ПОСЛЕДНИСВЯТ

Ограниченята срещу COVID-19 е вероятната причина за смъртта на хиляди деца

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Икономическите ограничения, въведени с цел забавяне на разпространението на коронавирусната зараза, може да са станали причина за смъртта на 267 000 деца в страните със средни и ниски доходи миналата година според оценка на Световната банка, публикувана в изданието ”Бритиш медикъл джърнъл”, предаде ДПА.

Самият вирус досега е имал малко директно влияние върху детската смъртност, но може да е довел до увеличаването ѝ посредством ефекта върху икономическата активност и здравната система.

Рестрикциите, въведени заради коронавируса с различна продължителност и строгост, доведоха до значителен спад в БВП в много страни миналата година. А спад от 1 процента на глава от населението на БВП се асоциира с 0,23-о увеличение на детската смъртност спрямо 1000 деца, родени в страни с ниски и средни доходи. Освен това рестрикциите са довели и до ограничения в предоставянето на редовни здравни грижи.

Световната банка вече каза, че пандемията и въведените заради нея рестрикции може да са тласнали към бедността между 120 и 150 милиона души по света, съобщава БТА.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Проверка по рама
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button