Русия

Не очаквайте дивиденти. Започнаха масово да замразяват сметките на руснаци в чужбина

/NovinarBG.com/ Все повече банки по света въвеждат ограничения срещу руски граждани. Сега Кипър, Швейцария и ОАЕ ще блокират сметките на тези, които получават доходи от санкционния бизнес и плащат данъци у дома. От какво да се страхуваме и как да си осигурим инвестиции в чужбина.

Кой на чия страна е

Втората по големина банка в ОАЕ ЕНБД предупреждава руснаците, че активи и плащания по ценни книжа на нерезиденти на ЕС, Европейското икономическо пространство или Швейцария ще бъдат изтеглени от личните сметки и замразени.

ОАЕ ще продължат сътрудничеството си с Русия, докато то е изгодно и безопасно, твърдят експерти. Адвокат Екатерина Чернишева припомня как миналата година, след като ЕС изиска от компаниите да не приемат депозити от руски граждани и компании в размер над 100 хиляди евро, клиринговите центрове “Криърстрийм” и “Евроклиър” блокираха сметките на Националния разплащателен депозитар (НРД). „Наред с европейските и швейцарските кредитни организации ЕНБД използва услугите на депозитарите “Криърстрийм” и “Евроклиър”, което означава, че е задължена да следва техните нареждания“, обяснява тя.

Най-голямата в страната Банка на Кипър обяви, че в рамките на два месеца ще закрие принудително четири хиляди сметки на данъчни жители на Русия, тези, които получават доходи оттам, включително заплати и дивиденти, и не живеят постоянно на острова. Анализаторите смятат, че други финансови институции в ОАЕ и Кипър ще направят същото. Швейцария обяви намерението си да замрази сметките на руските данъкоплатци.

Георги Михайлец, партньор в групата компании за плащания и преводи, обяснява, че всички банки са консервативни по отношение на управлението на ситуационния риск: „Под заплахата от вторични санкции те ще пожертват клиентите“. Според Централната банка на Кипър руснаците представляват едва 2,2% от депозитите в страната. От друга страна, печалбата на арабския ЕНБД се е увеличила с 40% през 2022 г.

Вашингтон оказва натиск и върху други банки да замразят активи. „За мнозина сътрудничеството с ЕС и САЩ носи в пъти повече пари. Затова дори тези, които не искат да скъсат отношенията с Русия, избират по-малкото зло“, заключава Иван Мелников, вицепрезидент на руския клон на Международния комитет за защита правата на човека.

Правни основания

Експертите посочват следващия пакет от санкции и усилията на САЩ да предотвратят заобикалянето им чрез трети страни. Мненията обаче са различни относно законосъобразността на действията на финансовите институции. И така, Михайлец казва, че всяка банка може да откаже да обслужи клиент и да блокира сметката му, без да обясни причините. И Мелников припомня международната конвенция, забраняваща всички форми на расова дискриминация. „Руснаците са преследвани точно на национална основа: спортистите не се допускат до състезания, предприемачите са масово преследвани, независимо от техните политически възгледи, от колко време живеят в трети страни и колко са свързани с държавната система“, подчертаватой.

Несъответствия има и в Швейцария. По-специално, отбелязва Мелников, там беше практически невъзможно да се разкрият бенефициентите, а фактът, че това беше възможно в случай на руски клиенти, показва или противоречия в националното законодателство, или неговото нарушение.

Можете да обжалвате подобни решения, но шансовете за успех са малки, сигурни са юристи. „Би било правилно да се съберем с колективни искове и да постигнем резултати в националните съдилища, след това да се обърнем към висшите международни арбитражи или ЕСПЧ и да поискаме обезщетение“, предлага Мелников.

Изтичане на капитали

В средносрочен и дългосрочен план политиката на лишаване от средства на национална основа ще доведе до изтичане на капитали от тези страни. Някои анализатори прогнозират заминаването на предприемачи и инвеститори, например в Оман или Бахрейн, други смятат, че капиталът ще се върне в родината си. Според Банката на Русия руснаците са имали 94,3 милиарда долара в чуждестранни сметки през януари 2022 г., година по-късно те са били с 39,5% по-малко, 58,1 милиарда долара.

С връщането на замразените пари ситуацията се усложнява. От една страна, за банките е неизгодно да държат блокирани средства, особено за частни лица, така че те могат да бъдат пренасочени към трети страни, да речем Казахстан или Армения. „Не трябва да бъркате блокирането на сметки и тегленето на средства: банките блокират и почти никога не отписват нищо в своя полза без съгласието на собственика“, подчертава Михайлец.

От една година обаче Западът активно работи върху механизми за конфискация с надеждата да лиши Русия от валутни резерви. По този начин актуализираната версия на закона за специалните икономически мерки позволи на канадските власти да конфискуват имущество на чужди държави, както и всякакви физически или юридически лица. Това се допуска в случай на „грубо нарушение на международния мир и сигурност, което е причинило или може да предизвика сериозна международна криза“. В момента са се заели експроприацията на канадския актив на Роман Абрамович “Гранит Капитал Холдинг” на стойност около 26 милиона долара.

В САЩ заговориха за подготовката на съответната законодателна рамка още през април миналата година. Също така, Конституцията на Финландия гласи, че държавата има право насилствено да лишава от собственост. Следователно приемането на нужните на Запада поправки вероятно е само въпрос на време.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button