Русия

На всички им е нужна глътка въздух

/NovinarBG.com/ Фанфарите за освобождението на Артьомовск спряха. Най-радикалните диванни патриоти отпразнуваха победата в СВО. По-малко радикалните – победа в битката, която беше сравнена със Сталинград

Бойците са заети с обичайната работа по прочистване на града и разминиране на територията. „Погребалните“ вадят труповете на бойците от развалините… Върви обичайната в такива случаи работа по възстановяване на елементарния ред в освободените територии.

Врагът, също по навик, лъже, че Бахмут вече е практически обкръжен и, отново, според вече традиционната схема на хохолската пропаганда, че руснаците уж скоро ще избягат от този град, както някога са направили от Херсон.

Дори онази предвидима „офанзива“ на украинците в граничните райони на Русия вече се проведе. Отново украинците не излязоха с никаква жар. Използваха метод, който вече беше тестван по-рано. Дори изпълнителите са едни и същи.

Самоубийците бяха представени като предатели на Родината, измежду бившите наши граждани, които просто няма къде да отидат. От самото начало на това приключение беше ясно, че нищо от тази ДРГ (диверсионно-разузнавателна група) няма да бъде пуснато [да си отиде, ред.].

Което в общи линии се случи. Към момента на писане на статията има неофициални съобщения за унищожаването на 39 и залавянето на 4 диверсанти.

Само едно събитие, обявено от Евгений Пригожин, контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, не се състоя. И аз поддържах тази гледна точка.

Освобождаването на Артьомовск освобождава значителни сили на въоръжените сили на Украйна. Да, и онези 6 бригади, които бяха предназначени за настъпление, все още съществуват.

Ще изразя една конкретна мисъл относно причината за бездействието на въоръжените сили на Украйна. Уви, самият проблем за ролята на индивида в историята. Хохлите наистина нямат решителността и бързите реакции на генерал Залужни. Все повече клоня към версията, че Залужни наистина е тежко ранен. Поне бих искал да го вярвам.

Бахмут изчезна, Артьомовск се върна, какво следва?

Наистина, какво следва. Кой и къде ще атакува? И ще има ли изобщо?

Тези въпроси са от интерес за мнозина днес. И пак най-радикалните вече „настъпват към Харков“. По-малко радикалните – „освободете територията на ДНР и ЛНР“. А песимистите броят останките от руски части, които изобщо ще могат да атакуват. Абсолютно същата ситуация и от другата страна.

Но ще започна с нещо друго. От това защо битката за Бахмут стана толкова епична. Защо толкова време се занимаваме с този град.

Да, Бахмут е ключът към доста мощен укрепен район, който включва Краматорск, Славянск и Авдеевка. Трябваше да се вземе. Но защо толкова дълго?

Вчера видях възпоменателен медал на ЧВК Вагнер с интересното име „Бахмутската месомелачка“. Мисля, че този скромно украсен, в стила на наградите за превземането на градове през Великата отечествена война, медал ще бъде друга награда, с която ще се гордеем. Обратната страна на този медал съдържа отговорите на всички въпроси. Директен текст.

Беше невъзможно да се превземе Бахмут по друг начин, освен чрез щурм. Затова беше решено от ръководството на ЧВК и генерал Суровикин да се използват щурмови части.

Да се стартира същата „месомелачка“. Следователно периодът, за който е извършена операцията, трябва да се разглежда не в дни и месеци, а … в загубите на противника.

И тези загуби се изчисляват в доста сериозни цифри. Общите загуби на въоръжените сили на Украйна, според различни източници, варират от 130 до 150 хиляди души. От тях безвъзвратно от 45 до 57 хиляди души. Загубите на техника и въоръжение също са впечатляващи. Само над 100 танка са унищожени…

Ясно е, че музикантите също са претърпели загуби в битките за града. Музикантите са изтощени физически и психологически. И ние, и врагът добре го осъзнаваме.

