Русия

На Запад заспориха за причините за провала на контранастъплението на ВСУ

/NovinarBG.com/ САЩ и Полша признаха провала на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, но се разминаха в оценките си за причините за този провал. Вашингтон твърди, че са предали всичко необходимо на украинците, но „времето играе против тях“. Поляците, от друга страна, смятат, че западните страни не оборудват ВСУ в достатъчно количество. Към какви тенденции може да сочи този спор и какво означава това за Русия?

“Съединените щати дадоха на украинците всичко, което поискаха в контранастъпление, но то е по-бавно, отколкото бихме искали, и ще бъде още по-трудно да продължим, когато започне есента”, каза Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Украинците, каза Кърби, разбират, че „времето не е на тяхна страна“. Той също така призова да се въздържат от „спекулации“ за това как „изглежда успехът“ на ВСУ. В същото време Белият дом ще продължи да помага на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, въпреки регистрирания спад в популярността на подобна линия в американското общество, уточни Кърби.

Проблемите на „контранастъплението“ признава и друг виден „помощник“ на Украйна – Полша. Президентът на републиката Анджей Дуда смята, че ВСУ в момента не са в състояние да проведат успешна контраофанзива, въпреки техните „много по-модерни военни способности“, съобщава “Вашингтон Пост”.

„Въпросът е има ли Украйна достатъчно оръжия, за да промени баланса на войната и да вземе надмощие? И отговорът вероятно е не“, казва Дуда. Той призна, че украинската армия „не е в състояние да проведе решително контранастъпление срещу руските военни“ поради липса на оръжия. Песимизмът на президента на Полша се разпространи и в местните медии, където все по-често се говори за тежкото положение на ВСУ на бойното поле.

Интересното е, че тази гледна точка на Дуда се различава значително не само от изявленията на Кърби, но и от позицията на САЩ и НАТО като цяло, която беше изразена от ключови служители през последните месеци. Така в края на април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че Украйна е получила 98% от обещаното оборудване от Запада. „Това дава на Украйна силна позиция да си върне окупираните територии“, каза генералният секретар.

В същото време главнокомандващият силите на НАТО в Европа Кристофър Каволи изрази увереност, че Украйна е получила оръжие „в достатъчни количества“. Същата позиция, но в началото на май, обобщи и председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили в интервю за “Форин Афеърс”.

Според него украинските военни още тогава са имали възможност да водят настъпателни операции и като цяло въоръжените сили на Украйна имат достатъчно ресурси. Тогава Мили не посочи началната дата за евентуална настъпателна операция, но добави: ВСУ имат „значително количество планиране и координация“, ако решат да преминат към настъпателни действия.

В действителност обаче, още през юли, не грешките на Пентагона в планирането на операциите и дори не грешките на украинското командване, което прахоса резерви в безсмислени операции, доведоха до провала на контранастъплението, а а комбинацията от компетентни действия на руското разузнаване, ВКС и артилерия.

Друго нещо е, че американски и полски служители сега трябва да обясняват как се е случило: десетки милиарди долари са инвестирани в „поражението на Русия“, но резултат все още няма е и не се очаква. Оттук и кореспонденцията между Кърби и Дуда, смятат експертите.

„И двамата са прави по свой начин. Кърби говори от гледната точка на САЩ, които осезаемо помогнаха на Украйна по време на конфликта. Още в началото на пролетта на 2022 г. във Вашингтон вероятно са имали определено разбиране за максимума, въз основа на което определят степента на подкрепа за ВСУ“, каза Вадим Козюлин, ръководител на Центъра за глобални изследвания и международни отношения в Дипломатическата академия на руското МВнР.

„Що се отнася до финансовата помощ, от Щатите тя достигна непосилни цифри. От друга страна, Дуда също е прав, че Украйна е получила много по-малко. Така например исканите оръжия бяха предадени на офиса на Зеленски на части: имаше дълги паузи между доставките и степента на мощност на доставеното оборудване нарастваше постепенно“, каза източникът.

„В същото време Кирби и Дуда в изявленията си не говорят за нещо принципно ново. Западните анализатори и политици отдавна са писали за трудностите на контранастъплението. Но от страна на хора, заемащи толкова високи позиции, такива думи идват почти за първи път”, подчертава експертът.

„Очевидно западните страни започват да усещат цената на инвестирането във ВСУ. Обществото им е уморено от безкрайни новини от фронта, а икономиката не е в най-добро състояние. Най-вероятно лидерите на страните от НАТО дори ще започнат плавно да подсказват на украинската страна, че рано или късно ще трябва да седне на масата за преговори“, подчертава Козюлин.

„Напълно възможно е подобна реторика да е свързана с наближаващото начало на предизборните кампании в САЩ и Полша. По-специално, в навечерието на изборите Анджей Дуда трябва да даде на населението поне малка част от истината, така че изборната процедура да завърши по начин, който е изгоден за неговата партия“, смята Вадим Трухачов, доцент в Катедрата по чуждестранни регионални изследвания и външна политика на Руския държавен хуманитарен университет.

Освен това Варшава се опитва да принуди западните страни да преразгледат отношението си към Полша. Дуда сякаш намеква на Вашингтон и Брюксел: „Нещо не е наред с Украйна. Ако падне, ще станем следващият аванпост срещу Русия. На този фон се прокарва идеята, че би било хубаво да изпратят повече пари в източноевропейската държава “, подчертава събеседникът.

„От друга страна, думите на Кърби и Дуда не трябва да се тълкуват като желание на западните страни да докарат Украйна на масата на преговорите. Според мен съюзниците ще продължат да спонсорират ВСУ, докато остават уверени във възможността да победят Русия на бойното поле и с помощта на санкционен натиск “, отбелязва експертът.

„Засега тази вяра остава достатъчно силна. Съответно думите за трудностите на контранастъплението могат да се разглеждат само като призиви за коригиране на действията, но не и за отстъпление. Ситуацията обаче може да се промени качествено, ако Русия премине към настъпателни действия по целия фронт. Тогава позицията на Запада бързо ще се промени“, обобщава Трухачов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button