Микроблейдинг
Русия

Очаква ни тотална война

/NovinarBG.com/ По време на скорошно посещение в Полша президентът на САЩ Джо Байдън се опита да се представи за „миротворец“. В речта си във Варшава той внезапно се обърна към „руския народ“ с изявление, че нито САЩ, нито НАТО се стремят да установят контрол над Русия, още по-малко да я унищожат. Според него всичко това са спекулации на руското ръководство.

„Отново се обръщам към руския народ. САЩ и европейските страни не се стремят да установят контрол над Русия или да я унищожат. Западът не е планирал да атакува Русия“, заяви Байдън от трибуната. Той обаче веднага добави, че Западът ще продължи да подкрепя режима в Киев до „пълна победа“ и обеща на Путин „поражение“, защото САЩ, Европа и НАТО се „обединиха“, за да противодействат на „руската агресия“.

Ясно е, че президентът на САЩ прави подобни уж „мирни“ изявления в полза на американската общественост и неговите западни съюзници, но всъщност Вашингтон изобщо няма да се откаже от агресивните си замисли срещу страната ни. Това се доказва по-специално от статия, публикувана в събота във влиятелния американски вестник „Политико“, която обяснява, че Северноатлантическият алианс, ръководен от Съединените щати, е на прага на „най-радикалната промяна в своята история“.

Анализирайки неотдавнашната Мюнхенска конференция по сигурността и хода на войната в Украйна, вестникът посочва, че тези „сеизмични“ решения най-вероятно ще бъдат одобрени на срещата на високо равнище на Алианса, която ще се проведе това лято в Литва. Той ще се „преразгледа всичко: от годишните бюджети на съюзниците до разполагането на нови войски и интегрирането на отбранителната индустрия в цяла Европа“.

Какво точно ще правят? На първо място, става дума за „укрепване на защитата на Алианса на Изток и подготовка на 300 000 военнослужещи, които са готови да се притекат на помощ на съюзниците в кратки срокове, ако възникне необходимост. При сегашните сили за реагиране на НАТО Алиансът може да осигури 40 000 войници за по-малко от 15 дни. Според новия модел на силите 100 000 войници могат да бъдат разположени в рамките на 10 дни, а други 200 000 ще бъдат готови за разполагане в рамките на 30 дни. Целта на предстоящите промени е „да се създаде съюз, който Путин няма да посмее директно да предизвика“, обяснява „Политико“.

Подготовката за агресивни действия срещу Русия започна отдавна, много преди началото на СВО в Украйна. По официални данни на руското министерство на отбраната само в периода 2014-2017г. контингентът на НАТО в балтийските страни, България, Полша и Румъния се е утроил, а интензивността на ученията се удвоява (от 282 на 548).

Всяка година разузнавателната дейност на НАТО в близост до руските граници се увеличава почти с 50%. Беше внимателно проучен бъдещият театър на военните действия, бяха разположени и продължават да се разполагат стратегически складове с оборудване и оръжие. Остава само персоналът да бъде прехвърлен към тях и огромна армия на НАТО може да бъде на руските граници в най-кратки срокове.

Също така, много преди началото на СВО, Съединените щати и другите страни от НАТО започнаха да изпомпват оръжия в Украйна. След като обаче санкциите срещу Русия се провалиха и икономиката на страната ни не се срина, а в Украйна киевският режим беше победен, Западът реши, че е време да заложи на тотална война.

И особено шумни призиви за реанимация на НАТО прозвучаха, след като Западът разбра, че в момента арсеналите на Алианса са празни и въпреки щедрите обещания вече не е в състояние да осигури достатъчно оръжия дори само на Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че „в момента темпът на потребление на боеприпаси в Украйна е многократно по-висок от нашия темп на производство. Западната военна индустрия изпитва значителни трудности. Например времето за изчакване за доставка на боеприпаси с голям калибър е увеличено от 12 на 28 месеца. Тоест, ако ги поръчате днес, ще ги получите само след две години и половина.”

Проблемът дори беше признат от самия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, който каза, че „рестартирането на линия за производство на боеприпаси не е толкова лесно, колкото включването на светлините. Отнема много усилия и много време. Всъщност рестартирането на съществуващи или въвеждането на нови производствени линии за боеприпаси е процес, който продължава повече от шест месеца“. А САЩ ще могат да доставят танкове на Украйна едва догодина.

Вашингтон вече настоява съюзниците от НАТО да увеличат драстично разходите за военни нужди и производството на оръжия и боеприпаси, но това няма да е лесно да се направи.

