ОЩЕ НОВИНИ

НА ЖИВО: Най-мощната ракета в историята се взриви минути след полета си

SpaceX изстреля новата си ракета Starship около 16:30 българско време. Най-мощната ракета в човешката история обаче се взриви минути след старта си.

 

Секунди след изстрелването 5 от 33-те двигателите отказаха. Това доведе до неконтролируемо въртене на ракетата, макар останалите двигатели да работят на максимума си.

SpaceX самовзриви ракетата около 4 минути след старта. Илон Мъск обаче е доволен от старта, защото от него са били извлечени ценни данни.

 

Като голям успех е отчетено спасяването на ракетната площадка от взрива и отломките от него. SpaceX би имала готовност за нов опит за орбитално изстрелване на Starship преди края на тази година.

Илон Мъск също потвърди, че ново изстрелване може да се осъществи още след няколко месеца. Причината за това е, че SpaceX има голям производствен капацитет и бързо може да строи нови ракети.

„Сякаш днешния тест не беше достатъчно зрелищен и Starship реши да е разглоби“, заявяват шеговито от SpaceX. „С тест като този успехът идва от това, което научаваме, а днешният опит ще ни помогне да подобрим надеждността на Starship“, допълват от космическата компания.

Досега само Съветският съюз е изпробвал изстрелването на ракетата, чиято първа степен е имала 30 двигателя. Технологиите от края на 60-те години на миналия век не позволяват двигателите да работят в синхрон и всеки тест на съветската ракета Н-1 завършва с експлозия. Една от тях унищожава и площадката в Байконур и по същество е една от най-мощните не ядрени експлозии в историята.

Нито един от съветските стартове не успява да осъществи полет по-дълъг от 2 минути. Москва бързо се отказва и прекратява програмата.

SpaceX от своя страна е напълно амбициран да продължи със Starship. Компанията на практика е имала неуспешни първи стартове на Falcon 9 и поредица от неуспешни приземявания, преди да успее да усъвършенства технологията за многократна употреба на ракетите си.

Първият опит за орбитално изстрелване на Starship бе насрочен за 17 април. Той бе отложен минути преди излитането, заради „проблем с налягането“ в горивото. Причината се оказа замръзнала клапа.

Какво е Starship?

С височина от 120 метра Starship вече е най-голямата и висока ракета, правена някога. Тя се състои от две степени – ракетният ускорител Super Heavy и космическият кораб Starship. Първият разполага с цели 33 ракетни двигателя, а вторият – с 6.

Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА – SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS – само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция „Мир“.

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Starship стартирал ли е преди?

Прототипи Starship са летели преди, но само в атмосферата на Земята и в конфигурация без гигантската първа степен. С тези опити SpaceX целеше основно да изпробва системата за кацане и да докаже концепцията си. Причината е, че това е първият голям проект разчитащ на ракетни двигатели от нов тип, ползващи малко познатата досега смес от метан и течен кислород.

Компанията на Илон Мъск е осъществявала статични тестове, в които е активирала едновременно двигателите на Super Heavy.

Досега нито една ракета не е излитала успешно с толкова много агрегати.

Космическа революция

Ако Starship успее, то ни очакват десетилетия на невиждано досега усвояване на космическото пространство. Ракетата ще отвори вратата не само за научни, но и за комерсиални мисии.

Новата ракета на SpaceX обещава да е една от най-евтините в историята. По-думите на Мъск в бъдеще цената на един полет може да е само 1 милион долара. Днес най-евтините стартове на Falcon 9 са 65 пъти по-скъпи.

Ключовата характеристика на Starship на SpaceX е възможността за многократна употреба.

Ракетата ще позволи пращането на хора до Марс, колонизирането на Луната. Дори сега мисията за завръщане на американските астронавти на НАСА зависи от проекта на Мъск.

Освен това Starship трябва да изведе евтино буквално хиляди сателити за интернет от ново поколение Starlink.

Ракетата ще направи света ни много по-свързан и заради възможността да кацне на почти всяка точка на планетата за под час. Пентагонът вече инвестира в разработването на транспортна версия на Starship.

Новата ракета на Мъск ще позволи извеждането на много по-големи космически телескопи, мащабни роботизирани мисии в дълбокия космос и драстично по-евтини космически станции. Успехът на Starship ще превърне Слънчевата система в място не само за колонизация, но и за добив на ресурси.

Още новини

Back to top button