Русия

Особените отношения между Русия и Германия няма да приключат никога

/NovinarBG.com/ Германското външно министерство реши да прекрати предсрочно работата на около 20 служители на руското посолство в страната. Както пишат медиите, в отговор на това около една трета от всички служители на основната германска мисия – повече от 30 души – може да напуснат Москва в близко бъдеще. В такива условия е вероятно пристигането на новия посланик на Федералната република у нас, изтънчения политик и дипломат Александър граф Ламбсдорф, да загуби смисъл.

Теоретично отношенията като цяло могат да бъдат частично замразени и именно към това се стреми ръководителят на германското външно министерство Аналена Бербок. За нея борбата срещу Русия се превърна в основното съдържание на нейната дейност на този висок пост. В самата Русия те не показват много огорчение, но и не остават длъжни.

Понижаването на статута на дипломатическите отношения между Русия и Германия едва ли ще се превърне в трагедия от универсален мащаб и историческо значение за нашите народи и държави. На първо място, защото един модел на взаимодействие между големите сили не може да бъде вечен, докато съществуват като формално независими участници в международната политика.

И сега няма смисъл да оплакваме съдбата на „особените отношения“ между Русия и Германия. Те възникват при едни уникални исторически обстоятелства и завършват при други, през 2023 г. с всички обстоятелства, присъщи на нашето време. И няма място за притеснение, защото всяка връзка е продукт на способността за преговори между представители на различни култури, както и на основните им интереси, обусловени от геополитическото положение и ресурсите.

Очевидно руснаците и германците знаят как да преговарят: за няколко века близко съседство, започвайки от средата на XVI век, ние си сътрудничихме много плодотворно. Можем също да се бием помежду си: през последните сто години имаше два жестоки сблъсъка. За първи път войната е резултат от развитието на система от европейски империи, които рано или късно са обречени на сблъсък. Вторият път, когато Русия трябваше да влезе във война с Германия, беше когато германците колективно загубиха ума си в резултат на поражението и унижението през 1918 г. и започнаха, с обичайното си усърдие, да извършват най-чудовищните зверства в историята на човечеството.

В същото време между Русия и Германия никога не е имало вяла конкуренция, която винаги е характеризирала отношенията на французите и британците. От това следва изводът, че конфликтът между Русия и Германия е случайно явление, породено от специални обстоятелства, а сътрудничеството е обективно изискване на техните жизнени интереси. Това обаче не означава, че настоящият задълбочаващ се конфликт ще бъде краткотраен; той може да продължи и цялопоколение. Но тези две сили, разбира се, не са обречени на вечна конфронтация.

Сега в отношенията между Русия и Германия основното чувство е разочарованието. Дълбоко сме разочаровани от това колко безгръбначни са германците по отношение на американското влияние в европейските дела. От Германия се очакваше много повече, а икономическата мощ на тази страна създаваше съвсем реални основания за такива очаквания. Сега германските власти не само разрушиха основата на икономическите отношения с Русия, но постепенно се превърнаха в един от най-важните спонсори на Киев.

Германия е разочарована, че Русия без да иска заби последния пирон в ковчега на мирното господство на Берлин над останалата част от Западна Европа. Това и без това ставаше все по-проблематично: излизането на Великобритания от Европейския съюз, укрепването на политическата позиция на Полша и саботажът от страна на отслабваща Франция изиграха своята роля. Сега САЩ имат страхотна възможност да активират всичките си европейски ресурси и да накарат германците в казармите на НАТО, от които те се опитаха да избягат след края на Студената война. И в двата случая основната причина за взаимното раздразнение е разрушаването на идеалната картина на бъдещето от гледна точка на всеки един от актьорите. Въпросът е колко дълго ще бъде предстоящото захлаждане и какви промени могат да настъпят през това време. Има малко държави в света, които биха били толкова идеални една за друга като Русия и Германия, или по-скоро руснаци и германци. От гледна точка на евразийската геополитика тези две социални общности балансират центъра на огромен континент, в периферията на който са Китай и атлантическа Западна Европа, начело с Великобритания (САЩ).

Икономически, гъстотата на населението и индустрията на Германия идеално отговаря на интересите на руския енергиен износ. В културно отношение руснаците и германците са противоположностите, които се привличат. Неслучайно толкова много имигранти от Германия се озовават в царска Русия в обществената служба, в културата и икономиката.

Немската способност за умереност е точно това, което липсва на безграничната руска природа. А през последните няколко десетилетия беше обичайно германски мениджър да работи търпеливо някъде в Уренгой. За германците ние представляваме тези, които не ги гледат с високомерие като французите или англосаксонците.

От гледна точка на историческия път Русия и Германия са страни с късна индустриализация, значително изоставащи от Великобритания, Франция, САЩ, както и техния логистичен и финансов „хъб“ под формата на Бенелюкс. Ето защо ХХ век се оказа толкова жесток и за двете сили: той като цяло консолидира ръководството на водещите капиталистически страни и постави останалите на ръба на оцеляването. Русия го премина по-успешно: само империята беше загубена, но ние запазихме суверенитета и контрола върху собствената си територия изцяло. Германия имаше по-малко късмет: в резултат на събитията от миналия век тя всъщност загуби правото самостоятелно да определя съдбата си в полза на Съединените щати. Но доскоро германският елит можеше да взема решения за външноикономическите отношения, сега дори това се отменя.

Общата криза на световната икономика и отстъплението на Запада от позицията на 500-годишно безусловно господство изисква от него вътрешно преустройство. Или поне да търси нови форми. Компанията начело на Германия е много подходяща за това: канцлерът Шолц е слаб представител на ранената партия, германските социалдемократи са в една от най-лошите си форми от цялото си съществуване като политическа сила. Другите две партии са “Зелените” и Либерал-демократите.

Според авторитетни руски познавачи на живота в Германия „Зелените“ са съвкупност от екзалтирани моралисти, за които борбата с Русия и приятелството със САЩ е въпрос на вяра. На мен лично ми е трудно да приема тази гледна точка. Изглежда, че безотговорността на например шефката на германското външно министерство Аналена Бербок не е нищо повече от продукт на чист кариеризъм на един политик, зад който не стои нито една от консервативните групи с ясно изразени икономически интереси. И все пак възможно ли е политика наистина има място за чиста идеология?

Освен това броят на „креативната класа“, която не произвежда обществени блага, също е значителен в Германия. Сега политиката на „Зелените“ е насочена едновременно срещу класическия модел на германската икономика, базиран на руски енергийни ресурси, и срещу самата Русия като символ на неподчинение на глобалния дневен ред на Запада. Завъртането от Русия към Атлантическия океан е доста решително, а в същото време възможностите за самостоятелност намаляват: преди няколко дни в Германия тържествено затвориха последната атомна електроцентрала.

Гласоподавателите на тази страна мълчат, като хората от трагедията на Пушкин „Борис Годунов“. Обикновените германски граждани нямат желание да бъдат въвличани в конфликт с Русия. Принципно се задълбочава пропастта между елит и население. Оформящата се структура на отношенията на Германия с големия източен съсед има подчертано политически, изкуствен характер.

В Русия германците като такива също не предизвикват постоянна враждебност. За разлика от поляците или британците например. Затова не можем да кажем колко дълго ще продължи влошаването на отношенията. Но аз нямам особени съмнения, че Русия и Германия ще се срещнат отново на друг етап от историята и определено ще станат приятели.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button