Русия

Папата отказва да види Мордор в Русия

/NovinarBG.com/ Съветникът на патриарха на Московския и на цяла Рус Кирил протойерей Николай Балашов заяви, че РПЦ е отворена за възможността за нова среща между патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и папа Франциск, но инициативите в тази насока трябва да се очаква от Ватикана. Дискусиите за такава среща се водят от доста време.

Самата готовност на папа Франциск да се срещне и разговаря с патриарх Кирил в настоящата ситуация е сериозно предизвикателство, ако не и шамар за западното „обществено мнение“. Поне във формата, в която това мнение се формира от така наречените „мейнстрийм медии“.

В православната общност обаче перспективата за среща също се възприема от някои без ентусиазъм – по свои причини, за които ще говорим по-късно. Папа Франциск не е „проруски“. Той по принцип вижда конфликта в друга призма и точно това предизвиква остро раздразнение на Запада.

Всеки конфликт е придружен от масивна пропаганда, която трябва да насърчава войниците да се бият и да умират, а цивилните да понасят трудности. Говоренето за сблъсък на интереси – например САЩ и НАТО искат да имат плацдарм срещу Русия в Украйна, но Русия категорично не иска това – изобщо не предизвиква желание жертви. За да вдъхновят, имат нужда от героична фантазия за борбата на космическото добро (представено от Запада) с космическото зло (представено от Русия) или, малко по-широко, „демокрацията“ с „тиранията“.

В тази героична картина религиозните водачи имат проста и ясна задача – да използват цялата власт, която имат, за да подкрепят „силите на Доброто“ и да гарантират, че Бог (за тези, които все още гледат към Бога) пламенно подкрепя военните усилия на „правилната“ страна. „Вражеските“ църковни йерарси, разбира се, предизвикват враждебност, но като цяло те се вписват в тази картина, просто са на страната на „злото“.

Истински остро раздразнение предизвиква този, който по принцип отказва да види ситуацията в пропагандната оптика на противопоставянето между Космическото добро и Космическото зло. Като папа Франциск. Той не е на страната на Москва, но смята, че НАТО, която „лаеше пред вратите на Русия“, носи своя дял от отговорността за конфликта.

Докато пропагандата изобразява Русия като световно зло, което винаги е било зло от векове, и руската култура като инструмент на това зло, папата говори доста благосклонно за руската история и култура, предизвиквайки гнева на много от неговите критици. Но какво обяснява този подход?

За това има както идеологически, така и политически причини.

Християнството има своя собствена картина на космическата битка на доброто и злото – и затова е скептично настроено към претенциите на определени сили (и техните съюзи) за ролята на „световно добро“. Нито едно от царствата на този паднал свят не е Божието царство. Всички хора са грешни и всеки конфликт между хората не е конфликт между праведните от една страна и злодеите от друга. Това е конфликт между две групи грешници. Това важи особено за католицизма. Според католиците съществува уникална общност, която представлява „силите на доброто“, Бог, Неговите светии и ангели – и това не е НАТО. Това е католическата църква. Позицията на капелан подчинен на НАТО, служител под чужда митология, не се вписва добре в това, което католическата църква провъзгласява за себе си.

Има и политически причини, които вече обсъдихме: по-голямата част от паството на Ватикана е в незападни страни (и тази тенденция само ще се засилва), а бъдещето на католицизма е в Глобалния Юг, а не на Запада. Мнозина на Запад се оплакват от папата именно защото отказва да използва влиянието си, за да настрои Глобалния Юг срещу Русия – но, очевидно, папата не иска да се яви пред незападното си паство като проводник на чисто западни интереси.

По един или друг начин папата отказва да види Мордор в Русия, орки в руския народ и не иска да бъде дисциплиниран „натовски капелан“. Тази позиция, от една страна, носи яростни атаки срещу него, а от друга, създава уникални възможности.

Битката между космическото добро и зло не може да завърши с компромисен мир – хората, които се възприемат като ангели, никога няма да могат да се споразумеят с тези, които смятат за демони. На този фон самото говорене за мир изглежда като безобразно предателство. Този възглед за реалността предполага само съкрушителна победа на „доброто“ над „злото“. Но идва момент (и като че ли вече е настъпил), когато става ясно, че съкрушителна победа няма да има. Трябва да се споразумеем за мирни условия.

Свят, от който Русия няма да изчезне никъде, но по един или друг начин ще бъде една от най-важните сили. А папата, като авторитетна глобална фигура, може да изиграе много важна роля в разрешаването на конфликта.

Руското ръководство разбира това – на общия фон, когато дипломати и държавници от различни страни говорят на езика на нахакани юноши, разговорът между представители на Русия и Ватикана изглежда дипломатичен в добър смисъл. Затова евентуална среща между папа Франциск и патриарх Кирил е важна стъпка към мира. Дори подготовката за него показва, че Русия не е изолирана, ще трябва да говорят с нея по един или друг начин.

Срещу такава среща обаче се противопоставят не само принципните противници на Русия, които настояват за нейната изолация, но и хора от противоположния край на спектъра – известна малка, но активна част от православните, възприемащи себе си като ревнители на чистотата на вярата и вярващи, че тази чистота ще пострада някак си от срещата на папата и патриарха. Въпреки това би било абсурдно да се опасяваме, че един разговор с римския понтифекс веднага ще накара патриарха да изпадне в уния или по друг начин да ощети вярата. През десетилетията на православно-католически диалог нищо подобно не се е случило – и не може да се случи.

Двете най-големи християнски общности в света споделят отговорността за неговите съдби и трябва да дадат пример как да се говори въпреки основните различия.

Има много малко мъдрост и отговорност в този свят, особено сега, и всяка част от тях си струва да бъде оценена. Затова не трябва да се пренебрегват дипломатическите възможности, които отваря взаимодействието с Ватикана.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button