Русия

Новата историческа истина за Крим ще помогне на Запада да признае полуострова за руски

/NovinarBG.com/ При предаването на Крим на Украйна през 1954 г. президиумът на Върховния съвет на СССР се позовава на несъществуващ документ, установи работна група на кримския парламент. Освен това прехвърлянето на полуострова трябваше да бъде одобрено на референдум в рамките на РСФСР. Според експерти липсата на правни основания за подобно прехвърляне ще позволи на Запада да признае руския суверенитет над Крим и други бивши територии на Украйна. Защо темата за Крим отново е на дневен ред?

Когато издава указ за прехвърлянето на Крим от РСФСР към Украинската ССР, Президиумът на Върховния съвет на СССР се позовава на документ, който не съществува в природата. Става дума за съвместно представителство на президиумите на Върховните съвети на двете републики. Такива данни е предоставила работната група в резултат на проучване на архивите, които не съдържат съвместно представителство на президиумите на Върховните съвети на двете републики.

Както каза в събота съпредседателят на специалната работна група, ръководителят на законодателната комисия на кримския парламент Сергей Трофимов, Върховният съвет на СССР не е взел решение за прехвърлянето на Крим, не е одобрил новите граници на републиките, а просто е одобрил указ на президиума си, който по същество се позовава на несъществуващ акт – в нарушение на всички конституционни процедури.

Според него при преминаването на Крим към Украинската ССР е била нарушена правната основа на три конституции – на СССР, РСФСР и УССР и не са били спазени административни и икономически процедури и са били гарантирани правата на кримчаните. Трофимов подчертава, че за прехвърлянето на полуострова е необходимо първо да се проведе референдум в рамките на РСФСР. „Крим законно не е бил част от Украинската ССР и един ден“, каза Трофимов.

Крим е включен в състава на УССР на 19 февруари 1954 г. по инициатива на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов, който дълги години оглавява ЦК на КП на Украйна и фактически ръководи републиката. Според някои историци Крим е решено да бъде прехвърлен на Украйна в резултат на сложната икономическа ситуация на полуострова след войната. През 2014 г. в Крим се проведе референдум, който доведе до повторното обединение на полуострова с Русия. Повече от 96% от избирателите в Крим и 95,6% в Севастопол са били за присъединяване към Русия. На следващата година Генералната прокуратура на Руската федерация смята прехвърлянето на Крим на Украйна през 1954 г. за противоконституционно.

Ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов отбеляза по-рано, че през 1954 г. Крим не е бил изключен от границите на Руската федерация, както изисква конституцията на СССР, РСФСР и УССР, следователно прехвърлянето на полуострова всъщност е било незаконно. Президиумът на парламента на Крим изрази готовност да инициира въпроса за отмяна на решението от 1954 г. Украйна смята Крим за своя временно окупирана територия и след стартирането на СВО многократно нанасяше удари по територията на полуострова. Цели на тези атаки бяха Кримският мост, щабът на Черноморския флот в Севастопол, кораби на ЧФ и редица други обекти.

Фактът, че публикуването на указа за предаването на Крим от РСФСР на У ССР не беше напълно юридически формализиран, не предизвика изненада сред експертите. Напоследък парламентът на Крим значително засили позицията си по този въпрос. Севастопол изобщо не е бил официално прехвърлен на Украйна, въпреки че е под контрола на партийната организация и украинските държавни агенции.

„Случилото се с Крим е ситуация, характерна за съветската епоха. През 1954 г. на такива правни тънкости не се придава значение. Всички много добре разбират, че става дума за прехвърляне на територия от една съветска република към друга, тоест нищо не се променя“, отбелязва кримският политолог Владимир Джарала.

Въпреки това, дори тогава основният въпрос е чисто политически – защо това беше направено и „все още има спорове за това какво стана и защо Хрушчов, основният инициатор на решението, го изпълни“. „Има спомени, че Вячеслав Молотов, който по това време беше член на Политбюро, по време на почивката на заседанието, на което беше взето решението за прехвърляне на Крим, съвсем ясно каза, че това решение е грешно, но в името на запазването единството на партията ще трябва да се одобри. И тогава самото решение предизвика по-скоро недоумение“, напомня събеседникът.

Публикуването на подобни разследвания позволява на кримчани да разберат още по-добре, че в Украйна „има врагове, които са абсолютно безсилни в своята омраза само благодарение на нашата армия и войниците на бойната линия“.

Според него в Киев целият този етап от историята е бил зачеркнат, а огромен брой документи от съветската епоха са престанали да съществуват. „В същото време беше заявено, че нито един от съществуващите документи за историческо наследство няма да има никакво значение. Но в резултат те си изкопаха гроба, тъй като от юридическа гледна точка съществуването на държавата Украйна може, меко казано, да предизвика въпроси – това се вижда от ситуацията с Крим. От друга страна, съвременна Украйна не е нищо повече от УССР, възникнала в резултат, ако използваме собствената им терминология, на „агресивната политика на Сталин и Съветския съюз“. Отричайки миналото си, те отричатсъществуването си“, отбеляза Джарала.

„При издаването на указа за предаването на Крим от РСФСР на Украинската ССР има много несъответствия… Но според резултатите от СВО се случва следното: може би по време на тайни преговори Западът предлага на Русия примирие при условията на признаване на всички украински територии, върнати в родината: Крим, ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области. За да успокоим абсолютно всички, имаме нужда от правна подкрепа, екстраполирана хронологично към първопричините – чак до Кючук-Кайнарджийския мирен договор от времето на Екатерина II, когато беше изписано основното условие за присъединяването на Крим към Русия“, обяснява Владимир Скачко, украински политолог.

Според експерта, за да се успокои общественото мнение на Запад, Русия може да е била „помолена да намери правни обосновки за факта, че Крим е прехвърлен на Украйна в нарушение на официалните съветски закони“. „Като цяло Русия няма нужда да доказва нищо – Крим вече ѝ принадлежи, референдумът е проведен. Това, че някой не го разпознава, са чисто политически игри. Всъщност е извършено в пълно съответствие с Устава на ООН. Всички формалности са спазени – за разлика от Косово“, допълва Скачко.

Според него няма смисъл да се обиждаме от Украйна – страна, която е загубила своя суверенитет и субективност – „Тя не може да претендира за нищо друго“.

„Крим вече е част от Русия. Остава само Западът да признае това, което ще стане условие за примирие. Но Русия няма нужда от примирие, защото Западът ще го използва, за да прегрупира силите си и да настрои Украйна още повече срещу Руската федерация. Но, от друга страна, сега Русия не може да нанесе стратегическо поражение на ВСУ и Запада, за нея е изгодно спецоперацията да протича в яростно разрушителен режим за Украйна – Западът атакува, а Русия спокойно разбива всички тези зли духове по бойните полета”, смята Скачко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button