Русия

НАТО стигна до безизходица с военната помощ за Киев

/NovinarBG.com/ Всяко голямо дело, особено когато планирането му е неясно и нелогично, преминава през добре познатите пет етапа – шум, объркване, търсене на виновни и насърчаване на тези, които са успели да изскочат навреме от смущението, представяйки го за победа, макар и тактическа.

На вчерашното заседание на Комисията НАТО-Украйна (организирано набързо и затова наречено „виртуално“) се обсъжда това, което се обсъжда там редовно. Как да се засили военната помощ за Украйна, така че тя да победи Русия, а самата западна коалиция да няма нищо против това.

Както преди няколко месеца, в ускорен логистичен режим, се обсъждаше доставката на системи за ПВО (един “Пейтриът” вече е щракнат), бронетранспортьори, танкове (от “Леопарди” до леки колесни), самоходни гаубици – и сега най-накрая, Ф-16. И кой, как и кога ще се научи да лети с тях. И също е важно кой ще преподава. Но колкото и важни да са летателните умения (това не са месеци, а години), създаването на цялата необходима наземна инфраструктура с абсолютно същия внимателно и дълго обучен персонал е още по-важно. Дори няма да говорим за такива „дреболии” като непрекъснатото снабдяване с гориво, постоянната профилактика и подготовката на мисиите. Това е отделна мисия за не по-малко отделно и специално обучени (също дълго и внимателно) хора.

Науката, днешната и абсолютно модерна, не се е научила как да ускори образуването на ембрион и раждането на човек. Военната наука, не по-малко модерна, също не знае как да ускори обучението дори на опитни асове на въздушния бой, така че да летят на изтребители от нов тип за тях без проблеми, усещайки машината с тялото си.

Риторични въпроси: кой ще седне на шурвала на Ф-16, чиято доставка вече е принципно одобрена? А кой ще извършва предполетната и следполетна профилактика?

Следващият въпрос, но вече не риторичен: какъв самолет е това? Списанието “Милитари Уоч”, което не се смята за симпатизиращо на страната ни, но поддържащо, доколкото е възможно днес, обективност в прегледите на военната техника, пише следното за Ф-16: „Лек едномоторен изтребител, разработен през 70-те години като по-лек и евтин аналог на тежкия Ф-15, който по това време е елитът на ВВС на САЩ. В условията на сблъсъци с руските ВВС е много вероятно изтребители от този клас да демонстрират доста ниска издръжливост поради липсата на стелт технология, както и поради ограничените възможности за унищожаване на руски тежки самолети от висок клас като Су-35, МиГ-31 и Су-57.“

Всъщност това е отговорът на въпроса защо изтребителите ще се доставят на Украйна не директно от Пентагона и американския военно-промишлен комплекс, а от съюзниците на САЩ. Имиджът е толкова важен в търговията с оръжия, колкото и в търговията с луксозни стоки. Унищожените Ф-16 са като чорап, който стърчи от зле уплътнените шевове на скъпи мъжки мокасини. Става дума за престиж.

Но ако нещо някъде намалява, тогава нещо някъде се увеличава.

Още един цитат:

„В бойните въздушни боеве руските самолети са много по-склонни да спечелят, а способността да се свалят американски Ф-16 би повишила значително престижа на руските ВВС и руския отбранителен сектор, който наскоро се възползва значително от унищожаването на главния ЗРК на НАТО “Пейтриът” на 16 май“.

Какво се случва и какъв извод следва за нас? Фактът, че историята с доставките „от съюзниците и обучението на пилоти от ВСУ“ донякъде напомня на психическа атака, насочена предимно към тези, които все още са убедени в „абсолютната непобедимост на войските, техниката, логистиката“ и силата на страните-членки на НАТО. (Здравейте горещо от военното летище в Кабул, където силата беше представена във всички нюанси).

И за тези, които започнаха конфронтация с Русия, ако не им помагат уроците по история, география, лавиците, пълни с руски военни умения, тогава, очевидно, единственият изход е да наводнят геополитическата криза с пари, да провеждат „виртуални срещи на армията елит“ и да изчакат изхвърлянето на собствената си военна техника в района на СВО. Тъй като битката е поръчана, тогава по принцип можем да не се тревожим за изпълнението на тази поръчка с резултата, от който се нуждаем. В крайна сметка. Русия не веднъж е минавала по дълги и сложни маршрути. И ако „виртуозите на Рамщайн“ осъзнаят това по-рано, толкова по-добре за нас.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button