ОЩЕ НОВИНИ

Никола Стоянов отсече: От 12 юни държавата няма да може да се разплаща

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на БНТ.

„В такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс“, обясни той процедурата какво следва. 

„Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати“, уточни Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число, така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

„Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния“, коментира служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г., обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем.

„Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав“, отчете министърът на икономиката. Според него в България не може да става дума за рецесия. Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи, подчерта министърът.

Никола Стоянов за пореден път отрече твърдение на Корнелия Нинова. В събота лидерката на БСП обяви, че партията е решила да забрани участие на социалисти в служебни кабинети занапред, защото те провеждат различна политика от тази на партията. По този повод Нинова посочи, че кабинетът изнася оръжие за Украйна, докато социалистическата партия не била съгласна с това.

„България не изнася оръжие за Украйна, нито едно разрешение не е дадено“, категоричен беше Никола Стоянов. Изнасяме към държави-партньори, уточни той.

По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, затова инфлацията пада, но цените на хранителните стоки не падат със същия темп. В отделни категории има спад – олио, масло.

Още новини

Back to top button