Микроблейдинг
СВЯТ

На Грузия ѝ омръзна американското високомерие

/NovinarBG.com/ В Грузия, която избра проамерикански курс, се случи нещо нечувано – американският посланик Кели Дегнан получи толкова остри критики от Тбилиси, че Държавният департамент трябваше да се застъпи за дипломата. Това недоволство изразиха депутати от управляващата „Грузинска мечта“. А ексдепутатът от управляващата партия дори нарече посолството „координатор на антидържавни процеси“. Защо Тбилиси започна да си позволява подобни атаки срещу САЩ и какви ще са последствията за Грузия?

Партньорството между САЩ и Грузия може да бъде подкопано от „възмутителната критика“, която се разпространи в републиката срещу американския посланик в Тбилиси Кели Дегнан. Това заяви помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Карън Донфрид. Повод за споменатата „възмутителна критика“ от страна на редица грузински политици беше подкрепата на посланика за радикалната опозиция в плановете ѝ да въвлече страната в конфронтация между Русия и Украйна.

Говорителка на Държавния департамент обеща на Дегнан „подкрепа по всяко време“. Освен това, според Донфрид, тя е обсъдила този проблем с министър-председателя и правителството на Грузия. Донфрид обяви и „връщане назад по отношение на демокрацията“ на Грузия, която не получи статут на страна кандидатка от ЕС, за разлика от Украйна и Молдова.

Грузинският премиер Ираклий Гарибашвили на свой ред заяви, че САЩ са основният стратегически партньор на страната му и прикани опонентите на Кели Дегнан да осъзнаят това. Отбелязваме обаче, че сред критиците има и представители на управляващата в страната партия „Грузинска мечта“. Така депутатът от тази партия Кахи Кахишвили заяви, че американският посланик Дегнан не трябва да превишава правомощията си, като се изказва в подкрепа на арестувани опозиционери.

Освен това официалният лидер на „Грузинска мечта“ Ираклий Кобахидзе нарече изявлението на посолството на САЩ в подкрепа на Николоз Гварамия, бивш ръководител на опозиционната телевизионна компания „Рустави-2“ и един от бившите адвокати на Михаил Саакашвили.

Но може би, говорейки за критиците на посланика, Карън Донфрид, служител на Държавния департамент, има предвид преди всичко движението „Силата на народа“, което скоро ще се превърне в партия и вероятно ще участва в парламентарните избори през 2024 г. Това движение вече има девет настоящи парламентаристи (има 150 места във висшия законодателен орган на Грузия), които преди това са били членове на управляващата партия „Грузинска мечта“.

Решението им да напуснат ГМ (при запазване на тесни връзки с „мечтателите“) е обусловено именно от желанието им да отговорят публично на редовните и често несправедливи критики на Грузия от страна на Запада. Управляващата партия, по силата на естествените си задължения да бъде сдържана, не може да си позволи да бъде толкова груба, което означава, че е необходим суфльор. Една от основните мишени на „Силата на народа“ е посланик Дегнан.

Така депутатът Гурам Мачарашвили, който напусна управляващата партия и се премести в „Силата на народа“, най-ясно изрази позицията на движението, като нарече посолството на САЩ в Грузия „координатор на антидържавни процеси“ за предполагаема подкрепа на радикалната опозиция , който се стреми да въвлече Тбилиси в конфронтацията между Москва и Киев, като отвори „втори фронт“.

Припомняме, че Грузия напълно подкрепя Украйна, включена е във всички санкционни механизми, но не е въвела свои, национални ограничения срещу Русия – въз основа на собствените си интереси.

Вашингтон, разбира се, няма да позволи да обиждат посланика му. Между другото мандатът ѝ изтича след няколко месеца. За да намали интензивността на емоциите, в началото на септември грузинският премиер Ираклий Гарибашвили се изказа в защита на Кели Дегнан.

Ръководителят на правителството припомни, че след като Грузия получи независимост, Америка осъществи „много положителни проекти и предостави голяма помощ“ (Да бъдем точни, САЩ инвестираха шест милиарда долара в Грузия за три десетилетия, включително за подкрепа на нейния отбранителен капацитет) .

