ЗДРАВЕ

Не е за вярване до какво може да доведе стъпването в локва

Намокрянето на обувките в локва може да доведе до неприятно заболяване на краката. Лекарят Георгий Сапиего предупреди в интервю за радио Спутник да се избягват опасните последици от вода в обувките.

Ако останете с мокри обувки след дъжд или мокър сняг, можете да травмирате кръвоносните съдове и нервите на стъпалата, каза Сапиего. Не става дума за измръзване, а за друго заболяване, допълни той, цитиран от БГНЕС.

„От намокрени крака не се получават настинки или цистит, но може да се стигне до окопна болест (свързана с нарушаване на кръвоснабдяването на тъканите – бел. ред.). Това не е екзотична болест отпреди сто години, а съвсем реално явление. При окопната болест не измръзват краката, а само се увреждат кръвоносните съдове и нервите. Това се случва, когато температурата е по-ниска от 15 градуса и в обувките има вода“, обяснява Сапиего.

Заболяването е описано за първи път от медиците по време на Първата световна война, когато комбинацията от студ и влага е поразила краката на много войници, продължава лекарят. Сега рисковата група е предимно от възрастни хора, както и от деца, добави той.

„Типичен пример за това са децата в средна училищна възраст, които са достатъчно големи, за да се цопват по цял ден в локви. Заболяването може да засегне и хора в напреднала възраст и с отслабнала имунна система. Има случай, в който е диагностицирано окопно стъпало при възрастен мъж, паднал в дома си в кухнята и дълго време лежал на студения под“, дава пример Сапиего.

По думите на лекаря, първият признак на окопното стъпало може да бъде изтръпване на краката, а след това краката могат да се подуят и да започне болка.

„След няколко часа в такива условия (в прогизнали обувки при ниска температура на въздуха, – бел. ред.) краката могат да станат много изтръпнали, а след това да се подуят, да се възпалят и да бъдат много чувствителни дори към най-малкия студ за много дълго време. В тежки случаи по кожата могат да се появят мехури и рани“, каза Георгий Сапиего.

Лекарят препоръча мокрите обувки да се сменят възможно най-бързо, ако в тях е попаднала вода. Той съветва изтръпналите крака да се затоплят, а подутите и зачервени крака да се държат на хладно. Използването на непромокаеми обувки може да помогне за предотвратяване на риска от симптоми на окопното стъпало, заключи Сапиего.

Още новини

Back to top button