Русия

Не е китайски отговор на западните информационни провокации. Бъдещето на някогашните агенти на Украйна в Русия

/NovinarBG.com/ Поредното изгаряне на Корана от млад идиот, наред със зачестилите опити за палежи на административни сгради, военни служби, диверсии по електропроводи и железопътни линии, отново актуализира темата за използването на интернет като цяло и социалните мрежи по-специално за набиране на онези, които аз наричам агенти за еднократна употреба.

ЦРУ и европейското разузнаване разработват идея за операция. Но за да се избегнат директни обвинения от страна на Русия, се използват възможностите на постсъветските, особено украинските, специални служби за пряка реализация на тези идеи.

Акцентът върху украинците се дължи на факта, че колкото и добре източноевропейците да знаят руския език, колкото и дълбоко да се потопят в руската култура и живота на съвременното руско общество, е трудно за поляк или чех, особено за балтиец , да мине за руснак.

Украинците, бидейки самите вчерашни руснаци, не се различават много от стандартния идеологически еклектичен навалнист или опозиционен левичар: същото възхищение от Запада, същото отричане на каквито и да е руски успехи, същата непроницаемост за всякакви аргументи и най-очевидни факти.

Но в същото време абсолютно руски начин на изразяване на мисли и, ако говорим за обучени работници, а не за обикновен персонал на ЦИПСО, зает със замърсяването на руските социални мрежи, доста дълбоко потапяне в социалните проблеми и политически характеристики на руските региони.

Представяйки се за местна „съпротива“ и създавайки впечатление сред интелектуално крехките жертви на техните информационни атаки, че има мощен ъндърграунд, който днес или утре ще свали правителството, те убеждават своите някогашни агенти, че трябва да се присъединят към “ съпротива“ точно сега, иначе няма да имат време дори след победата на „бунта“ и ще изостанат.

Така добрият търговец подканва колебливия клиент да вземе решение, без да дава време за размисъл, за да оцени ситуацията в нейната цялост.

В резултат на това тесногръди хора, преминали през психологическо лечение, бързо се съгласяват да извършат престъпление срещу дребни стотинки или дори безплатно (в името на бъдещи „позиции“ в „революционната администрация“).

Дори и попаднали в ръцете на органите на реда, някои от тях все още смятат, че това не е за дълго, че сега „бунтовните маси“ ще ги освободят и издигнат до върховете на властта.

Осъзнаването на грешката идва късно, когато реалният срок вече е определен от съда и никой не идва да свали „тежките окови” и „да даде меча”.

Западните организатори на саботаж не съжаляват за своите еднократни агенти. Във всеки случай всеки от тях ще изпълни своята задача, просто защото основната им задача е да създадат подходящ информационен фон, да пробият в медиите. И ние любезно им предоставяме тази възможност.

За Запада няма значение дали саботажът е бил успешен или не – важното е, че ако не всеки ден, то всяка седмица руснаците са информирани за няколко опита за терористични атаки в цяла Русия.

Така се създава впечатление за широка, разклонена агентурна мрежа, обхващаща цялата страна. Всъщност в по-голямата си част имаме работа с еднократни, произволно вербувани в социалните мрежи и използвани като гориво за информационна война, неорганизирани рефлексивни самотници, неспособни да оценят адекватно заобикалящата ги действителност.

Сигурен съм, че в близко бъдеще ще станем свидетели на активизиране на онази част от руския патриотичен спектър, която изисква широко внедряване на „китайския опит“.

Някои от тези хора сравнително наскоро също активно се позоваваха на опита на Запада, включително в провеждането на информационна война, която те бяха силно посъветвани да възприемат, но с началото на СВО, практиката на забрани, които неоснователно се свързват с Китай, стана фаворит на някои активни общественици, експерти и политици.

Всъщност през последните години Западът е този, който стабилно държи приза по отношение на забраните и ограниченията, наложени на медиите и на хората.

Свободата на словото и свободата на мнение на Запад отдавна е ограничена до краен предел от така наречената култура на отмяна. И тази „култура на отмяна“ няма нищо общо с китайския обществен бойкот.

Бойкотираният китаец се разглежда като болна част от обществото, която трябва да бъде излекувана, докато „отмененият“ гражданин на западната държава е изхвърлен от обществото.

„Културата на отмяната“ работи по същия начин, по който действаха Нюрнбергските закони на Третия райх, които „анулираха“ германските граждани от еврейски произход. Изгонените от обществото в рамките на „културата на отмяната“ вече не се разглеждат не само като част от него, но като цяло като хора.

Китай наистина се затвори от Запада с помощта на строгия контрол върху „интернет“ пространството и информационното пространство като цяло.

За Китай това е нормално решение, тъй като традиционната китайска култура и китайските ценности са твърде различни от западните, за да може китайската пропаганда да има относително сериозен успех там.

В същото време западнизирането на китайската младеж и дори на цели провинции като Хонконг и Шанхай създава входни точки за западната пропаганда в китайското общество, острови на уязвимост, на които, веднъж установена, тя може да проникне по-дълбоко в обществото. Традиционното общество, преживяващо иновации, винаги е слабо пред пропагандата на иновативно общество.