„Трябва да защитим отношенията с нашия стратегически партньор“, каза ръководителят на грузинското правителство. В тази връзка министър-председателят предложи групата грузински депутати, които напуснаха управляващата партия „Грузинска мечта“ и създадоха „Силата на народа“, да спрат да критикуват посланика.

„Ние уважаваме Америка и почитаме нейния посланик и всички представители“, каза Ираклий Гарибашвили. Но „Силата на народа“ продължава да бъде критична към Дегнан, като същевременно мобилизира около себе си част от консервативния електорат. Този електорат изобщо не е проруски! Той просто не иска никой да обижда родината, дори на основния стратегически партньор на САЩ – още повече, че това е незаслужено.

Тази година САЩ са отпуснали 132 милиона долара помощ на Грузия. 88 милиона са планирани за бъдещето и елитът на Вашингтон вече призна възможността да намали и тази инжекция като отмъщение за атаките срещу Дегнан. За грузинската опозиция това е важен коз. Но дали това уплаши официален Тбилиси? Засега не особено.

Ираклий Кобахидзе, председател на управляващата партия в Грузия, каза, че по-голямата част от тази помощ е за НПО. И почти всички неправителствени организации на Грузия, близки до посолството на САЩ, открито се противопоставят на грузинското правителство. „За нас това възможно намаляване на финансирането не е толкова интересно от практическа гледна точка“, каза Кобахидзе. „Колкото до несправедливата критика към нас, тя няма цена. Приемаме критика, но само тази, която е основателна“, допълни той.

Като цяло Грузия, обидена от факта, че за разлика от Украйна и Молдова все още не е получила статут на страна кандидатка за ЕС, все по-често си позволява да отговаря на Запада. Причината може би е, че след 24 февруари стойността на страната като надежден партньор за Запада по отношение на транзита на каспийски енергоносители нарасна непропорционално.

Освен това Грузия остава основният партньор на Европа и САЩ в региона на Южен Кавказ и политически. По-конкретно, Тбилиси допринася за помирението между Баку и Ереван. В четвъртък председателят на арменския парламент Ален Симонян посети Тбилиси и чу уверения за готовността на Грузия да продължи да допринася за процеса на уреждане. И за Вашингтон и Брюксел е много важно да изземат от Москва инициативата в азербайджанско-арменските въпроси. И тук Грузия също може да бъде полезна на Запада.

Всичко това заедно дава основание на Грузия да изисква адекватно отношение от Запада. Трябва също така да се подчертае, че „Грузинска мечта“ беше вдъхновена от посещението тази седмица на еврокомисаря Оливер Вархей, който отбеляза ясния напредък на Грузия в работата по изпълнението на 12-те препоръки на ЕС, необходими за получаване на статут на кандидат.

Политическият експерт Петре Мамрадзе смята, че „разбира се, няма да има пропаст между САЩ и Грузия, но определено ще има някаква вреда“. Според този експерт след завръщането на Виктория Нюланд в Държавния департамент, която нарече вече осъдения бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили „личен приятел“, има още критични стрели от Вашингтон към Тбилиси.

„Според моите наблюдения именно след това Кели Дегнан промени речника си и започна да критикува грузинската страна по-остро, а дотогава тя се смяташе за много добър посланик“, каза Мамрадзе. Експертът смята, че за потушаване на напрежението би било добре грузинският премиер Ираклий Гарибашвили отново да направи ясно изявление за важността на стратегическото партньорство с Америка.

„САЩ имат най-сложни отношения в Закавказието с Грузия, защото грузинският елит се оказа немонолитен. В „малките страни“ САЩ предпочитат да работят с елита, докато в Грузия има няколко равни сили на влияние. Затова Съединените щати подкрепят всички страни и понякога това води до подобни инциденти. Това може да предизвика местно недоволство в някои грузински групи на влияние, но в същото време е ясно, че като цяло Тбилиси няма да се отдалечи от орбитата на Вашингтон“, обяснява политолог Дмитрий Дробницки.

Експертът също така припомни, че не всички страни критикуват САЩ за „работата“ с местната опозиция, някои правителства са философски настроени към такава американска политика. „Във всеки случай това недоразумение в периферията на влиянието на САЩ няма да повлияе на позициите на Вашингтон в този регион, дори само защото те нямат специални конкуренти там“, каза източникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button