Русия

На Тъкър Карлсън му липсва надеждност за интервю с Путин

/NovinarBG.com/ Американските власти пречат на работата на най-популярния опозиционен журналист и не му позволяват да интервюира руския президент Владимир Путин. Така изглежда ситуацията според самия журналист Тъкър Карлсън. Американските власти имат основание да се опасяват от подобно интервю. Но това не означава, че трябва да се вярва на Карлсън.

“Ще почакаме и ще видим”. С тези думи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на въпроса дали руският президент Владимир Путин може да даде интервю на американския журналист Тъкър Карлсън.

Преди това Карлсън каза, че иска да направи такова интервю, но правителството на САЩ „го спряло“. „Помислете за това“, предупреди той читателите на швейцарското списание “Велтвохе”.

Тук има много за размисъл. Доскоро Тъкър Карлсън беше най-популярният политически коментатор в САЩ – и все още се смята за един от най-влиятелните консерватори в Америка.

Преди началото на предизборната кампания в САЩ Карлсън беше уволнен от “Фокс Нюз” и се опита да му забранят професионални дейности, оказвайки натиск върху алчността. Журналистът продължи да получава много пари по договорните задължения на телевизионния канал, но бившият му работодател смяташе всяко негово съдържание за изключително, принадлежащо само на телевизионния канал – той не го изяждаше сам и не го даваше на други.

Телевизионният канал не успя напълно в това. Но сега Тъкър Карлсън, строго погледнато, е просто блогър, който говори на платформа X по покана на нейния собственик Илън Мъск.

Въпреки това Карлсън все още се гледа от милионна публика. Това му осигурява статут, а този статут му позволява да интервюира висши служители. Унгарският премиер Виктор Орбан, например, не пренебрегна подобна възможност.

Карлсън се опитваше да се срещне с Владимир Путин дълго време – още преди началото на СВО и по времето, когато работеше във “Фокс”. Информацията за това е изтекла от анонимни хора в медиите и, както смята самият Карлсън, те са я получили от личната му кореспонденция, открита от Агенцията за национална сигурност на САЩ.

АНС отрече наблюдение на телевизионния водещ, но след това скандалът работи в полза на Карлсън. Ако това е най-уличаващото нещо, което може да се извади от личната кореспонденция, той е едва ли не светец: каквито и да са отношенията между Русия и САЩ, опита да вземе интервю от държавния глава е просто работа за журналист.

Карлсън не уточни: сега, като говори за спънки от правителството, същият случай ли има предвид или някой по-скорошен?

Както и да е, нито през 2021 г., нито сега администрацията на президента на САЩ Джо Байдън можеше да хареса идеята за подобно интервю.

Карлсън остро критикува лично Байдън, „ястребовата“ политика на САЩ спрямо Русия и помощта за Украйна за сметка на американските данъкоплатци.

Най-вероятно той може да намери общ език с Владимир Путин, а руският президент може да бъде изключително убедителен в интервюта за чуждестранни медии (включително американски).

Като цяло Белият дом има основания да се опасява от тяхното сътрудничество. Това ще потвърди на десетки милиони американци това, което вече подозират: външната политика на Вашингтон е жестока, разточителна и неефективна.

Но по американските стандарти да попречиш на журналист да извършва дейността си е още по-лошо. Това е огромен скандал, престъпление и повод за импийчмънт – втори след този, който Конгресът разглежда в момента.

От Държавния департамент вече заявиха, че нямат представа кой е могъл да попречи на Карлсън да разговаря с Путин и кога точно се е случило това. Може би прикриват властите, може би наистина не знаят.

Или може би нищо не се е случило. Карлсън не е човек, на който трябва да се вярва за всичко.

Той умее да казва неприятната истина за американските власти и е доста последователен във възгледите си. Случва се обаче истината за властите да не е достатъчно неприятна, за да постигне целите на Карлсън – да държи публиката си нащрек. С една дума, реклама.

Понякога той преформулира казаното от други хора, за да го направи по-скандално. Понякога това сериозно изкривява смисъла на казаното.

Например, конгресменът демократ Джейми Ръскин е доста неприятен човек, един от русофобите на Капитолийския хълм, но той все пак не призоваваше за унищожаване на Русия заради нейните традиционни православни ценности, както някога го перефразира Карлсън.

Една от формалните причини, поради които “Фокс” свали главната си звезда от ефир, бяха претенциите за накърняването на репутация за милиони долари от компании, обслужващи президентските избори в САЩ. Съдилищата ги удовлетвориха, но телевизионният канал, а не Карлсън, трябваше да плати.

Но още по-показателни са други дела по други въпроси, които адвокатите на канала все пак спечелиха. Линията на защита беше следната: това е Карлсън, той „утежнява автора“ и не може да се приема буквално.

Така че засега няма да даваме интервю. Самата формулировка „правителството на САЩ ме спря“ (когато Карлсън искаше да интервюира Путин) предполага много различен набор от възможни действия както от страна на Карлсън, така и от страна на правителството на САЩ.

Консервативният „разказвач на истината” вече е бил улавян да „украсява” действията на опонентите си и да използва намеци там, където звучат по-интригуващо от истината. В неговия случай наистина си струва да изчакаме и да видим: може би това не е акт на цензура, а просто американски блогър, който по този начин моли за интервю от руския президент.

Както каза Дмитрий Песков, някога отново ще дойде време за разговор между държавния глава на Русия и американски журналист, но сега в Съединените щати „едва ли някой е в състояние да възприеме трезво анализа на Путин за ситуацията, неговата визия за бъдеще.”

Карлсън може би би могъл. Но във всеки случай такова интервю е по-необходимо за него, отколкото за Русия и нейния президент.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button