ПОЛЕЗНИ

Никога не накисвайте семената от домати – ще останете без реколта

Агрономите никога не накисват семена от домати и съветват другите да не правят това. Каква е причината? Оказва се, че има редица негативни последици. Най-лошото е, че някои от семената може да не покълнат поради това, че са във вода или някакъв разтвор. Никой не иска да губи добър материал просто така.

Семената на доматите са покрити с микроскопични влакна. Те участват в процеса на растеж. Власинките фиксират семето в почвата, което позволява на зародиша да излезе от „черупката“.  Ако не направи това, той просто ще изгние. При накисване влакната се слепват, което води до лош разсад. Освен това водата блокира достъпа на кислород. Това е добра причина да избягвате накисването.

Advertisement

Защо още не:

Семената са в хранителна и защитна обвивка, в течност губят качеството си.

Тази процедура просто не е необходима, защото доматите поникват добре без накисване и не са придирчиви към температурата. Факт е, че дори в апартамент почвата винаги е с около пет градуса по-студена от въздуха. Оказва се, че за културата е добре, когато в къщата е +30, но вече е лошо за хората. Накисването се прави най-добре върху марля или памучен тампон.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button