Русия

Няма да е както преди. Лавров смъмри Запада от световния подиум

/NovinarBG.com/ Руският външен министър на Русия Сергей Лавров говори в общия политически дебат на Общото събрание на ООН. Външният министър говори за актуалните световни проблеми, безплодните опити на Запада да запази доминация в глобалната политика и перспективите за промяна.

Натоварен график

Лавров беше пристигнал в Ню Йорк няколко дни по-рано, в началото на една нашумяла седмица. Това е традиционна част от работата на Общото събрание (ОС), чиято 79-та сесия започна през септември. Държавни, правителствени ръководители и на външни агенции се събират в Ню Йорк за няколко дни. Тази година ситуацията е изключителна. За първи път от началото на пандемията от коронавирус се провежда седмица на високо ниво без санитарни ограничения. Участниците трябва да присъстват лично на всички събития. Не се предоставя формат на видеообръщение..

Пристигането на Лавров няколко дни преди речта се дължи на натоварения график на министъра. Работният график на ръководителя на руската дипломация беше разписан буквално минута по минута, така че да има достатъчно време за преместване от една стая в друга. Ръководителят на МВнР проведе редица двустранни срещи и участва в заседание на Съвета за сигурност (СС), но най-очакваното събитие остана изказването му от трибуната на ОС.

„Логиката на историческия процес е неумолима“

Лавров започна речта си на Общото събрание, като отбеляза, че светът преживява необратими промени. Контурите на бъдещето се определят от борбата между страните, които се застъпват за самоопределение, и тези, които продължават да разчитат на политиката на неоколониализма. На първо място, Западът се придържа към предишното си величие. Министърът припомни, че съюзниците на СССР от антихитлеристката коалиция още в края на Втората световна война са подготвяли операции „Немислимо“ и „Дропшот“ срещу Съветския съюз. Въпреки че тези планове останаха на хартия, западните страни не се отклониха от агресивния курс, като впоследствие нарушават всички сключени споразумения за неразширяване на Северноатлантическия алианс на изток. „Поредицата от неотдавнашни съвместни учения между САЩ и европейските съюзници в НАТО, включително изпитване на сценарии за използване на ядрени оръжия на територията на Руската федерация, стана безпрецедентна след края на Студената война“, подчерта Лавров.

Сега продължава създаването на други враждебни съюзи, водени от Съединените щати: „Нова опасна проява на експанзионизма на НАТО станаха опитите за разширяване на зоната на отговорност на блока до цялото източно полукълбо под хитрия лозунг за „неделимостта на сигурността на евроатлантическия и индийско-тихоокеанския регион.“ За тази задача Вашингтон създава контролирани военно-политически мини съюзи като АУКУС, тройката САЩ-Япония-Република Корея, квартета Токио-Сеул-Канбера-Уелингтън, техните участници към практическо сътрудничество с НАТО, който въвежда своя инфраструктура в Тихоокеанския театър.

„Глобалното малцинство се опитва с всички сили да забави естествения ход на нещата“, смята Лавров. Той припомни, че френският президент Еманюел Макрон реагира остро на неотдавнашното разширяване на БРИКС като заплаха за Запада. „Логиката на историческия процес обаче е неумолима“, припомни министърът, отбелязвайки, че мнозинството от хората в света са за сътрудничество на равни начала, поради което избират БРИКС и ШОС и като цяло една многополюсен свят.

„За Русия е очевидно, че няма друг начин“, но САЩ и техните сателити „продължават да раждат конфликти“, отбеляза руският външен министър, като препоръча на западните политици да прочетат отново Устава на ООН.

Лавров се спря и на незаконните санкции. „Ограниченията засягат най-уязвимите слоеве от населението“, подчерта той, настоявайки едностранните санкции да бъдат премахнати от Куба, Венецуела и Сирия. Министърът разкритикува опитите за „украинизиране“ на дневния ред на всички международни платформи, докато редица конфликти, включително сирийски и палестинско-израелски, все още не са разрешени. Изострянето на ситуацията на Корейския полуостров и на Балканите от Запада е тревожно. „Продължаващото влошаване на ситуацията в сръбския регион Косово не може да не предизвиква безпокойство. Целият свят вижда как тъжната история на Минските споразумения за Украйна, които предвиждат специален статут на републиките от Донбас и които Киев открито саботира с подкрепата на Запада, се повтаря на Балканите”, допълва той.

