Микроблейдинг
СВЯТ

National Interest: Нова Кубинска ядрена криза заради Украйна този път?

/NovinarBG.com/ Безопасно е да се предположи, че всяко използване на ядрено оръжие може бързо да доведе до ескалация на локален или регионален конфликт в глобален.

Както Хенри Кисинджър написа през 2014 г., „Демонизирането на Владимир Путин не е политика; това е алиби за липсата на такава“.

Започнах работата си по тази статия по две причини. Първо, този октомври ще се навършат 60 години от Кубинската ракетна криза, когато СССР и Съединените щати бяха на ръба на ядрен конфликт. Това е повод да разгледаме по-отблизо външнополитическите уроци, които двете велики сили са научили от това драматично време. Вярвам, че всеки американец ще се съгласи с мен, че не трябва да позволяваме експлозивната ситуация от 60-те години да се повтори. Важно е, че не само Русия и Съединените щати, но и други ядрени държави потвърдиха в общо изявление, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води.

Второ, свидетели сме на вълна на безпокойство от страна на международната общност и САЩ. експерти за възможността от ядрен конфликт между Москва и Вашингтон.

Този въпрос стана още по-остър през последните дни, когато висши служители на американската администрация започнаха да ни изпращат директни сигнали, предупреждаващи срещу използването на ядрени оръжия в руската специална военна операция в Украйна. Започнаха да се чуват заплахи срещу нас от официалния естаблишмънт.

Принстънският университет дори направи прогнози, че милиони американци и руснаци ще загинат при размяната на ядрени удари. Понякога ни се струва, че в този брой се връщаме в годините на маккартизма. Човек трудно може да забрави бившият американски секретар на отбраната Джеймс Форестал, който скочи от прозореца, крещейки „руснаците идват“.

В Съединените щати медиите изобилстват от публикации на псевдоексперти, които не познават историята и неправилно тълкуват сегашното състояние на нещата. Те погрешно сравняват днешната ситуация с кубинската ракетна криза.

Изявленията на някои политици и медии, че отношенията между САЩ и Русия преживяват безпрецедентна криза, могат да бъдат приети. Припомням, че само преди няколко години говорихме за труден етап от двустранния диалог. Никой обаче не можеше дори да си представи, че ще се стигне до толкова опасна точка.

Всичко, създадено в продължение на много години упорит труд, включително политически, икономически, културни, научни и образователни връзки, е хвърлено на бунището на историята.

Виждаме плачевна, пуста картина в контрола на въоръженията. Договорите за ПРО и РСМД потънаха в забрава. Договорът за открито небе на практика престана да съществува. Новият договор СТАРТ е към края на срока си на действие и, както многократно сме казвали, не се изпълнява напълно от американската страна. ДНЯО преживява сериозни сътресения. Никой не може да предскаже какво ще се случи след това.

Трябва да напомня на читателите, че всичко това е резултат от американската политика. Позволете ми да обясня гледната си точка. Вашингтон се оттегли от договорите, за да спечели предимства в сигурността, особено в конфронтацията с Русия. Той е в постоянно търсене на възможности за постигане на глобално военно господство.

През предходните десетилетия военната машина на НАТО се приближи на няколко „вълни“ до границите на Русия – при което над моята Родина беше вдигнат мощен ударен юмрук. Как трябва да реагираме?

Предупредихме нашите колеги, че подобни стъпки са контрапродуктивни, увеличават риска от надпревара във въоръжаването и не можем да пренебрегнем утежняващите се заплахи по периметъра на руските граници, особено западните ни граници.

Спомням си дълги часове събирания в централата на НАТО, където трябваше да участвам многократно в дискусии за вредата от глобалната противоракетна отбрана, значението на спазването на международните стратегически ангажименти и опасността за стабилността от разполагането на ракети с малък и среден обсег в Европа . Руските увещания се оказаха напразни.

Последната капка, която преля чашата, беше опитът на НАТО да започне военно-техническа експлоатация на Украйна и да култивира в Киев режим, желаещ да води кървава война срещу Русия.

Днес страната ни е обвинена във всички грехове. Те твърдят, че сме отприщили въоръжен конфликт в Европа. Трябва да се запитам: какво направиха Съединените щати, за да гарантират изпълнението на споразуменията от Минск? Защо Вашингтон мълча осем години и не натисна Киев, когато украинци и руснаци бяха избити в Донбас?!

Как може да се пренебрегне ужасната трагедия в Одеса, когато няколко десетки души бяха изгорени живи?! Къде бяха международните хуманитарни институции?! Защо администрацията, приоритизираща правата на човека, допусна подобни престъпления?! Многократно сме задавали тези въпроси на американските политици. Отговорът беше само красиви лозунги. Украйна продължава да бъде противопоставяна на Русия.

Днес е очевидно, че САЩ са пряко замесени във военните действия на киевския режим. Вашингтон открито увеличава доставките на смъртоносни оръжия за Украйна и я снабдява с разузнавателна информация. Те съвместно планират военни операции срещу руските въоръжени сили. Украинците се обучават да използват военна техника на НАТО в битка.

Има чувството, че Русия е подложена на изпитание, за да се види колко дълго ще остане търпелива и ще се въздържа от отговор на явно враждебни действия и атаки. Всъщност Вашингтон тласка ситуацията към пряка конфронтация на големите ядрени сили, изпълнена с непредвидими последици.

Американски официални лица продължават да ескалират ситуацията, сплашвайки американската и международната общественост с фалшиви руски „ядрени заплахи“. Подобна реторика изкривява изявленията на руското ръководство.

Бих искал да подчертая, че няма промяна в условията, при които страната ни ще използва ядрено оръжие. В тази връзка продължаваме стриктно да се придържаме към Военната доктрина от 2014 г. и основните принципи на държавната политика за ядрено възпиране от 2020 г. Москва никога не е споменавала разширително тълкуване на тези документи, които могат да бъдат намерени в публичното пространство.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button