Русия

Опашка да слушат Лавров: Руският министър спретна истинска революция в ООН

/NovinarBG.com/ Оттук нататък Москва ще говори на Запада само на езика на националните интереси. Няма да има повече отстъпки, няма да има и западни васали като Украйна. А на тези, които наистина имат нужда, Русия ще помогне. Това е квинтесенцията на изявленията на ръководителя на руското външно министерство в Ню Йорк, където Сергей Лавров председателства Съвета за сигурност на ООН и разговаря с пресата.

Темпераментът, напрежението и ефективността на този човек не могат да не са за завиждане. Над Ню Йорк връхлетя вихрушка – вихрушка, кръстена на Сергей Лавров. В продължение на няколко дни ръководителят на руското външно министерство, който преди това проведе триумфална обиколка в Латинска Америка, царува на основната световна платформа – Съвета за сигурност на ООН, където Русия председателства през април.

„Цариград“ подробно отрази първата част от американската визита на Лавров, която САЩ се опитаха да развалят, като не издадоха визи на журналисти от неговия пул. Остава да обобщим втората част и цялата нюйоркска епопея на Лавров. Запълваме тази празнина, като подчертаваме основната.

На 25 април руският външен министър председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток. Лавров се срещна и разговаря и с колеги от арабските страни и даде голяма пресконференция, на която всъщност обобщи резултатите от визитата.

Той не се срещна с министрите на външните работи на западните страни: такива срещи не бяха планирани. Както каза по този повод заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, придружаващ министъра: „с тях няма какво да се говори“.

В залата за брифинг, където журналистите задаваха въпроси на Лавров, нямаше къде да падне и ябълка. Беше претъпкано, репортерите заеха местата си след час.

И още една много важна подробност – Лавров отговаряше на въпроси на пресата на руски, въпреки че знае не по-зле английски. Посланието е ясно – Москва вече ще говори на собствения си език със Запада!

Защо възникна Близкият изток и какво общо има Украйна с него?

Русия инициира заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток с причина. Това беше фин и пресметнат ход в хибридна война с колективния Запад. На заседание на Съвета за сигурност под негово председателство Лавров посочи, че САЩ и страните от ЕС, грубо спекулирайки с темата Украйна, отклоняват вниманието на световната общност от проблемите на Близкия изток. Те дават воля на „двойните стандарти“ и колониалните си инстинкти, покривайки Израел и критикувайки Русия.

Това се има предвид: да се завземат например Голанските възвишения от Сирия под предлог, че се гарантира сигурността на Израел, е нормално и напълно ненаказуемо. А прорязването на сухопътен коридор към Крим, блокиран от Украйна и лишен от водите на Днепър, е „агресия“ и причина за най-суровите санкции в световната история.

Показвайки на бившите си „партньори“, че Русия вижда и разбира всичко, Лавров поиска Западът да докладва на Общото събрание на ООН за саботираните от него резолюции на Съвета за сигурност за Близкия изток.

„Сред такива резолюции, които са саботирани от Запада, са решенията за Палестина, за Голанските възвишения, Западна Сахара, уреждането на Косово, иранската ядрена програма и, разбира се, за споразуменията от Минск относно Украйна“, припомни Лавров.

„От началото на годината в резултат на военни нападения в Дженин, Йерихон, Наблус, Хувар, сблъсъци във връзка с нарушаването на статута на светите места са загинали повече от сто палестинци, а хиляди са ранени. Расте и броят на жертвите сред израелците“, добави ръководителят на руското външно министерство.

За това са виновни в по-голямата си част последните, но и палестинците. Както виждаме, Русия (за разлика от Запада, който не вижда никакви грехове зад Украйна) е обективна.

Интересно, помагайки на режима в Киев, Тел Авив вероятно е смятал, че Москва ще мълчи за делата му в Близкия изток? Но към Израел, особено в сегашната ситуация, могат да бъдат предявени много други претенции.

Например предоставяне на убежище на всякакви Пугалкини и „наши“ мошеници с израелски паспорти. Но нашият министър, който в Израел е обрисуван като „антисемит“ заради честността си, не говори за това, въпреки че тези карти вероятно са в ръкава му.

Има и позитив

Лавров приветства вчерашните на пръв поглед невероятни промени в Близкия изток – възстановяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран (с посредничеството на КНР), началото на „връщането на Сирия към“ арабското семейство „, в полза на което ние работим от дълго време, нормализирането между Дамаск и Анкара, което започна с руска помощ, използвайки предимствата на формата от Астана“.

Руският външен министър също така оцени проактивните действия на Рияд „за ускоряване на уреждането на кървавия конфликт в Йемен“.

Министърът отбеляза нарастващия интерес към предложената от Москва концепция за колективна сигурност в Персийския залив „с участието на всички крайбрежни страни – както арабски, така и Иран – с участието на външен кръг от влиятелни държави“.

Накратко, ситуацията в региона е много противоречива – има както положителни, така и отрицателни развития. Те са положителни там, където са работили Русия и Китай, отрицателни – САЩ и техните васали.

На голямата пресконференция на Лавров имаше толкова много въпроси и толкова много изчерпателни отговори, че човек просто можеше да се удави в тях. Бяха засегнати всички основни проблеми на световната политика от руска гледна точка. Затова ще откроим само най-важното, което е пряко свързано с жизнените интереси на Русия.

