Русия

Нашият човек в НАТО или останаха ли у Запада още секрети

/NovinarBG.com/ В този топъл и влажен месец април текат не само поточета, но и ручеи и реки от интересна информация. Ту стената на язовира на секретността на американците се скъса и закритите планове на Киев за контранастъплението се изляха върху всички, ту изтичат интересни документи на руското разузнаване. Едва усвоихме вестта за бурното комунистическо минало на президента на Литва Науседа и … ето ви нова бомба! Йенс Столтенберг е руски агент или по-скоро офицер от кариерата.

Слуховете за агент на КГБ под псевдонима „Стеклов“ се носят отдавна. Но новите подробности са очарователни.

Така. Според официалната биография на генералния секретар на НАТО през 1990 г. той признава пред норвежката полиция за дългогодишна връзка с руски дипломат. Тогава той отказва всякакви по-нататъшни контакти и след това кариерата му хуква към небесата.

А сега нова реалност, или какво казват появилите се архивни документи? През 1989 г. Столтенберг приема предложение за вербуване от КГБ на СССР, преминава специално обучение и е преместен в нелегалното разузнаване: той приема инкогнито съветско гражданство, полага клетва и получава първото си военно звание младши лейтенант.

Признанието на Столтенберг пред полицията е специално измислена легенда, за да демонстрира лоялност към политиката на САЩ и да потвърди имиджа му на „антисъветчик“. Операцията беше лично ръководена от началника на ПГУ, а след това – председател на КГБ на СССР В. A. Крючков.

Очевидно на Горбачов за такъв обещаващ и напорист агент не са съобщили, иначе нямаше да живее толкова дълго и да направи такава шеметна кариера. Между другото, псевдонимът „Стеклов“ е специално избран – Йенс винаги е бил човек със стъклен и безсмислен поглед. Имиджът на идеалния изпълнителен политик, така нужен в Европа на американците, е на „полезен идиот“.

И тогава всичко тръгва по утъпканата пътека. Дълги години кариерно израстване. В бурните 90-те дори го забравиха. В разузнаването това се нарича консервация.

„Стеклов“, между другото, се опитва да се свърже дълго време. По това време някои дипломати се оплакаха, че Столтенберг ги наблюдава, спипва ги на уединени места на официални приеми, гледайки ги в очите и мърморейки странни фрази (вероятно парола).

Но нещата се промениха от 2000-те. Връзката е възстановена и то още как. С помощта на руски пари Йенс не само продължи да гради кариера, но и плати прословутия данък от 24 000 долара за вилата на баба си.

Оттогава „Стеклов“ работи усилено и успешно за благото на новата родина. Колко струва само аферата с продажбата на Русия за копейки чрез подставен норвежки бизнесмен на стойност на уж остарялата натовска база за подводници близо до град Тромсьо. Очевидно побратименските връзки на този град с Архангелск не са случайни. Заради базата Йенс е повишен в полковник.

За дългогодишна работа и редовните откази да приеме Киев в НАТО, офицерът получи като награда парцел в Нова Москва. По жалбите и оплакванията на съседите, се разбра, че теренът е буренясал и тревясал. През октомври Йенс се пенсионира и е планирано да се изтегли в Русия. Явно ще се захваща да строи.

Ето историята на един истински герой. Очакваме следващите информационни „изтичания“ и ментета.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button