Микроблейдинг
ЗДРАВЕ

Не наранявайте: 10-те най-опасни грешки при първа помощ

Ако не сте професионален реаниматор, има вероятност рядко да се сблъсквате със ситуации, в които нечий живот е в опасност. Всички извънредни ситуации се случват в неподходящото време и на най-неподходящото място.

Например минувач на улицата може да пребледнее и да припадне, колега да се сгуши в епилептичен припадък. В такива случаи важи златното правило „не вреди“, така че е много важно да не допускате тези грешки при оказване на първа помощ:

ГРЕШКА №1. ПАНИКА И СУЕТЕНЕ

Много е трудно да не се объркате и да не изпаднете в паника, когато някой изпадне в безсъзнание. Опитайте се да се съберете възможно най-скоро и не губете време в суета, която отнема ценно време. Ако човек е спрял да диша, имате максимум пет минути, за да окажете първа помощ, преди да настъпят необратими последици.

ГРЕШКА №2. ИЗМЕРЕТЕ ПУЛСА НА РЪКАТА

Ако видите човек в безсъзнание, е много важно първо да се уверите, че има пулс и дишане. Когато кръвообращението спре или е нарушено, организмът се опитва преди всичко да спаси най-ценните органи – мозъка и сърцето. Поради това има спазъм на всички периферни артерии – на ръцете и краката. Единственото място, където можем да усетим пулса, е каротидната артерия, която отива към мозъка.

Как да го намерите? На шията има мускул, който се спуска от ъгъла на долната челюст, а по предния му ръб минава сънната артерия. Необходимо е да прикрепите четири пръста към това място и ако почувствате уверени удари, тогава има пулс. Това е доста голяма артерия, невъзможно е да се направи грешка.

ГРЕШКА #3. ВИКОВЕ В ТЪЛПАТА „ВИКАЙТЕ ЛИНЕЙКА!“

Всеки реаниматор има в запас много истории, когато никой от десетките очевидци не се е обадил на спешна помощ, защото всички са сигурни, че някой друг го е направил. Помолете конкретен човек да се обади на линейка и не забравяйте да попитате дали той го е направил. Ако има нужда от това (например всичко се случва в метрото), изпратете го да се срещне с лекарите.

ГРЕШКА #4. ДАЙТЕ КАКВОТО И ДА Е ЛЕКАРСТВО НА ЖЕРТВАТА

Дори ако жертвата има инсулин или нитроглицерин в джоба си, не можете да дадете нищо, докато не пристигне линейката, в противен случай ще бъде трудно за лекарите да разберат какво се случва. И моля, не поставяйте нищо в устата на човек в безсъзнание или в полусъзнание. Ако подозирате, че жертвата е диабетик, не се опитвайте да слагате или сипвате нещо сладко в устата му, може да се задуши.

ГРЕШКА #5. НАПРАВЕТЕ ИНДИРЕКТЕН СЪРДЕЧЕН МАСАЖ НЕЖНО И ДЕЛИКАТНО

Ако пострадалият няма пулс и дишане, е необходимо да се започне индиректен сърдечен масаж, който трябва да „прокара“ кръвообращението. Обемът на сърдечната камера на лявата камера е много малък: от 50 до 150 милилитра, циркулиращата кръв – 5 литра. За да се донесе наситена с кислород кръв към мозъка, трябва да се действа много решително, тъй като времевият прозорец, през който могат да се избегнат необратими последствия, е много малък.

Как да го направите:

• Поставете основата на едната си длан в средата на гърдите на жертвата. След това двете ръце трябва да бъдат взети или в „заключени“, или на кръст. Но не със свити пръсти!

• Започнете енергично и с усилие да правите притискащи движения, поне 40 натиска в минута. Не се страхувайте да действате рязко и дори грубо.