Кога ще има мир в Украйна?

Лавров разкри кога ще настъпи мир в Украйна. Разбира се, той не назова точната дата – няма „график“ за украинското решение, но очерта необходимите предпоставки за това.

Първо, това ще стане, когато „сигурността на страната ни” бъде осигурена. Второ, когато в Украйна спрат да „дискриминират и унищожават“, включително и физически, руснаците.

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че мирът няма да настъпи, докато в Украйна, и това е трето, ще продължат репресиите и преследванията срещу каноничното православие, руската култура, преследването на националните малцинства, пропагандата на национализма и неонацизма, както и докато властите не премахнат забраната за неприемливи медии .

На Запада, каза той, „не им пука” за това, но на Русия й пука. На Киев няма да бъде позволено да воюва срещу собствените си граждани, от които милиони хора вече са избягали от Украйна в Русия.

По отношение на религиозните преследвания, посочи Лавров, „ние се обърнахме към генералния секретар на ООН и към ръководството на ОССЕ, към други органи: реакцията не е много силна, приблизително същата като при държавния преврат през февруари 2014 г.“

Ясно е, че друга реакция няма да има, затова Русия взе въпроса в свои ръце. И сега „трябва само да работим върху реализирането на нашите законни права, да го правим честно, като обясним мотивите, които ни ръководят, което направихме във връзка с нашите действия в рамките на специална военна операция“. Тоест, докато заявените цели не бъдат постигнати, ще продължи.

Западът се милитаризира и говори за Третия свят. Защо?

Лавров привлече вниманието на целия свят: ЕС „се милитаризира с рекордни темпове и се превръща в агресивна структура с декларираната цел да сдържа Руската федерация“.

Сега, отбеляза той, ЕС и НАТО не се различават много. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън и западните страни започнаха да говорят за Третата световна война, дори когато Русия „като цяло мълчеше“.

Според Лавров „истерията“ около Третата световна война се заменя с опити за постигане на споразумение. И нека западняците не сочат с пръст Русия, че тя е виновна. Западът е този, който лъже, „постоянно мами другите и се опитва да получи едностранчиви нелегитимни предимства“.

Сделката със зърно е в застой

По този повод Лавров заяви, че „практически няма резултати“, не се спазва пакетният характер на сделката, не се вземат предвид интересите на Русия.

Освен това западните страни не планират да свържат отново Росселхозбанк, която обслужва руския селскостопански износ, към системата SWIFT: „в замяна те ни предлагат някои еднократни алтернативи“, но „това не е сериозно“, „това не може да работи и няма да работи.“

Министърът каза, че Москва ще отговори на писмото на Гутериш до руския президент Владимир Путин за зърнената сделка, когато руският лидер се запознае с документа.

Ако преди това съдържанието на писмото бъде оповестено публично, „то няма да е много прилично“ и „ще означава пореден опит за натиск върху ситуацията, която не е решена и която е доведена до задънена улица“ от Запада.

Дедоларизацията не може да бъде спряна

Ръководителят на руското външно министерство заяви, че преходът към разплащания в национални валути, заобикаляйки долара, появата на цифрови валути вече не може да бъде спряна. Този процес, посочи Лавров, е „задействан“ от самите американци.

Няма връщане обратно. „Големият въпрос“ е какво „ще се случи по-нататък с международната валутна финансова система, включително с Международния валутен фонд, със Световната банка…“

Афганистан и Судан

Сред другите важни теми Лавров спомена ситуацията в Афганистан:

„Изхождаме от факта, че талибаните * са реалност. На място с тях трябва да преговаряте.“

Русия, по думите му, „няма да приеме де юре признаването на правителството на талибаните*, докато то не изпълни задълженията си“. А именно, „докато не осигури приобщаване на управляващите структури, не само приобщаване в етнически, но и в политически смисъл“, и докато да зачита между другото „правата на жените и момичетата“.

В същото време Западът не трябва да избягва дискусиите за Афганистан – той е там от 20 години и „не направи нищо, за да засили по някакъв начин икономическите възможности“ на тази страна. И САЩ също присвоиха афганистански активи …

Лавров засегна и Судан, в който Русия смяташе да изгради своя военноморска база на Червено море. Неговото заключение е:

„Нека не пречим на африканците да преговарят помежду си, нека не добавяме към усилията им да решават собствените си проблеми чрез африкански средства с някакви изисквания отвън, които не отразяват интересите на тези страни.“

Ръководителят на руското външно министерство припомни в тази връзка, че именно САЩ не толкова отдавна постигнаха разделянето на Судан на две части – Северна и Южна, а след това… наложиха санкции срещу ръководството и на двете.

Какво следва от това?

Нека сложим край на това. Достатъчно е написано, за да се сведе горното под общ знаменател: в бъдещия свят Русия ще живее само със собствения си ум, ще защитава своите интереси и ще зачита законните интереси на своите „партньори“. Русия няма да позволи на Запада да я командва, нито пък Украйна да бъде използвана като оръжие срещу нея. Това каза Лавров пред света в Ню Йорк. Спокоен и неотразим. Така трябва!

* „Талибаните“ са паравоенно движение, признато за терористично и забранено в Русия

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button