Микроблейдинг
ПОЛИТИКАПОСЛЕДНИ

Надеждите за нов кабинет мъждукат. Предсрочен вот няма лесно да реши въпроса с правителството

Надеждата, че ще може да се състави нов кабинет в рамките на този парламент все още не са погребани. Дори да се стигне до предсрочни избори за Народно събрание не е сигурно, че ще може да се състави правителства и вероятно ще трябва да се търси нова конфигурация на базата на европейска платформа, позиция към Украйна и Северна Македония, както и за въвеждане на еврото у нас.

Този извод може да се направи от изявления на политици и политолози.

„Смятам, че има един последен шанс за съставяне на кабинет. Това може да стане, ако оставим различията и се фокусираме върху това, което ни обединява“, обяви депутатът от БСП Александър Симов пред бТВ.

Социалистите получиха вчера третия проучвателен мандат от президента Румен Радев и имат 7-дневен срок да го изпълнят или да го върнат.

Симов напомни, че коалиционните партньори от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ са отворени за предложенията на „Има такъв народ“ за управленската програма, която беше обсъдена и одобрена при опита да се състави правителство с първия мандат на ПП.

„Ще разчитаме на партиите от четворната коалиция за формиране на правителство“, обяви и зам.-председателят на БСП и секретар на депутатската група Ирена Анастасова пред Euronews Bulgaria.

„Първо ще уточним политиките, ще видим дали всички формации, с които ще седнем да преговаряме за правителство, ще припознаят програмата, която беше изготвена само преди 2 седмици, и чак тогава ще се говори за имена”, уточни тя.

По думите й позицията на БСП е кабинетът да е политически, а не експертен, за да се носи ясна политическа отговорност.

„ДБ са сериозен и предвидим партньор. Ние имаме с тях своите идеологически различия, правили сме компромиси, но държат на думата си така, както ние държим на думата си. Работихме добре с тях и се надяваме да продължим“, изтъкна Анастасова.

Според нея обединяващото бившата управленска коалиция е била борбата корупцията и стария модел на управление и това трябва да продължи и занапред.

„Това правителство едва започна, а само в рамките първите три месеца сме на първо място в Европа по ръст на производството. Това е в резултат на спрени кранчета и кражби. Надявам се на разум от страна на ИТН. Те дойдоха в политиката на гребена на вълната за борба с корупцията. Ако искат да отидат в небитието като политическа сила, ще се откажат. Но аз не смятам, че това ще се случи. Трябва да се сниши и тонът на нелицеприятните разговори между ПП и ИТН, защото залогът не е оцеляването на едната или другата политическа формация, а преодоляването на сериозните кризи пред България“, коментира Анастасива.

Политологът от „Тренд“ Димитър Ганев не изключва сценарий, при който да не може да се състави кабинет след провеждане на предсрочни парламентарни избори.

„Ако влезем в хипотезата, че все пак кабинет ще се направи, можем да кажем почти с категоричност, че тази четворна коалиция, която направи кабинета „Петков“ преди 7 месеца, няма да има мнозинство. Това сочи моментната картина“, заяви той пред Нова тв.

Това означава, че ще трябва да се търси друга конфигурация, която вероятно ще стъпи върху определена евроатлантическа платформа и дневен ред, свързан с позиции спрямо Украйна, РСМ, еврото и т.н. Ще се търси консенсус около този тип дневен ред с акцент върху борбата със социално-икономическата криза, обясни Ганев.

Според него се наблюдава възстановяване на част от подкрепата за „Продължаваме промяната“.

„След 4-5-месечен тренд на ерозия в подкрепата за ПП през юли той не само спира, но и се преобръща. Има възстановяване на част от подкрепата“, посочи политологът.

„При всички случаи събитията от последните няколко месеца, визирам протестите около свалянето на председателя на НС и вота на недоверие, са напомпали ПП. Доколко това ще е временно явление, е трудно да преценя“, добави Ганев.

По думите му предимството, което има ГЕРБ, е минимално, но демографските разбивки показват, че електоратът на ГЕРБ е по-лоялен, по-твърд и по-мобилизиран от този на ПП. Но това е нормално за една по-стара партия.

Димитър Ганев е категоричен, че при всички случаи по-добрият сценарий за БСП е кабинет в рамките на това НС.

„Не е ясно едни нови избори как ще им се отразят. Не виждам никакви условия за растеж от ноември миналата година, а напротив – имат възможност за още по-нисък резултат. В рамките на тези 6-7 месеца това управление едва ли им е донесло позитив. Конфликтът с Радев, изгонването на русите дипломати, влошените отношения с Русия на един русофилски електорат едва ли му изглежда добре“, изтъкна той.

Още новини

Back to top button