Микроблейдинг
Русия

Набиулина и Решетников обещават икономически растеж. Да поярваме или да проверяваме?

/NovinarBG.com/ Изглежда тази година ни очаква затягане на парично-кредитната политика. Федералният бюджет изпитва сериозен дефицит, курсът на рублата е нестабилен и може да се срине. Но самочувствието на руските чиновници е поразително: те декларират растеж на икономиката в страната още средата на годината. За сметка на какво, ще попитате?

Ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников и председателят на борда на Централната банка на страната /Банка на Русия/ Елвира Набиулина са оптимисти за руската икономика . Според министър Решетников данните за икономическия спад през миналата година са значително по-малко от очакваното.

Ръководителят на Централната банка отбеляза, че „подобрихме прогнозата за динамиката на БВП за тази година“. Това се дължи както на преразглеждане нагоре на оценките за минали периоди, така и на по-значителни бюджетни разходи, отколкото бяха взети предвид в октомврийската прогноза.

Но дори официалната статистика е принудена да признае, че приходите от нефт и газ, които се считат за основен финансов източник на държавния бюджет, вече са намалели с повече от 28% поради западните санкции. През януари дефицитът на федералния бюджет достигна рекордните 1,76 трилиона рубли. Това е 14 пъти повече от 2021 г. Според водещия на „Първи руски“ Юрий Пронко , такава гигантска „дупка“ в хазната не е наблюдавана през последните 23 години.

Как да се реши този проблем и какво ще се случи с руската национална валута, за това говориха експертите Александър Разуваев и Лазар Бадалов в програмата „Царьград. Главное“ .

И откъде, собствено, е оптимизмът?

Финансистът Лазар Бадалов отбеляза, че за да бъдем честни, през 2022 г. срещу Русия бяха предприети безпрецедентни санкции . Но властите и финансовите структури успяха да устоят на тази атака.

Бяха предприети стъпки за това как да настроим икономиката, как да възстановим нашия финансов пазар, за да устои на този удар. Разбира се, това е огромен плюс и заслуга. Но не можете да спрете дотук. Допълнителни санкции ще бъдат включени. Мисля, че 2023 г. ще бъде годината на вторичните санкции. Все повече се говори за това на Запад“, отбелязва събеседникът на Царград.

Трябва да помислим как да преустроим икономическия си модел и в каква посока да се движим, смята той. Самото преориентиране от запад на изток няма да е достатъчно за икономически растеж.

Миналата седмица за това (за икономически растеж – бел. ред.) първи заговори Международният валутен фонд. Няма да се изненадам, ако до края на 2023 г. руската икономика наистина покаже икономически растеж. Но как ще се постигне този икономически растеж? Заради количествените показатели? Аз съм съгласен, да. Или поради качествени? Тук е големият въпрос. Най-вероятно това няма да се случи, – заключи анализаторът.

Пари, инфлация, население

Бадалов обясни, че бюджетният дефицит за икономиката на страната не е толкова голям проблем. В много страни с бюджетен дефицит се наблюдава икономически растеж.

Трябва да говорим как ще се постигне икономически растеж и дали изобщо ще има. Какво ще се случи с реалните доходи на населението. Хората не се интересуват от приказките на икономистите за инфлацията , нейния спад и т.н. За тях е важно да знаят как това се отразява на нашите хладилници? Населението има много прости въпроси , – каза финансистът.

Според него, за да им отговорим, на първо място трябва да помислим за реалните доходи на населението и как ще изградим нашия икономически модел.

Защото замяната на доларизацията с юанизация няма да реши проблема. Да, възстановихме се, икономиката ни успя да устои на въздействието на санкциите . Но това не е пътят за по-нататъшно икономическо развитие. Това е ключовият момент“, завърши той.

Как да защитим рублата?

По думите на финансовия анализатор, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и рисковите мениджъри Александър Разуваев, ако Goldman Sachs , една от най-големите инвестиционни банки в света, се окаже права и цената на петрола достигне над 100 долара за барел, тогава проблемът с бюджетния дефицит ще изчезне завинаги.

