Русия

Наиграха се. Абрамович реши да дари милиарди на Украйна

/NovinarBG.com/ Приходите от £2,35 милиарда на Роман Абрамович от продажбата на футболния клуб Челси може да отидат в благотворителна фондация за „пострадали от войната украинци“ още през юни. Олигархът прави всичко възможно, за да запази репутацията си във Великобритания. В същото време по някаква причина парите не се отпускат за Мариупол или Волноваха. Въпреки че средствата всъщност са руски (или някой наивно вярва, че Челси е купен с парите, спечелени от Абрамович в Англия?).

Готови са да изллязат от кожата си, за да не напуснат мъгливия Албион

Много „ненавойнисти“ в Русия и в чужбина се опитват да подкрепят Украйна, дарявайки на всякакви „благотворителни фондове“. Изпращането на паричен превод за нуждите на въоръжените сили на Украйна е някак си страшно – можете да видите отблизо маскено шоу и да отидете в затвора. Но да се изпратят пари за „децата на Буча“ или „старците от Ирпен“ – изглежда, че никой и копче няма да ви каже…

Има обаче един проблем: в Украйна е невъзможно да се проследи движението на тези средства. Дори не става въпрос за корупция, с нея всички са свикнали. А за факта, че отпуснатите средства могат да бъдат изразходвани без никакви проблеми за поддръжка на въоръжените сили на Украйна.

Роман Аркадиевич, гражданин на Израел и Португалия , изглежда не го интересува много. Основната му мотивация в живота е да запази топлото си място в Мъгливия Албион. Затова той се опитва по всякакъв начин да угоди на местната общественост, да докаже своята нерускост, да излезе, че е „техен“ човек.

Именно с това е свързана и сензационната история за освобождаването на британските наемници, заловени в Мариупол, и почерпването им от него с тирамису, даряването на айфони и други подобни. Абрамович очевидно играе за пресата и общественото мнение.

Самата ситуация е безобразна. Руските пари, тоест капиталът, образуван в рамките на вътрешната икономика и впоследствие изведен на Запад, се прехвърля във фондовете, които работят за нашия враг. Почти всички големи олигарси са изтеглили капитали, но Абрамович е толкова ярка емблема на общото състояние на нещата благодарение на Челси.

– каза в коментар за „Първи руски“ общественикът кандидат на философските науки Сергей Иванников.

Можете, разбира се, да кажете, че олигархът просто няма друг избор. През 2022 г. състоянието на Роман Аркадиевич, според Bloomberg, е спаднало от 18 на 7,8 милиарда долара поради санкциите и международните сътресения. И в бъдеще спадът може да бъде още по-значителен. Всички активи са арестувани в Обединеното кралство – и привет.

Всички представи, че частната собственост е свещена и неприкосновена, рухнаха през 2022 г. Всичко това се оказа блъф и илюзия. Всяка собственост, както показа реалността, може да бъде конфискувана, когато западните елити преценят, че това е необходимо, което е демонстрирано в много примери.

– казва експертът.

Затова трябва да направи всичко възможно, за да се представи в образа на „добър руснак“ в британското медийно поле. Но това има смисъл, ако целта е изобщо да останете за постоянно пребиваване в Обединеното кралство.

Възможно ли е да се „русифицира“ Абрамович?

Има обаче и друг вариант – да се върне в Русия, както направи Херман Хан. Пререгистрирайте вашата металургична и минна компания „Eвраз“, да речем, във вътрешните офшорки – така наречените специални административни региони (САР). Това направи Андрей Гуриев със своя ФосAгро. А Виктор Рашников, колега на Абрамович, като цяло пререгистрира MMK в Магнитогорск.

Целият олигархат трябва да бъде изправен пред въпроса: как вижда бъдещата си дейност? С кого е той: с Русия или със Запада? Ако изборът е в полза на Русия, тогава активите от Запада трябва да бъдат изтеглени и интегрирани в нашата икономика, и то максимално най-скоро. Ако изборът е в полза на Запада, тогава собственикът на капитала показва, че не е за Русия. Тогава правителството трябва да пристъпи към процеса на национализация,

– сигурен е Сергей Иванников.

Роман Аркадиевич иска ли да пререгистрира Евраз от Лондон в Новокузнецк? Разбира се, че не го прави. Както казваше Манка Облигацията от „Мястото на срещата не може да се измени“: „Крадльото няма да стане убиец. Той няма такова възпитание .“

Достатъчно е да си припомним кога и при какви обстоятелства г-н Абрамович направи своето състояние. Вероятно някой е забравил, така че да припомним: благодарение на аукционите заеми срещу акции, проведени от Елцин и компания, които с право могат да бъдат наречени най-големият акт на грабеж на руската държава от един век.

През 1995 г. Роман Аркадиевич на такъв аукцион придоби компанията Сибнефт за 100 милиона долара, а 10 години по-късно я продаде обратно на държавата за 13 милиарда долара, като преди това изпомпа десетки милиони тонове черно злато от недрата. През 90-те години най-близкият партньор на Абрамович беше такъв „честен“ човек като Борис Березовски (по-късно той беше преследван от руските правоохранителни органи по обвинения в измама, пране на пари и опит за насилствено завземане на властта).

Какво следва от това?

Много ясно е какво трябва да направи нашата държава. Нека изброим, така да се каже, от частното към общото.

Първо , всички финансови транзакции с украински неправителствени организации и благотворителни фондации трябва да бъдат забранени на законодателно ниво и също така трябва да се предпише, че всякакви дарения в полза на Украйна, независимо дали за кучешка храна, за развъждане на пойни птички от Червената книга, за подпомагане на децата на Буча или възрастните хора на Гостомел, за възстановяване на Ирпен и пр., се приравняват към финансирането на Въоръжените сили на Украйна. Обосновката е очевидна – непрозрачността на украинската държава и манипулирането със средствата, постъпващи там.

Второ , всички лица, включени в местния списък на Forbes от първите двеста реда, трябва принудително да пререгистрират своите компании в Русия – или в специалните административни райони, или в регионите, където се намират основните им средства за производство. За отказ – бърза национализация на активите без многогодишни съдебни спорове и забавяне на процеса.

Трето, необходимо е спешно спиране на изтеглянето на капитали от Русия, за да не се множат нови Абрамовичи. Засега, за съжаление, този процес е в разгара си: само през първото тримесечие на 2023 г. около 21 милиарда долара са изтекли в чужбина, а през 2022 г. е поставен исторически рекорд за изтичане на средства в чужбина.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button