ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Нинова на кръглата маса за труда: Изкуственият интелект ще засегне стотици хиляди работещи, трябва да сме готови да ги защитим

„Благодаря, че се отзовахте на нашата покана. Такова широко представителство на наша дискусия не сме имали отдавна, с представители на различни сфери от обществения живот, но всички обединени от едно – представителство на хора на труда, на работещи – от ниско квалифициран до високо квалифициран труд. Тук сте хора, които познавате проблемите на работещите и имате предложения за решения на тези проблеми, а ние от своя да внесем тези предложения и решения в законодателство, за да станат те факт по пътя ни в грижата за хората.“. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова откри кръгла маса на тема „Съвременни предизвикателства пред хората на труда”, организирана от ПГ на „БСП за България“ по повод 1 май.

В дискусията вземат участие представители на синдикатите КНСБ, „Подкрепа“, „Защита“, Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдиката на служителите в затворите в България, над 20 браншови организации, общественици, експерти и преподаватели в университети.

По време на кръглата маса Нинова очерта въпросите, които стоят пред пазара на труда, пред работещите хора в момент и посочи, че в резултат на COVID-кризата, войната, икономически и енергийни последици от това, най-бедните и работещите понесоха най-голямата тежест.  Лидерът на БСП отправи поглед в бъдещето и разгледа темата за ползите и заплахите от изкуствения интелект и неговото отражение върху пазара на труда.

„Има състезание между технологичните колоси в инвестиции за усъвършенстването на изкуствения интелект – Amazon, Meta, Apple и други гиганти, насърчени от създадения генеративен изкуствен интелект ChatGPT, инвестират все повече и повече средства в усъвършенстването му, целейки финансова възвръщаемост. Само напоследък Google направи около 70 млрд. оборот, Microsoft заяви инвестиция от 10 млрд. в изкуствен интелект. Имаме първото предупреждение от Уемби Хол, който е професор по компютърни науки в Саутхемптън, който казва: „Предстои ни гигантска изкуствен интелект война между технологичните колоси, без да осъзнаваме какви ще са последиците от него“, обясни Нинова.

Лидерът на БСП посочи позитивите от изкуствения интелект – технологиите се развиват, а човечеството има нужда от усъвършенстване, но тя заяви още, че има и минуси в това, което се случва – затова е необходимо да се намери баланс между полезното и ограничаване на рисковете.

По време на кръглата маса, Нинова заяви, че изкуственият интелект обхваща всички сфери на обществения живот и всички видове полагане на труд и даде конкретни примери от цял свят, които онагледиха как той заменя стотици нискоквалифицирани, но и висококвалифицирани работни места:  „Има изкуствен интелект, който подбира и разпределя складовите наличности в склад за стоки и заменя няколко стотици нискоквалифицирани работни места. Има безпилотни транспортни средства, които заменят стотици работни места на шофьори.

Но има области, в които това представлява висококвалифициран труд – доста напреднал е изкуственият интелект в медицината.  Например във Великобритания, той прави най-добрата диагноза за раково заболяване, в много по-висока степен достоверно и пробвано от лекарската диагноза, при това за отрицателно време – което спестява време, но и унищожава работни места в областта на медицината“, каза лидерът на БСП.

Нинова посочи, че има много напреднал изкуствен интелект и в областта на образованието: „Той може да бъде полезен, но може да бъде и опасен, защото предоставя на нашите деца готов продукт по каквато искате тема – без да им се налага да четат, да разсъждават, да анализира и да творят в процеса на образованието. Това е много опасно както за децата ни, така и за загубата на учителския труд“, обясни тя.

Лидерът на БСП очерта и проблемите, породени от изкуствения интелект, в сферата на изкуството и културата: „Тази машина започна да произвежда картини, музика. Някои държави в момента са блокирани от съдебни дела за авторски права. Истинските автори на тези произведения на изкуството претендират авторските си права, от друга страна – по тези дела ответната страна е машина и съдебната система отказва да я конституира като страна по делото. Вече има стотици такива дела и те блокират съдебния процес“.