На пазара в Ню Йорк казват следното: каквото Голдман казва, Бог го казва. Вярно е, че някои вярват, че е дяволът. Направо — отбеляза той иронично.

От гледна точка на финансовия анализатор няма да има сериозна девалвация на рублата в близко бъдеще. Възможно е издаване на облигации на федерален заем (OФЗ). Дългът от БВП вече е 15,6 процента. И можем да си припомним приватизацията, особено народните IPO, смята той.

Не мисля, че скоро ще има сериозна девалвация на рублата. Но в какво г-жа Набиулина наистина малко ни изненадва. Тя каза, че инфлацията ще намалява и посочи коридор. Миналата година беше 12. Нормално е да си малко по-напред. Защото лагът на всяка парична политика е шест месеца. Ставката вероятно трябва да бъде намалена. И ако сега е 7,5 на сто, то трябва да падне на 6 на сто, от моя гледна точка”, обясни той.

Експертът се съгласи, че икономически растеж ще има. И ще е за сметка на отбранителната индустрия. Става въпрос за един-два процента. Що се отнася до доверието на потребителите, търсенето е наистина слабо, каза той.

Когато започна СВO, антикризисните мерки… Правителството каза, че иска да инвестира трилион рубли в руския фондов пазар, точно както през 2008 г., през 2009 г., когато американската банка Lehman беше в криза. Над 20 милиона частни брокерски сметки!.. Е, вдигнете пазара. Като се има предвид, че там сега недоброжелателни инвеститори няма, всичко им е замразено. Хората ще станат по-богати, ще харчат повече“, каза Разуваев.

Той подчерта, че държавата трябва да подкрепя пазара. Тогава можем да кажем, че няма да има криза.

Отбранителната политика малко или много дърпа напред. Но трябва да разберем, че натоварването е много голямо. Не са само санкциите. Това са все още новите територии, те ще изискват много сериозни инвестиции, – добави събеседникът на Царград.

Решението

Разуваев обясни как да се реши проблемът с бюджетния дефицит. Според него това може да стане за сметка на ОФЗ и частично чрез приватизация. Например, за продажба на акции на Руските железници чрез мрежата на Сбербанк и ВТБ. Или на Газпромнефт. Тогава всички пари за дивиденти ще отидат в Газпром, а половината съответно ще отидат в хазната. Това е достатъчен ливъридж.

Експертът припомни още, че 2023 г. е официално обявена за година на ислямските финанси.

Вече пуснахме Татарстан, стартира се Северен Кавказ. Блумбърг писа преди пет години, че Русия може да набере 11 милиарда долара годишно по този начин. Сега имаме братя мюсюлмани, Рамзан Ахматович Кадиров , ръководителят на Чечня, ги агитира там. Нека дават повече пари чрез всички тези ислямски инструменти“, каза той.

По мнението на Разуваев, можем да създадем държавна ислямска банка, която да набира пари и да купува съответните облигации.

Да издадем облигации по правилата на ислямските финанси там и да ги продадем на Дубай например. Има много пари там. Особено като се има предвид, че доверието в долара падна. Нека направим нещо. Защото, ако ние не привлечем тези пари, тогава, зъб давам, – тези пари, в тяхната цялост ще ги привлече турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той вече каза, че уважаваме всички братя по вяра, но основният център на ислямските финанси ще бъде в Истанбул“, каза Александър Разуваев.

Изводът

Обобщавайки казаното от експертите, Юрий Пронко, водещ на Царград, подчерта, че не всичко е толкова тъжно, колкото изглежда. Но ключовият въпрос остава реалният разполагаем доход на домакинствата и руските семейства.

Това е ключовият въпрос. Стените на портфейлите на руските семейства се слепват. Тарифите се покачват, от 1 март комуналните услуги за някои категории са още по-високи. Ето основните моменти. И ни се казва: икономически растеж ще има. Няма нужда да се говори. Хората трябва да го усетят в портфейлите си“, обобщи той.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button