Русия

“Не очаквахме такова”. До какво прибегнаха жителите на Ленинградска област заради фронта

/NovinarBG.com/ Дронове-камикадзе, пикапи, бани, направени от морски контейнери – фондът, създаден от базирания в Луга предприемач Евгений Голуб, помага на войниците от СВО. Проектът беше подкрепен от местните власти и други заинтересовани хора. Как действат доброволците?

Полетът е разрешен“

Никита от Луга отдавна се интересува от инженерство на дронове. Бил един от първите, които се включиха в инициативната група.

„Модернизираме дизайна и софтуера на базата на готови цивилни квадрокоптери. Системата е затворена, така че разглобяваме и деактивираме някои функции, така че оборудването да работи напълно. Ние също така правим дронове камикадзе. Тяхното предимство е скоростта и маневреността“, той въвежда въпроса..

Произвеждат се 50-70 устройства на месец. Можем да направим повече, но трябва да чакаме много време за компоненти – всичко се прави по поръчка. „Ние произвеждаме дронове в различни модификации – те се различават по тактико-технически характеристики. Например седем-инчовите вдигат боеприпаси с тегло два килограма, девет-инчовите – три или четири“, обяснява инженерът. „Обикновените“ разузнавателни машини „са също търсени, с помощта на които войниците просто се оглеждат наоколо, „Те тестват водите“, допълва той.

Преди да изпрати дрон на фронта, оборудването се тества щателно. Мястото за тестване ще бъде съгласувано с градската администрация. Местните жители, виждайки „птица“ в небето, незабавно информират служителите и полицията за това. Успокояват бдителните: „Полетът е разрешен“.

Бойците от своя страна споделят кадри от използването на устройствата в бойна ситуация и предлагат начини за подобряването им. Плановете на доброволците включват производство на големи дронове. ВСУ Украйна напоследък активно използват т. нар. „Баба Яга“ селскостопански квадрокоптери, преустроени за бойни задачи. Те са способни да носят заряди с тегло 40-50 килограма. „Не е трудно да се изгради аналог. Чакаме компонентите“, пояснява Никита

Не изоставяме своите“

Цялата хуманитарна помощ се предоставя чрез такси. Активно помагат регионалните предприятия и бизнесмени. Евгений Голуб основа социалното движение „Не изоставяме своите“ през 2014 г. – той подкрепя опълчението и бежанците. Когато битката утихва, той преустанови работата. С началото на СВО я възобновява. Организира пътувания до Донбас с хуманитарен товар. Включват се жители на Луга и околностите.

„На първо място се погрижихме за частите, които са базирани в Луга. Първоначално транспортирахме всичко. Сега решаваме конкретни проблеми. Свързваме се с командирите, разбираме от какво имат нужда“, казва Голуб.

През март 2022 г. командирът на една от частите каза, че наистина са необходими пикапи. Евгений започна да търси използвани.

„И тогава ми хрумна: защо да не превърна „Нивата“ в пикап? В крайна сметка е по-бърз от вносния. И е много по-лесно да го ремонтирате, ако нещо се случи. Първата кола беше „рязана“ за три дни, следващите за един. И хората инвестираха пари. „Те помогнаха. Някои дариха колите си безплатно“, спомня си Голуб. „Десетки от тези „Ниви“ вече са изпратени на фронта“, допълва той.

Бизнесменът е убеден, че животът на бойците трябва да бъде уреден максимално. „Всички са уморени, както морално, така и физически. На войника трябва да му е топло и сито. И да не се тревожи как и къде да се измие след бойни мисии“, подчертава той.

Затова доброволци построяват бани от транспортни контейнери. Всеки с тегло под три тона, за четирима души.

„С пейки, вентилационна система и електричество. Всичко беше направено качествено. Баните са закопани под земята и покрити с чували отгоре. Толкова е безопасно. Когато първата беше докарана на фронта, командирът на бригадата я предаде на отличилото се звено. И момчетата са доволни – живеят в полето. Слухът се разпространи, има опашки, продължава Голуб.

Три бани вече са в зоната на СВО, още една е на път.

„Да се запасим с търпение“

Друга разработка са камуфлажните мрежи, вплетени в телена мрежа. „Ръководителят на града Юрий Намлиев отиде на фронта в отпуската си, срещна се с момчетата, за да разбе какво е необходимо, казва бизнесменът, „Искаха да опънат мрежа над позициите, за да ги пазят от вражески дронове и да скриват позициите“, каза Намлиев. „Когато се върна, поръча от местна фабрика. След това доброволците ги маскираха. Такива мрежи се търсят“, допълва той.

Доброволците отиват в Донбас веднъж месечно с хуманитарен товар на стойност пет-шест милиона. Пращат и колети от роднини. От съображения за безопасност всичко се проверява.

„Трудно е да се намери и едно семейство в Луга, което да няма участник в СВО. Ето защо отзивът е широк“, обяснява Голуб. „Нашите училища също участват. Например по време на уроците по труд децата шият дъждобрани. Те пишат писма, пращат сувенири“, разказва той.

Много хора се обръщат към доброволците от Луга. Нереалистично е обаче да се удовлетвори всяко искане. „Някои, разбира се, се обиждат. Ние, казват те, „не сме наши или нещо подобно“. Няма да можем да помогнем на цяла армия. Но искам да я подкрепя ефективно, а не на показ“, подчертава бизнесменът.

Той смята, че такива организации трябва да има във всички региони. Боевете са в разгара си, което означава, че нуждите на бойците няма да намалеят.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button