 „Вече има такава машина, която прави подбор на кадри по най-различна система на подбора и оценка на качества на кадри – и се оказва, че тя греши. Защото много често на дискриминационна система дава грешна оценка на човека и в следствие на това той или губи работата си, или му намаляват заплатата, или му убиват кариерата. Уволняват на базата на оценка на изкуствен интелект от работа“, каза Нинова.

Тя посочи и конкретни примери в областта на съдебната система, където роботи вече изземват функциите на адвокати, съдии и други правни специалисти – Китай въвежда изкуствен интелект в съдебната система като там той вече ще предлага закони, създава документи, идентифицира забелязани човешки грешки в съдебни решения и в произнесени присъди.

“Върховният съд на Пекин обяви тази седмица, че съдиите трябва официално да се консултират с изкуствен интелект във всяко едно делоНовата технология автоматично извършва справки на съдебни дела, прилага правила и разпоредби, създава правни документи и прави експертизи. Знаете ли колко работни места са това?

В областта на вещите лица, които и досега са едни от най-недооценените в труда си. В същото време Китай отчита ползите от това. Спестени са  повече от 45 млрд. щатски долара, което се равнява на всички правни разходи на Китай за предходната година“, обясни Нинова.

И очерта плюсовете и минусите, които поражда това:  „Спестяваш пари, но подлагаш на огромен риск една цяла система. Защото роботът не иска отпуска, не излиза в майчинство, машината не иска болнични и не прави стачки за увеличаване на заплатите“.

Тя даде пример и от САЩ, където има дела, в които изкуствения интелект претендира за патентно право върху създадения от него продукт: „Има заведени искове в Патентния съд в щатите от изкуствения интелект и от създателя му да му се признае и патентова изобретението“.

Нинова даде и още един пример: „Заплашиха със затвор адвокат изкуствен интелект, който се явил да представлява обвиняем по едно сложно дело. Това е изкуствения интелект създаден от нюйоркският стартъп “DonotPay”, който се явява в дела и претендира за адвокатски права.

„Искам с тези примери да ви покажа, колко е напреднал света в разработването на изкуствен интелект и колко липсват регулации и защита. Искам всичко това да пречупя през работните места, правата на работещите и какво ги чака“, обясни тя.

„Едно последно изследване показва, че в близките 5-6 години ще има огромен скок в развитието на изкуствения интелект в резултат на което 3 млрд. души в света ще загубят работата си.  3 млрд. от 8 млрд. население на човечеството на планетата. Това е почти 1/3, които са заплашени от безработица“, изрази притеснение лидерът на БСП.

Нинова обясни, че въпреки този технологичен напредък от една страна, от друга страна – работници и работодатели все още не разбират опасността. Тя представи изследване на Bloomberg, което показва, че над 2/3 от анкетираните работещи в различни сфери, смятат, че тяхната работна позиция не е застрашена от изкуствен интелект: „Тоест неосъзнаване към очакваното ни бъдеще. Що се отнася до работодателите, само 12% от тях посочват, че използват подобен инструмент, а 27% отговарят, че възнамеряват някой ден да го сторят – също един скептицизъм, че това не е опасно, няма нужда сега да се въвежда“.

Нинова представи и последиците от това: „Вижте какво мислят самите инвеститори в изкуствен интелект. Преди 2 години най-големите гиганти, корпорации в света поискаха да им се вдигнат данъците, защото разбраха, че увеличаващите се неравенства не има създават комфорт да живеят в такъв свят. И някои от правителствата го направиха.

Най-големите инвеститори в изкуствен интелект призовават човечеството за реакция. Една от компаниите инвестира в изкуствен интелект, но казва, че в същото време съкращава 12 хил. работни позиции, тъй като „отличава изкуствения интелект като много важна сфера за развитие на бъдещето“. Инвестират милиони, в същото време съкращават 12 хил. работни места“, каза Нинова и посочи, че двата процеса вървят отсега, но въпросът е кога ще го осъзнаем и какви мерки ще предприемем.

По време на кръглата маса лидерът на БСП представи как се развива дебатът по на тези въпроси в целия свят: „Учените и ангажираните с тази тема смятат, че хората, които ще загубят работни места,  трябва да се преквалифицират и да си намерят друга работа. Но в същото време и поставят въпрос колко време ще отнеме това.

