Микроблейдинг
Русия

New York Times: Герасимов ще пробие отбраната на въоръжените сили на Украйна – Суровикин ще затвърди успеха

/NovinarBG.com/ Как ще действа „генералският тандем“ по време на настъплението

Планираната руска офанзива трябва да реши едновременно няколко проблема. Именно за това беше извършена предварителна ротация в командването на Обединената група войски, която беше оглавена от генерал Валерий Герасимов, а генерал Сергей Суровикин стана негов заместник. Те ще решават различни проблеми, както счита The New York Times.

Суровикин се е доказал добре като отбранителен стратег. Той съсредоточава силите си за създаване на отбрана в дълбочина в освободените територии. Най-забележително Суровикин демонстрира това на левия (източен) бряг на Днепър, където руските войски бяха изтеглени от част от района на Херсон.

Тук е изградена висококачествена отбрана, която е ефективна дори срещу десанта на украинските речни тактически десанти по цялото протежение от Кинбурнската коса до Нова Каховка. Десантно-щурмови групи на въоръжените сили на Украйна се унищожават почти всяка седмица: левият бряг на Днепър се защитава от подразделения на руски десантчици и мотострелкови части, както и гаубични батареи, поддържани от разузнавателни безпилотни самолети.

Суровикин ще реши подобна отбранителна задача по време на настъплението, според The New York Times: линията на съприкосновение ще се премести още на запад и съответно ще трябва да се консолидира. Особено като се има предвид, че въоръжените сили на Украйна няма да се откажат от опитите за локално контранастъпление.

Генерал Герасимов ще се съсредоточи върху нападателната стратегия. Начело на Генералния щаб в продължение на 11 години, той е един от архитектите на военната реформа. И по-специално той работи върху модернизацията на руската тактика по примера на провалите на НАТО в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия и бивша Югославия.

Именно при Герасимов беше подобрена тактиката за провеждане на нередовни военни операции (например диверсии, саботажи и разузнавателни операции). Основната задача на Герасимов по време на настъплението, пише The New York Times, е провеждането на комбинирани военни действия, при които ще се създаде огромно предимство за пробив на украинската отбрана.

В основата на настъпателната кампания, както прогнозира The New York Times, ще бъдат именно сухопътните сили, действащи синхронно в различни райони с цел завземане на територия. А не артилерията, както в хода на миналогодишната офанзива, както спекулираха различни западни експерти.

OSW: Настъплението ще върви в широка дъга от Купянск на север до Угледар на юг

Необходимостта от синхронизиране на отбранителната и настъпателната тактика се демонстрира от настоящата ситуация в Донбас. Всеки ден руските войски атакуват украински позиции около 90-100 пъти, напредвайки в широка дъга, която включва райони южно от Северск и западно от Кременная, южно от Маринка и селища западно от Донецк (включително Авдиевка).

Продължава офанзивата и на границата на ЛНР и Харковска област, където руските войски засилват натиска върху позициите на Въоръжените сили на Украйна североизточно от Купянск.

Основното направление на удара си остава, разбира се, Бахмут, пише в скорошен обзор Полският център за източноевропейски изследвания (OSW). Руските войски настъпват в няколко посоки – от север, изток, юг и северозапад. И само в една посока – югозападната, от страната на Клещеевка, през която минава железопътната линия – техните действия са все още по-малко ефективни.

Въпреки че тези удари са оперативно и тактически важни, пише OSW: те са насочени към заобикаляне на града, както и към разширяване на освободената територия към западната страна на канала Северски Донец-Донбас.

Въпреки огневия контрол над последния маршрут за доставка на Бахмут – пътя за Константиновка – руските войски все още не са успели да принудят гарнизона на Бахмут да се оттегли. И затварянето на обкръжаващия пръстен все още не е завършено.

SDSC: Руските войски ще затегнат тактическата отговорност

Прехвърлянето на руските подкрепления и резерви в районите на бойните действия ще позволи в близко бъдеще да се разбие украинската отбрана в Донбас на по-широк фронт и, надграждайки успеха, да се премине от позиционни към маневрени операции. Това обаче неминуемо ще изисква укрепване на отбранителните линии. В края на краищата, дори и сега въоръжените сили на Украйна се опитват да отблъснат руските войски, понякога превземат инициативата, както беше в случая при Уледар.

Сега руските войски продължават да укрепват отбранителната линия между Сватово и Кременная, където въоръжените сили на Украйна се опитват да контраатакуват. Създаването на мощен плацдарм ще позволи да се развие настъпление по дъга от Красни Лиман (ДНР) до село Райгородка (ЛНР).

Вероятно Суровикин, като заместник на Герасимов, ще отговаря по време на офанзивата и за решаването на тиловите задачи. Военният анализатор Жан Бу от Центъра за стратегически и отбранителни изследвания на Австралийския национален университет (SDSC) смята, че първата стъпка е да се подобри логистиката на всички нива, като ги защити от украински атаки по-близо до линията на съприкосновение.

Трябва също така да се подобрят и модернизират комуникационните системи, да се затегне тактическата отговорност на малките части и оперативната координация, смята Бу. Но това е по-скоро пряка задача на Герасимов.

Превод: ЕС

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button