Джак Уотлинг, старши сътрудник в Кралския изследователски институт за отбрана и сигурност, голям мозъчен тръст, написа в статия за английския вестник „Телеграф“: „Украинският конфликт опустошава арсеналите на НАТО, които след края на студената война дълго време не се попълваха нормално. Но военното производство, особено производството на боеприпаси, не е процес, който може лесно да се включва и изключва с натискане на копче.

Дара Масикот, старши сътрудник в американския военен мозъчен тръст РАНД, каза в статия за американското списание „Форин Афеърс“: „Точно както Съединените щати и Западът преди надценяваха Русия, сега може да я подценяват“. „Руските военни премахнаха ключовите проблеми, които оковаваха армията, промениха системата на командване и промениха много тактики, за да преодолеят лошото планиране“, казва тя.

Но проблемът не е само в техническите проблеми, свързани с производството на достатъчно количество оръжия. Фабриките могат да бъдат рестартирани и да се увеличи производството на снаряди и други оръжия, което вече се прави на Запад. Факт е, че самият съюз вече започва да се пука по шевовете.

„Най-голямото препятствие“, посочва „Политико“. „е може би самият Алианс, тромава група скарани нации с ограничени интереси и бюрокрация, която често обещава много повече, отколкото дава.“ С други думи, с изключение на русофобска Полша и балтийските държави, Европа очевидно няма желание да воюва с Русия. В Берлин, между другото, миналата събота имаше масова демонстрация срещу войната и изпомпването на оръжие в Украйна.

Някои, дори в САЩ, започнаха да осъзнават, че войнствената страст на киевската хунта, която те настроиха срещу Русия, вече трябва да бъде обуздана. „В края на краищата войната е смърт в мръсен окоп“, пише Никол Танг в „Ню Йорк Таймс“ в статия по случай годишнината от конфликта в Украйна.

„Колко тъжно“, отбелязва тя, „че хората оцеляха от смъртоносните вълни на коронавируса само за да се върнат към обичайното занимание да се избиват един друг. Няма смисъл да се харчат десетки милиарди долари за ракети, танкове и друга помощ, когато трябва да се направи повече, за да се помогне на общностите да се адаптират към покачващите се океани и пресъхващите реки“, отбелязва авторът на статията, като по навик обвинява Русия, но пренебрегва факта, че тази война е провокирана от САЩ.

Освен това мнозина смятат, че амбициозните планове за „радикална“ промяна в НАТО не са предопределени да се сбъднат поради отслабването на САЩ и падането на авторитета на Вашингтон на световната сцена в резултат на неговата непредсказуема политика.

„Някои европейски държави, особено големи и мощни, като Германия и Франция, нямат пълно доверие в САЩ, особено след експлозията на тръбопроводите „Северен поток“, което увеличи тяхната предпазливост“, пише китайският „Глобал Таймс“. „И съдейки по начина, по който се развива въоръженият конфликт между Русия и Украйна, възможностите на НАТО не съвпадат с неговите желания и тази организация ще стигне до задънена улица“, допълва изданието.

Но въпреки нарастващите разногласия в Алианса и нарастващата „умора от Украйна“ на Запад, Вашингтон захапа дъното и няма да отстъпи в конфронтацията с Русия. Както знаете, наскоро приетият бюджет за отбрана на САЩ е почти 860 милиарда долара и по-голямата част от него е предназначена за „сдържане на Русия“.

За тези цели във военно-промишления комплекс се стартират нови производствени мощности. Министерството на отбраната на САЩ увеличава производството на артилерийски боеприпаси с калибър 155 милиметра. До пролетта вместо сегашните 14 000 снаряда на месец трябва да се произвеждат 20 000 снаряда, а до 2025 г. – вече 40 000 броя. Наскоро с размах беше представен най-новият стратегически бомбардировач Б-21 „Райдер“. До 2027 г. трябва да бъдат построени най-малко 149 такива машини, способни да доставят ядрени бомби на другия край на планетата.Но това очевидно не е достатъчно и затова беше решено да принудят партньорите от НАТО да се включат по-активно в тази надпревара на въоръжението по време на предстоящата среща във Вилнюс.

„Хората трябва да знаят, че това е дълга битка. Те също трябва да са наясно, че това е война“, каза представител на НАТО пред „Политико“. „Това не е криза. Това не е някакъв малък инцидент някъде, който може да бъде контролиран. Това е тотална война“, посочва изданието.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button