Подразделенията трябва да бъдат изтеглени във втория ешелон за почивка и попълване на личен състав, техника и въоръжение. Оттук и твърдението на Пригожин.

Но е доста проблематично да се изтеглят всички наведнъж и да бъдат заменени с части на руската армия. Многократно сме виждали как въоръжените сили на Украйна пробиват отбраната на новопристигнали части и подразделения по фланговете на ЧВК. И колко ефективна е помощта на тези части за щурмоваците на Вагнер.

Оттук и първоначалната задача за Артьомовск. Постепенната смяна на частите и създаването на ефективни отбранителни линии в случай на контранастъпление от хохли.

Между другото, именно фактът, че „стоманените момчета от оркестъра“ скоро ще напуснат, се надява днес украинската пропаганда. Първо музикантите ще напуснат, а след това военните ще избягат под ударите на въоръжените сили на Украйна.

По този начин идеята за развитие на офанзива от тази посока „на раменете на врага“ е утопична от самото начало. В същото време локални офанзиви в определени райони са напълно възможни и мисля, че ще бъдат извършени. Например, защо да не се отнемат Константиновка и Дружковка от украинците? След това отиваме директно в Краматорск и Славянск.

Струва ми се, че в близко бъдеще не трябва да се очакват активни действия със сериозен мащаб от наша страна. Трудно е да освободиш град, но още по-трудно е да го задържиш. Вероятни са атаки на неподготвени позиции от нови бригади. Дори петте, които споменах по-горе.

На разположение на командването на въоръжените сили на Украйна има и нови бригади от териториалната отбрана. А това са поне пет бригади. Можете да ги използвате не само под Бахмут. Вероятно района на Кременная и Попасная е по-обещаващ в това отношение.

Ако Киев не се е отказал от идеята да тероризира граничните райони на Русия, а такива данни все още няма, то това е идеално място за засилване на военните действия. Границата е близо, ако искат могат да стъпят там, ако искат да пратят ДРГ. А, и прекрасното зелено им позволява добре да маскират оборудването и оръжията.

Тогава ще има ли настъпление или не?

Този въпрос остава без отговор. От Киев се пуска „машината за настъпление“. Писал съм за това много пъти. Но компетентната работа на артилерията и ВКС значително намали настъпателния потенциал и логистичните възможности на въоръжените сили на Украйна. Днес е глупаво да се разчита на бързо попълване на съединенията, участващи в настъплението.

Парадокс. Невъзможно е да се спре подготовката на настъплението и е невъзможно да се атакува. В същото време е невъзможно да не атакувате.

Западът иска победи, а ако няма такива, помощта ще бъде сведена до минимум. Това е толкова трудна задача пред Украйна.

Не бива да се очаква глобална стратегическа офанзива, която радикално да промени характера на войната в полза на Украйна. Ще има операции в малки райони на ЛБС (линията на бойно съприкосновение) с тактически характер.

Ситуацията може да се промени чрез бързата доставка на самолети за въоръжените сили на Украйна. Докато руската авиация доминира във въздуха, всяка офанзива ще се превърне в месомелачка.

Уви, такова решение, базирано на текущи изявления и събития, скоро ще бъде взето. Не се наемам да прогнозирам доколко самолетите на НАТО ще намалят ефективността на нашата авиация и това със сигурност ще се случи в началния период на използване, но те няма да окажат съществено влияние върху общата картина. Има и ракети…

Като цяло, днес не си струва да се говори за офанзива на една или друга страна. Силите и средствата, с които разполагат и двете страни, просто не са достатъчни за повече или по-малко продължително настъпление. Това, което е достатъчно за защита, в никакъв случай не е достатъчно за атака.

Ако се постави задачата да се принуди Украйна да започне мирни преговори възможно най-скоро, ще трябва да използваме нови съединения. И това означава, че в момента, като се вземат предвид много компоненти, тези, които ще настъпят към Лявобрежна Украйна, все още са на територията на Русия. В Белгородска, Курска и Брянска области …

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button