ПОСЛЕДНИ

Олигархът на ГЕРБ и ДПС Христо Ковачки спести €30 милиона от въглеродни емисии

Кога ще отиде на съд олигархът Христо Ковачки? Две електроцентрали, свързани с бизнесмена на ГЕРБ и ДПС, са подали занижени отчети за въглеродните си емисии през последните три години, като по този начин са си спестили най-малко 26 630 000 евро. 

Това се твърди в разследване на OCCPR, публикувано от „Биволъ“. Става въпрос за ТЕЦ „Бобов дол“ и „Брикел“.

Данните са били заверени от компания, основана от 27-годишен собственик без предшестващ опит във верификацията на емисии. Въпреки това в рамките на няколко месеца тя се е сдобила с 12 клиенти, всички свързани с бизнесмена Ковачки.

В разследването се цитира доклад на Грийнпийс, според който ТЕЦ „Бобов дол“ често е превишавал максимално допустимите нива на емисии от серен диоксид и други замърсители, което е нанесло сериозна вреда на качеството на въздуха и водата в района.

Изпълнителният директор на „Брикел“ Янилин Павлов казва, че електроцентралата е докладвала по-ниски емисии, защото е започнала да използва по-обогатени въглища. Директорът на „Бобов дол“ Любомир Спасов е отрекъл централата да е подавала неверни данни за емисиите си.

Говорители на Ковачки, естествено, отказали коментар по темата.

България е включена в Схемата за търговия с емисии (СТЕ) – механизъм, създаден да намали емисиите СО2, който днес е крайъгълен камък в климатичните политики на Европейския съюз. В рамките на СТЕ всички големи замърсители са длъжни да представят годишни доклади за количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид.

Narod.bg.

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button