, които се използват за директно унищожаване чрез визуален контакт “, каза той.

„Ако погледнете като цяло, то противовъздушната отбрана успя да свали повечето от безпилотните самолети по пътя към столицата и да предотврати унищожаването на значими военни и инфраструктурни обекти. Получи се доста вял „твърд отговор“ за ударите по военната инфраструктура и по-специално за ударите по Киев, особено в светлината на новите удари по западните системи за ПВО“, отбеляза експертът.

„Въпреки това е очевидно, че врагът ще се опита да повтори подобни атаки, търсейки уязвимости в нашата система за ПВО в различни посоки. Разбира се, опасността от подобни атаки би била още по-малка, ако въоръжените сили на РФ контролираха северните райони на Сумска, Черниговска и Харковска области. Това ще се отрази и на сигурността на граничните райони“, смята Рожин.

„БПЛА може да са пристигнали от района на Чернигов. Малките самолетни дронове са способни да покриват такива разстояния. Но си струва да припомним, че това не е първата атака срещу столицата. Бяха направени още неуспешни опити“, добави Василий Кашин, директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Висшата школа по икономика.

„Очевидно е използван дрон със сравнително скромни размери. За полета най-вероятно е избран криволичещ маршрут, който не е лесен за проследяване. Освен това движението се извършваше на изключително ниски височини. Съответно системите за ПВО, разположени на границите, не можаха да го открият и свалят ”, отбелязва експертът.

„При приближаването към Москва апаратът очевидно е срещнал повишена плътност на системи за радио-електронна борба. В играта влизат и системите за противовъздушна отбрана с малък обсег „Панцир-С“. Благодарение на това успяхме да свалим или деактивираме атакуващите устройства. Въпреки това осколки от оборудването са ударили жилищни сгради ”, подчертава събеседникът.

„Според мен не става дума за някакво обучение на ВСУ преди по-мащабни действия. Проучването на ПВО на столицата продължи месеци – видяхме голям брой дронове, които паднаха в района на Москва. Врагът се опитва да намери пропуски в нашата защита. В същото време е очевидно, че при планирането на атаки те разчитат на данни, които са получили от западните разузнавателни служби“, каза Кашин.

„По принцип ситуацията в момента изглежда така: безпилотните самолети бяха потиснати от системите за радиоелектронна борба, съответно падането им беше неконтролируемо. Ако врагът контролираше движението на апаратите, най-вероятно щяхме да видим серия от големи експлозии. Вероятно са планирали да ударят инфраструктурни съоръжения, но са нанесени щети на жилищни сгради “, подчертава източникът.

„Вследствие на случилото се Русия трябва да направи задълбочен анализ на ситуацията. Важно е да открием технически уязвимости в нашите системи за ПВО и РЕБ, за да предотвратим евентуални атаки в бъдеще. В същото време най-добрият изход би бил да се установи контрол над граничните райони, откъдето идва опасността“, заключи Кашин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button