ЗДРАВЕОБЩЕСТВО

НАП Подуяне отказа на болна от рак жена да се ползва с данъчни облекчения

Вчера 3 май 2022 беше крайният срок за деклариране и подаване на годишна декларация за облагане на доходите на физически лица /чл.50 от ЗДДФЛ/. С тази декларация декларираме годишните си доходи като местно или чуждестранно физическо лице съгласно чл. 50 на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). 

Наша читателка сигнализира, че НАП Подуяне е отказал подаването на декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ, защото жената имала неплатени задължения. Служителката на гишето дори направила забележка, че лицето не може да ползва данъчни облекчение, въпреки решението за ТЕЛК, което е било приложено към декларацията. Причината била същата, както за подаването, а именно това, че лицето има неплатени данъчни задължения. 

„Това, че имам неплатени данъци прави ли ме прокажена? Кой ще поеме  глобата или имуществената санкция, която ще ми наложат за неподаване?“. 

Припомняме, че глоби и имуществени санкции по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за неподаване или неподаване в срок на данъчна декларация е  до 500 лв.  и до 1000 лв. при повторно нарушение.

Жената, която е изпаднала в пълно отчаяние съобщава, че служителка на НАП от съседно гише, работейки с друг клиент е взела отношение по-случая като се изказала, че това, ако е било на Запад, нямало да се допусне да се дължи този неплатен все още данък и държавата щяла да вземе строги мерки. „Това, ако беше на Запад да съм раково болна там, нямаше да се чувствам като ненужна вещ и нямаше да ме унижават така. Пенсията ми нямаше да е 150 евро и всички поддържащи лекарства и изследвания, които са необходими, за да следя състоянието си, нямаше да се налага да плащам от джоба си. Кой ще защити тази служителка на НАП, когато излезе в пенсия и проплаче, че не и стигат парите за лекарства само? Чувствам се като в омагьосан кръг. Държавата иска да подаваме тази декларация, за да следи доходите ни, а системата на НАП не позволява. Това за мен е насилствено производство на престъпници.

 

Кой се явява по-големия престъпник?“- това разказа жената през сълзи на наш репортер.

 

Няма налично описание.

Още новини

Back to top button