Русия

МС-21 ще струва няколко пъти по-евтино от западните конкуренти

/NovinarBG.com/ Руският лайнер МС-21 ще струва поне половината от цената на своите западни конкуренти – самолетите „Боинг“ и „Еърбъс“. Цената му първоначално е по-ниска, освен това държавата иска съзнателно да подкрепи авиационната индустрия, така че авиокомпаниите да не увеличават рязко цената на самолетните билети поради огромните разходи за актуализиране на флота. Няма проблеми с търсенето на нов руски лайнер.

Посочена е цената на ВС-21, който ще замени основните самолети на западните концерни във флотовете на авиокомпаниите. „Цената на новите МС-21 за „Аерофлот“ и други превозвачи ще бъде значително по-ниска от пазарната. Това е съзнателна стъпка на държавата, която иска да намали тежестта върху авиокомпаниите – а оттам и върху пътниците, чиито цени на билетите включват лизинг. Това се прави нарочно, така че в труден за индустрията момент авиокомпаниите да могат да си позволят закупуването на ново оборудване и вътрешният транспорт да се развива“, каза Сергей Чемезов, ръководител на „Ростех“.

Той не назова конкретна цена. Източник на ТАСС в държавните структури обаче твърди, че цената на новия самолет МС-21 ще бъде около 3 милиарда рубли за руските авиокомпании, докато подобен „Боинг“ струва 5-6 милиарда рубли.

Държавата ще помогне на авиационната индустрия да компенсира частично цената на самолетите, подчерта Чемезов. „Подобни подходи работят в много страни, като Европа или Китай, където властите умишлено субсидират разходите за самолети за превозвачите, за да поддържат конкурентно ниво на цените“, каза ръководителят на „Ростех“.

Ръководителят на авиационния портал „Авиа.Ру“ Роман Гусаров е изненадан от посочената цена на западните конкуренти и на МС-21. „Това очевидно все още се изчисляваше по стария курс, когато доларът струваше около 60 рубли. Но сега доларът струва 80, а официалната каталожна цена на новия „Боинг“ 737-Макс – аналог на МС-21 – е повече от 100 милиона долара. Аналогът на „Еърбъс“ струва също толкова“, казва авиоекспертът. Тоест руският МС-21 може да струва дори не два, а три пъти по-евтин от новите чуждестранни аналози.

„Механизмите за субсидиране и друга държавна подкрепа ще помогнат за намаляване на лизинговите плащания за МС-21, отколкото за чуждестранните аналози. Това се прави, за да може новият MC-21 на лизинг да не е по-скъп от използваните „Боинг“ и „Еърбъс“. В началото на 2000-те нашите авиокомпании активно започнаха да отказват нови руски самолети, например Ту-204, и да купуват стари „Боинг“. Не защото лайнерите ни бяха толкова лоши. Но тъй като нов самолет винаги е по-скъп от употребяван от вторичния пазар. И тогава нашата индустрия спря да произвежда нищо и авиокомпаниите трябваше да купуват нови чуждестранни самолети “, спомня си експертът.

Сега обаче самата ситуация е уникална. Първо, според характеристиките си самият МС-21 обещава да стане не само равен, но и над своите западни конкуренти. Второ, самолетът ще се състои изцяло от руски компоненти, включително домашен двигател. В крайна сметка цената ще бъде много по-изгодна, както и лизинговите плащания.

Държавната подкрепа в този случай изобщо не е необходима, за да се стимулира търсенето, както обикновено се случва.

„Търсенето на МС-21 не трябва да се стимулира. Авиокомпаниите ще ни вземат самолетите на всяка цена, защото сега нямат алтернатива. Освен това броят на самолетите, които се обещават да бъдат произведени до 2030 г., все още не е достатъчен. Това няма да е достатъчно, за да замени всички „Боинг“ и „Еърбъс“ във флотите на нашите авиокомпании. Ще отнеме повече време“, обяснява Роман Гусаров.

Според него, ако пазарът на въздушни превози се запази на сегашното ниво от около 100 милиона пътници годишно, тогава ще има достатъчно самолети, но на косъм. Тъй като флотът на авиокомпаниите се актуализира в идеалния случай всяка година: някои лайнери се отписват поради възраст, други поради повреди и прочее. Въпросът е да се подкрепят авиокомпаниите в трудни времена, така че да не се налага рязко да повишават цените за полети поради увеличените разходи за закупуване на нови самолети.

„Авиационният флот е на ротационен принцип през цялото време. Нашите авиокомпании поръчаха нови самолети и планираха разширяване на флота. През 2022 г. обаче не пристигна нито един нов самолет, отказаха да ни ги доставят. Напротив, загубихме около 70 самолета поради санкции – те бяха арестувани и отведени. Тоест нашият флот от самолети за дълги разстояния вече е намалял с 10% миналата година. През 2023 г. също няма да има нови самолети. Едва в края на 2024 г. ще се появят първите няколко МС-21. Тоест близо три години авиокомпаниите ще летят без да обновяват самолетния си парк. Преди това всяка година флотът от лайнери се актуализира със 150 самолета. Това означава, че по-нататък ще е необходимо бързо обновяване на флота, за да се навакса изоставането“, казва Роман Гусаров.

Флотът от чуждестранни самолети за дълги разстояния в Русия наброява около 700 самолета. Всички те трябва да бъдат заменени с домашни лайнери. Въпреки това е невъзможно да се вземат и произведат за няколко години толкова много самолети, които току-що са получили сертификат. Серийното производство на МС-21 постепенно ще набира скорост. През 2024 г. по план ще бъдат произведени пет или шест самолета МС-21, а след това при добър сценарий производството ще се удвоява всяка година. И това вече е висок темп на разгръщане на производството, не се случва по-бързо на Запад.

Ако през 2024 г. се произвеждат пет самолета МС-21, то през 2025 г. – десет МС-21, през 2026 г. – 20 самолета, през 2027 г. – 40, а едва през 2028 г. заводът ще може да произвежда 70-75 МС-21 годишно. Едва след това авиокомпаниите ще могат да изпитат забележим приток на нови самолети. Това обаче все още няма да е достатъчно, за да се замени цялото чуждо оборудване в размер на 700 броя. Това ще се случи след 2030 г.

За какво стимулиране на търсенето на MC-21 можем да говорим сега, ако всички бъдещи самолети вече са договорени от големи авиокомпании. И малките превозвачи просто не получиха този самолет. Само „Аерофлот“ е планирано да получи 210 МС-21 до 2030 г.

„Държавата иска да подкрепи като цяло засегнатата авиационна индустрия, за да създаде икономически модел, който да удовлетворява както авиокомпаниите, така и пътниците. За да няма увеличение на разходите на авиокомпаниите и те да не избират: или да летят евтино и да фалират, или да летят скъпо, но без пътници – и също да фалират. И двата варианта са лоши“, отбелязва събеседникът.

Все още е трудно да се каже дали си струва да се очаква увеличение на въздушния транспорт през следващите години. Експертът смята, че ако Русия запази пътникопотока на сегашното ниво през следващите три години, това вече ще бъде добър резултат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button