• Не спирайте, ако счупите ребра на пострадалия – в такива случаи се чува характерен звук, подобен на хрущене на пяна. Повярвайте, това няма да доведе до фатални последици, вашата основна задача сега е да спасите мозъка и сърцето.

ГРЕШКА №6. НЕ МОЛЕТЕ ДРУГИТЕ ЗА ПОМОЩ

Притискането на гръдния кош изисква много усилия и дори да сте много добре физически развити, много скоро ще се уморите и това ще повлияе на ефективността на реанимацията. Обадете се на някой конкретен от тълпата зяпачи, обяснете как да действате. Ако сте уверени в способностите си, сменете го след десет минути или го оставете да продължи. Но не се довеждайте до пълно физическо изтощение!

ГРЕШКА №7. ПРАВЕТЕ ДИШАНЕ УСТА В УСТА

Доскоро изкуственото дишане беше златният стандарт за първа помощ, дори и за непрофесионалните спасители. Но ако не сте опитен лекар, това не се изисква от вас. Малко хора успяват да направят дишането уста в уста доста ефективно – повечето хора ще бъдат възпрепятствани от елементарно отвращение. Освен това проучвания, проведени в Европа, показват, че тези мерки нямат ефект върху преживяемостта на пациенти със сърдечен арест.

ГРЕШКА #8. СТИСКАНЕ НА ЗЪБИ И ЗАХАПВАНЕ НА ТВЪРДИ ПРЕДМЕТИ ПРИ ЕПИЛЕПТИЦИ

Това е един от най-опасните митове за първа помощ, който е здраво вкоренен от десетилетия. Твърди се, че по време на епилептичен припадък езикът може да попадне в ларинкса и човекът ще се задуши, затова се препоръчва да се стиснат зъбите и да поставите твърд предмет в устата. Не е необходимо да правите това: по време на припадък има мощен спазъм на всички мускули, включително езика, който става много твърд.

Най-доброто, което можете да направите за човек с епилепсия, е да не го докосвате. Освен ако не държите главата, за да не се удари много силно. След като атаката приключи, не се опитвайте да вдигнете жертвата или да я преместите: в това състояние човекът обикновено заспива моментално. Оставете го да си почине и извикайте линейка, където пострадалият ще бъде стабилизиран до 2-3 часа.

ГРЕШКА #9. ЛЕКУВАЙТЕ ИЗГАРЯНИЯ С МАСЛО, КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ ИЛИ УРИНА

Само ще влошите нещата. В случай на изгаряне е необходимо да се напои засегнатата област със студена течаща вода до пълното изстиване. Това ще помогне да се предотврати разпространението на топлинна енергия в тъканите. Колкото по-дълбоко прониква изгарянето, толкова по-силни ще бъдат последствията.

ГРЕШКА #10. ПОТУПАЙТЕ ПО ГЪРБА НЯКОЙ, КОЙТО СЕ ЗАДАВИ

Ако някой около вас се е задавил с храна и кашля силно, това е добре, най-вероятно нищо не заплашва живота му. Той може да диша, да си прочисти гърлото и да се оправи. Често в такива случаи хората не могат да дишат просто защото са много уплашени.

Но ако човек не кашля, задушава се, трябва спешно да се действа. В никакъв случай не трябва да удряте жертвата по гърба, той може да се задави още повече. Опитайте се да инспектирате устата на жертвата и се опитайте сами да издърпате парче храна или чужд предмет. Ако не сте сигурни, че можете да го махнете, използвайте метода на Хаймлих:

• Стиснете дланта си в юмрук, така че палецът да е между гърдите и пъпа на жертвата;

• Поставете отворената длан на втората ръка върху юмрука и направете няколко мощни дръпвания, така че обемът въздух в диафрагмата да „избута” чуждия предмет.

Ако дете се задави, обърнете го за краката или го поставете на коляно и го потупайте по гърба. Не забравяйте да го успокоите, ако изпадне в паника./Zdrave.to

Още новини

Back to top button