Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

НАСЛЕДСТВО: Далаверите с паспорти за €5 милиона на Каракачанов отлагат безвизовото пътуване до САЩ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. „златни паспорти“ в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър. Това се казва в доклад на Европейската комисия за хода на преговорите с Вашингтон за правото на всички европейски граждани на безвизово пътуване до САЩ.

Вашингтон отчита нужда от подобряване на системите за издаване на паспорти, особено по отношение на случаите на предоставяне на гражданство срещу инвестиции („златни паспорти“), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Narod.bg припомня, че през януари 2019 г. България беше разтърсена от скандал за търговия с паспорти. Тогава стана ясно, че ще се проверява автентичността на близо 40 000 български паспорти, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

В сейфа на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) са открити пари, равняващи се на близо 300 000 евро, чийто произход е неясен.

В края на ноември 2018 г. по настояване на мутрата-премиер Бойко Борисов агенцията бе закрита, но Катя Матева – жената, която допринесе за разкритията по случая – смята, че това е само маневра за отвличане на вниманието. „Единствената цел на тази проверка е да се успокои обществеността“, посочи 43-годишната тогава юристка пред австрийското издание „Ди Пресе”.

Като директор на Съвета за даване на гражданство Матева сигнализира за корупционни практики. Още през 2016 тя бие тревога за това, че в продължение на години са били издавани хиляди фалшиви документи за български произход на македонци и албанци – срещу подкуп.

Между 500 и 1000 евро на паспорт е било плащано, за да се получи български документ за самоличност, като в някои дни били обработвани до 200 подобни случая.

Реклама

С разкритията си Матева обаче си създава силни врагове. Според показанията ѝ, дадени и пред съда, от тези машинации се е облагодетелствал най-вече лидерът на ВМРО Красимир Каракачано, кръгът около който прибрал близо 5 милиона евро от незаконната търговия с пасторти.

Според най-новите данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби.

По последни данни от 2020 г. този делът на отказите нараства до 12,52% за България, за Румъния е 10,14% и за Кипър – 6,21%. И за трите държавите процентът на отказите се увеличава. Условието на САЩ отказите да не надвишават 3%, за да отпаднат визите.

В доклада на ЕК се уточнява, че промяната в данните може да се дължи на ограниченията за пътуване заради пандемията. Допълва се, че през пролетта на идната година ЕС, САЩ и засегнатите страни отново ще преговарят по изпълнението на плановете за отпадане на визите.

Европейската комисия обевява, че от 2014 г. са предприети множество стъпки за отпадане на визите за всички европейски граждани. През миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне временно визите за граждани на САЩ, когато пътуват до ЕС. ЕП предаде комисията и на Съда на ЕС за неизпълнение на задълженията.

ЕК казва, че няма да предложи връщане на визите, защото това би било контрапродуктивна стъпка срещу ключов стратегически партньор. Според Брюксел връщането на визите би имало отрицателно отражение – политическо, икономическо, финансово, социално, и няма да послужи за постигането на крайната цел. ЕК уточнява, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за граждани на САЩ.

През октомври ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за „златните паспорти“. Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър. ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button