Предимството на Русия се състои в това, че ние вече сме преживели „иновации“ (от 1917 до 2000 г.). Руското общество е развило доста силен имунитет срещу западната пропаганда: малцина могат да се разболеят, но колективният имунитет все още е стабилен.

Русия, която е западнизирана от времето на Иван III Василиевич, но не е изоставила традициите, а ги е обогатила, може да говори със западните общества на разбираем за тях език, като в същото време разглежда познатите на западното общество явления от ъгъл, който е неочакван за стандартен евроамериканец. Неочаквано, но разбираемо и интересно.

Затова Западът е толкова заинтересован от пълна забрана на руските медии на своя територия – той загуби информационната война и дори един преследван и ограничен канал RT, ако не превъзхожда, то балансира цялата западна пропаганда, както на собствената територия на Запада, така и в информационното пространство на трети страни.

Но ако Западът все още може по някакъв начин да се бори с традиционните медии с помощта на забрани, то той сам създаде интернет като „територия на свободата“.

Всяко оръжие е нож с две остриета. Механизмите на „Интернет“ позволяват надеждно блокиране на разпространението на информация само ако усилията на двете противоположни страни се прилагат за това.

Така например, след взаимното блокиране на маса информационни сайтове, въпреки факта, че руските и украинските социални мрежи се пресичат, качеството на руското съдържание за Украйна рязко спадна, тъй като не всички руски журналисти и експерти имат достъп до украинските медии и може да разпознае и оцени врага в неговата цялост.

Що се отнася до качеството на украинските медии, след като се отърваха от руския конкурент, те напълно изпаднаха в сериозни проблеми и скоро, позовавайки се на Херодот, ще твърдят, че в Русия има племена на „кучеглавци“, диви „хиперборейци“, както и хора с такъв с крак, който има толкова голямо стъпало, че когато вали, те лягат по гръб и с този крак се прикриват от дъжда.

Западът, разбира се, би искал да постигне информационна самоблокада на Русия. Той вече не очаква да спечели информационната война на наша територия и се опитва само да защити собствената си аудитория от руските медии. Затова трябва да увеличим не затвореността, а отвореността на нашето информационно пространство.

Това е азбуката на информационната война: победителят в нея винаги се стреми към максимална откритост, защото му е изгодна, а загубилият се стреми към максимална близост, защото само така може да запази монопол върху информацията, поне в ограничена площ.

Възниква въпросът: какво да кажем за еднократните агенти на западното разузнаване, които те масово изгарят в пещта на информационната война?

А за тях има член „предателство на родината“, според който всеки от тях има пълна присъда за престъпление: от влизане във връзка с чужда спецслужба, до приемане на парично възнаграждение за извършване на саботаж срещу собствената им държава.

Мисля, че ако започнете да давате присъди от 25 до живот (без право на предсрочно освобождаване), тогава дори няма да е необходимо да въвеждате смъртно наказание (което също се препоръчва от мнозина).

Много по-лесно е за 19-25 годишен идиот, който се смята за трансформиращ се герой, да приеме смъртта „за една идея“, отколкото да си въобразява, че ще излезе от затвора на годините на майка си (или няма да излезе).

Разбира се, правосъдието трябва да бъде избирателно. Ако човек е бил измамен или се е поддал на изнудване, сроковете могат да бъдат много по-кратки: в първия случай престъплението е извършено неумишлено, а във втория – в ситуация на крайна необходимост.

Но по-голямата част от замесените някогашни агенти на чужди разузнавателни агенции са добре наясно какво и защо правят. За тях лекотата на наказанието е стимул да опитат отново.

И медиите не бива да се стесняват да обясняват за стотен и хиляден път кой и защо вербува еднократни агенти, колко незавидна е съдбата им, както и да призовават хората да бъдат по-внимателни към близките си, особено към тези, които съчетават радикална опозиция с високо „Интернет“ – пристрастяване. Превенцията е добра, защото докато няма престъпление, няма и наказание.

И накрая, формата на подаване на информация за задържането и осъждането на еднократни агенти също означава много. Днес ги дават по телевизията, говорят какво точно са правили, някои дори взимат интервюта.

Докато делото стигне до съда, забравят за тях или им съобщят накратко, че този и този е получил такъв и такъв срок, може да се обжалва присъдата в такъв и такъв срок.

Помраченото съзнание на маргиналите не е в състояние да съотнесе „милото дете“, което някога са виждали гордо или доволно от факта, че се е появило „по телевизора“ с последващи съобщения за датите.

За тях ще бъде много по-разбираемо, ако съобщенията са без лице, без фамилия и без уточняване на съдържанието на престъплението (Борис Б. от такъв и такъв район, област и/или град влязъл в контакт с чужденец разузнавателна служба, за да извърши терористична атака, днес съдът го осъди на доживотен затвор).

Не се нуждаем от нищо друго. Невъзможно е да се изфукате пред камерите, те дори няма да назоват името по телевизията, но всеки, който трябва да запомни, че се дава доживотна присъда за такива номера. Тези, които искат да се шегуват, веднага ще станат много по-малко.

Профилактика!

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button