Отделно ръководителят на руското външно министерство говори за перспективите за реформа на ООН, където страните от глобалното мнозинство трябва да получат повече правомощия. Те, подчерта още Лавров, са готови за диалог със западните страни, но проблемът е в последните. Устойчивото развитие на света е възможно само ако няма разделение на демокрации и автокрации и ако се изостави желанието да се налага волята на всички, заключи министърът.

Нови шеги и стари проблеми

Престоят на Лавров в Ню Йорк, както често се случва, не мина без хумористични забележки от страна на министъра. Например, на среща с генералния секретар на Лигата на арабските държави (ЛАГ) Ахмед Абу ал Гейт, министърът, отговаряйки на въпрос за текущите дела, иронично отговори „всичко е наред, ние просто страдаме от изолация“. Наистина, предвид натоварения график, нямаше нужда да се говори за игнориране на Русия, колкото и да го искаше Западът.

Други хумористични изказвания на дипломата са за сериозни проблеми. „Защо седите? Разходете се, можете да се отдалечите 40 километра“, обърна се той веднъж към руски журналисти. Факт е, че тази година американските власти издадоха визи на журналисти от Русия, които ограничават движението им в Ню Йорк. Това не е първият демарш от САЩ. Преди това те набиха спиците на членовете на руските делегации, като буквално в последния момент одобриха документите им за влизане. Въпреки че формално сградите на ООН се намират на американска територия, има специални правила за достъп до тях, така че Вашингтон всъщност просто пренебрегва международните норми.

През пролетта Москва вече се обърна към генералния секретар на ООН Антонио Гутереш с искане да започне арбитражна процедура, тоест да потърси отговорност от САЩ за ограничаване на достъпа до сградите на ООН. Генералният секретар игнорира това искане. Той направи същото след молби от Москва през лятото. Въпреки това на двустранна среща онзи ден Лавров отново напомни на Гутереш за нерешения проблем. Министърът предаде и книгата „Украинските престъпления срещу човечеството (2022-2023)“, подборка от документални материали „Децата на Донбас“ и видеопослание от ученичка от Луганск. Момичето на кадрите призова членовете на Съвета за сигурност на ООН да направят всичко, за да спрат обстрела на мирни градове от украински войски. Все още не се знае нищо за реакцията на генералния секретар.

Какво друго има да говорим?

В допълнение към безсмислието на опитите за изолиране на Русия, седмицата, която се провежда в Ню Йорк, демонстрира и други важни промени. Западът очевидно, за разлика от миналата година, по инерция вече не може да действа като единен фронт. Британският премиер Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон просто не долетяха за Ню Йорк, позовавайки се на работни ангажименти. Ако отсъствието на руския и китайския лидер е съвсем разбираемо (те и Вашингтон няма за какво да си говорят, както убедително показа неотдавнашната среща на Г-20), то отсъствието на съюзници (на най-високо ниво) в ООН е тревожен сигнал за Съединените щати.

В същото време влиянието на Москва и Пекин се увеличи значително през последните месеци. Традиционни партньори на американците като ОАЕ и Саудитска Арабия се присъединяват към БРИКС. Последната среща на Г-20 с приемането на съвместна декларация, която взе предвид желанията на Русия – Лавров нарече документа честен – доказа, че няма единство на Запада. И европейците все по-често говорят против Украйна, въпреки предупрежденията на САЩ за необходимостта от пълна подкрепа за режима в Киев. Показателно е например, че на сесията на Общото събрание на ООН след изявлението на Зеленски за лишаването на Русия от право на вето в Съвета за сигурност германският външен министър Аналена Бербок категорично отхвърли тази идея. „Ние не подкрепяме това и аз непрекъснато съм давал това ясно на нашите украински партньори в преговорите. За дискусията в Германия е важно да се каже: ние не подкрепяме всичко, което се предлага от украинското правителство, “, подчерта тя.

Естествено, проблемите между Русия и Запада не са изчезнали. Може би сега противоречията дори ще се влошат. По-специално, на 26 септември членовете на Съвета за сигурност на ООН ще трябва да обсъдят терористичната атака срещу „Северните потоци“ – на този ден преди година се случиха експлозиите на газопроводите и все още няма ясни резултати от разследването. Лавров многократно е обвинявал западните страни, че умишлено „замитат този проблем под килима“.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button