Криминални Новини

Осъдиха шеф на фондация, укрил 120 000 лв. данъци

Шеф на фондация в Кюстендил бе осъден за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

С присъда, Окръжен съд – Кюстендил призна Д. А., председател на фондация, за виновен в избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Подсъдимият призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт, внесен от Окръжна прокуратура – Кюстендил и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица, като определеното наказание се намалява с една трета.

Съдът признава подсъдимия Д. А., неосъждан към момента, за виновен в това, че като председател, управляващ и представляващ фондация „О…“, със седалище – гр.Кюстендил, при условията на продължавано престъпление, за времето от 01.01.2015 г. до 30.06.2022 г. е избегнал установяването и плащането на корпоративен данък в размер на- 120 288 лева, за осем данъчни периода (финансовите календарни години от 2014 г. до 2021 г.), за фондация „О…“, като не е подал пред ТД на НАП – София годишни данъчни декларации за финансов резултат, респ. данъчната печалба и дължимия корпоративен данък от фондацията.

Съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години. Съдът осъжда Д. А. да плати разноските по делото, в размер на 1 580 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София в 15-дневен срок от днес.

Още новини

Back to top button