Ако това отнеме няколко години, а ако отнеме десетилетия, защото става дума за 3 млрд. души? Изкуственият интелект се развива буквално в скоростта на месеци и години. Докато се преквалифицират какво правим с тези хора, каква работа им се осигурява? А ако сферата в която се преквалифицират също бъде поставена в един момент на тази високотехнологична революция, отново ли трябва да се преквалифицират?“, попита тя и посочи, че тук стои въпросът за базовия доход, който е дискусионен засега – нито една държава все още не е осигурила такъв базов доход на хората, които ще изпаднат в безработица в следствие на технологичната революция.

„Скоро Илън Мъск отправи писмо до човечеството и казва, че изкуственият интелект може да ни победи, включително и това, което той самият създава. Това писмо е подписано от над 1000 водещи експерти и предприемачи.  В него те искат 6 месечен мораториум върху развитието на високите технологии и изкуствен интелект. Според мен 6 месеца са абсолютно недостатъчни, защото ЕК работи по тази тема от 2018 година и още не сме готови. Сега сме 2023г. – 5 години, а големите гиганти казват „Спрете ни за 6 месеца“.

Тя посочи, че Мъск поставя 4 въпроса, които са истинските въпроси, които стоят по темата изкуствен интелект и отражението му върху пазара на труда и живота ни изобщо:

-Трябва ли да позволим на машините да заливат информационните ни канали с пропаганда и лъжи?

-Второ, трябва ли да автоматизираме всички работни места, включително и тези, които носят удовлетворение на хората?

-Трето, трябва ли да развиваме интелект от нечовешки произход, който в бъдеще може  да ни надмине по брой човеци и да ни замени?

-И последно, трябва ли да рискуваме да изгубим контрол над нашата цивилизация?

 Лидерът на БСП посочи, че ЕК работи по този въпрос от 2018 г. и вече разполагаме с Регламент от около 118 страници, който е много важна стъпка към налагане на регулации и представи неговата цел:

„Първо, да има обща правна рамка за Европа, защото проблема с изкуствения интелект е трансграничен проблем, но всяка държава може да има и национално законодателство, но трябва да имаме обща правна рамка в ЕС“, посочи Нинова.

Тя представи какво се посочва в началото на Регламента в частта „Работа и работни места“, че макар и да има многобройни полезни приложения, с тази технология може да се злоупотребява и тя може да предоставя нови и мощни инструменти за манипулативна и експлоататорска практика и практика за социален контрол върху хората“, каза Нинова и допълни, че Регламента класифицира технологиите на забранени за въвеждане в ЕС, на високорискови и на абсолютно допустими без никакъв риск, които могат да помогнат на хората в сферите на обществения живот. Създават се още изисквания към  производителя на изкуствен интелект, към доставчика, към разпространителя, както и изисквания и правила на ползвателя на изкуствения интелект, стандарти и регистрация на технологията.

„Създава се европейски съвет по изкуствен интелект, който да контролира тази дейност, а всички държави трябва да имат и национални органи. Залагат се изисквания за поверителност и санкции и се предвиждат наказания за нарушителите на тези строги правила – като най-малкото е 30 млн. евро, а най-голямото е 6% от годишния оборот на фирмата, която го прави“, посочи още Нинова и каза, че всичко това рано или късно ще дойде и в България и нейното законодателство.

 Тя призова: „Никога да не се отказваме от защита на традиционните и в момента трудови права, защита на работещите хора, защита на работещите бедни, защита и борба за добри условия на труд, за високо възнаграждение, за качествен живот. Никога ние от БСП няма да се откажем от това – това е нашата същност, нашата идеология и нашето сърце. Ние сме партия, която в годините е доказвала своето визионерство.

Ние сме виждали какво ни очаква в бъдещето, анализирали сме го, предвиждали сме го и сме предлагали решения, затова поставих акцент за това, което идва и вече е тук в много малка степен. Това ще се случи до година или две в обществения живот на България и ще засегне стотици хиляди работници, специалисти, художници, творци. Ние трябва да бъдем подготвени за това и да го посрещнем подготвени и в името на това да защитим хората на труда“, каза в заключение Нинова.

Още новини

Back to top button