Микроблейдинг
Криминални Новини

Омар няколко дни е разучавал маршрута, преди да подкара автобуса

Ден преди трагедията в Бургас, при която живота си загубиха двама смели български полицаи, сириецът Омар Мохамед Агнан е разучил целия маршрут – от Харманли до Странджа и Бургас, шофирайки друг автобус, който обаче е аварирал край местността „Пода“. Това е установило разследването, което започна да разплита гордиевият възел на каналджиите, пише Флагман.бг.

В ранните часове на 24 август, сряда, Омар отново е шофирал, но рейсът се повредил минута-две след слизането от пътния възел Крайморие.

Сириецът, който твърди, че е на 15 години, но видимо изглежда поне на 20 години, се е обадил на свой сънародник, който е дошъл след няколко часа да го прибере от Бургас.

Полицията е издирила и човека, който групата е наела за навигатор. Става въпрос за Валентин Атанасов от Харманли, на когото били платени 150 лева, за да съпровожда Омар с автобуса до Бургас и обратно. Валентин вече е разпитан пред съдия.

Идеята била сириецът да разучи внимателно целия маршрут, за да няма изненади, когато трябва да превози нелегалните мигранти.

След като автобусът обаче издал багажа, той буквално бил зарязан на отбивката, а Омар и негов сънародник отишли в Харманли и купили първия възможен рейс – платили 6 хил.евро, без да се пазарят на местен търговец за изваден от употреба автобус.

Сложили са крадените нидерландски номера и в късните часове на 24 август поели към Странджа. След като са качили 48-те нелегални мигранти те са подминали екипите на Гранична полиция на поне три места. Преследването е продължило 25 км.

На очи бият няколко фрапантни грешки на граничарите:

Защо не са направили блокада в сърцето на Странджа, за да спрат автобуса?

Какво им е попречило да го блокират на пътния възел „Крайморие“, където трябва да направи завой на 120 градуса и да намали до 30-ина км?

Защо не е спрян на входа на града, след като са установили, че е беглец и са го допуснали до сърцето на Бургас?

Гранична полиция все пак подава сигнал до ОД на МВР в Бургас, че преследва автобус. Включват се няколко екипа в това число и на загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Те извършват т.нар.“полицейска отцепка“ като по учебник – подават сигнал и се опитват да вкарат автобуса с дясната лента Билковата аптека и след това друг екип да го блокира.

Сириецът Омар обаче е истински терорист и не само не намалява, но и увеличава скоростта преди сблъсъка, сочат свидетелските показания. Днес той твърдеше, че набил спирачки, но те не хванали, което си е чиста лъжа.

След сблъсъка, сириецът е успял да избяга в суматохата. Стигнал до магазин в ж.к.“Братя Миладинови“, купил си вода и помолил магазинерката да му извика такси. На бакшиша казал само „Трен, трен!“, платил му 5 лева и отишъл до гарата. Качил се на влак с намерението да стигне до Харманли и да се прибере в бежанския център, сякаш нищо не се е случило, но се объркал и слязъл в Първомай, където бе задържан.

Още в първите часове след инцидента от полицията разкриха, че са наясно с локацията на Омар и е въпрос на време да го арестуват.

В същото време сириецът през цялото време явно се опитва да прати за зелен хайвер разследващите. Той твърдял, че не знае кой е покровителят на канала за трафик. Трябвали му пари, за да вкара в България семейството си, което сега било в бежански лагер в Турция. Познавал човек от центъра в Харманли, за когото всички знаели, че се занимава с незаконна дейност, но по име не го знаел, само по физиономия.

Точно той го свързал с неизвестен мъж, пребиваващ в Турция. Омар твърди, че и това име не знаел. Въпросният бос на трафика му телефон и изпращал през определен интервал посоката на движение.

Пари също не бил вземал, щял да получи, когато превози мигрантите до крайната точка. Коя е тя обаче – не знаел, защото не бил получил информацията.

Въпреки пречките, които той е създал, разследването напредва и утре пред съда ще бъдат изправени двама от съучастниците му в трафик на бежанци. Отново става въпрос за сирийци, за които ще се иска постоянен арест. Мерките им за неотклонение ще се гледат в Районния съд на Бургас.

В същото време наблюдаващият прокурор Димитър Узунов е издирил документи, в които имало драстично разминаване в годините на Омар. Още при нелегалното си влизане в България той посочил, че е роден на 24 март 2007 година. Проверка не се прави, а твърденията се приемат за факт. Много от нелегалните лъжат, за да излязат непълнолетни и да имат своите привилегии, включително закрила от закона при извършването на престъпления.

Няколко месеца по-късно обаче Омар е подал съвсем друга година и дата на раждане, което показва, че явно е „забравил“ рождената си дата.

„Предстои да установим дали става въпрос за техническа грешка или за нещо друго. Повече на този етап не бих искал да разкрия. Оставете ни да работим! Скоро ще имаме резултат“, каза прокурорът Димитър Узунов. На въпрос дали се обсъжда извършването на ДНК тест, за да се установи възрастта на Омар, той многозначително отговори, че са дадени препоръки в тази посока.

window.k_init = window.k_init || []; k_init.push({ id: ‘bgNdkK323960’, type: ‘bn’, domain: ‘hdbcome.com’, refresh: false, next: 0 }); var s = document.createElement(‘script’); s.setAttribute(‘async’, true); s.setAttribute(‘charset’, ‘utf-8’); s.setAttribute(‘data-cfasync’, false); s.src = ‘https://hdbcome.com/f6d0fn51.js’; document.head && document.head.appendChild(s);

Още новини

Back to top button