Русия

Първият ядрен удар идва върху Германия: Новият обрат в борбата на Русия със Запада

/NovinarBG.com/ Въпреки заплахата от влошаване на енергийната криза, Германия затвори последните три атомни електроцентрали. А Щатите, Великобритания, Франция, Канада и Япония се обединиха в съюз за изтласкването на руския „Росатом“ от пазарите.

След като получиха от своите сателити приемането на таван на цените на въглеводородите, САЩ искат да лишат нашата водеща компания от чуждестранни поръчки. Какви са перспективите за следващия кръг от санкции и кой ще пострада най-много от тях?

Още в зората на руската пролет американците заплашиха да лишат Русия от технологии и да съсипят нашите високотехнологични индустрии. Онзи ден беше обявено създаването на антируски ядрен „съюз“ – може да се каже „ядрено НАТО“. Ще успеят ли да отменят Росатом на енергийния пазар, четете в материала на Цариград.

Планове и перспективи

„Росатом“ е много сериозна компания по международните стандарти, на нея се пада 1/5 от доставките на обогатен уран на планетата. В същото време западните страни разполагат с необходимите технологии, така че ако отделят време, ще могат да заменят руска компания, да увеличат производството на ядрено гориво, каза Станислав Митрахович, експерт от Фонда за национална енергийна сигурност и Финансовия университет към правителството на Русия, е убеден.

Според него теориите, че въвеждането на забрани за доставка на ядрено гориво на Запада ще предизвика колапс, са неверни. И държавата, и частните компании обикновено имат резерви, тоест могат да издържат известно време.

Следователно няма да има бедствие. Решението на Росатом да не спира доставките е правилно, както и решението да не спира доставките на титан (напротив, самият Запад се опитва да наложи ограничения върху такъв внос).

„Трябва да приемем всичко това за даденост и да търсим нови пазари. Това е преди всичко глобалният юг, където ядрената енергия е популярна: Китай, Индия, страните от Близкия изток“, каза анализаторът в коментар за „Първи руски“.

„Русия има големи проекти в Египет и Турция, Бангладеш и редица други страни ще бъдат следващите. Западът може да ни изгони от своя пазар, но няма да може да ни изгони от пазарите на Глобалния Юг, особено след като Югът сега не вярва особено на Запада“, заяви той.

През следващите 20-30 години не трябва да се очаква сериозен ефект от ограничителните мерки на „ядреното НАТО“, смята Борис Марцинкевич, главен редактор на списание Geoenergetika.info:

„По-опасно би било да участва в подобен съюз Южна Корея, която има сериозни компетенции в машиностроенето и ядрената енергетика“, заяви той.

„Страните, които са част от съюза срещу Росатом, имат последния опит в изграждането на атомни електроцентрали по нови проекти – някъде през миналия век“, добави експертът.

„Изключение прави Франция. Но нейният творчески „успех“ под формата на изграждането на финландската атомна електроцентрала „Олкилуото“ в продължение на 19 години едва ли може да се счита за нещо заплашително“, подчерта той.

Германци под атака

Но САЩ са способни да „отменят“ Германия. Спирането на германските атомни електроцентрали е фундаментално решение на проамериканския германски елит, за което те ще носят отговорност.

Последните атомни електроцентрали, които бяха затворени онзи ден, осигуряваха 6% от електроенергията в Германия. Въпреки че цифрата е значителна, тя може да бъде заменена с намаляване на потреблението или с използване на въглища, което, между другото, противоречи на идеологическата зелена програма.

Не става дума обаче за подмяна, а за спиране на развитието. Отказът от ядрено производство ще провокира деиндустриализацията на Германия. Най-малкото ще ги принуди да се откажат от плановете за възстановяване на индустрията след коронавируса и икономическата война с Русия. Може да спести евтин руски тръбопроводен газ, но не е и няма да бъде.

В Европа, впрочем, едва ли има много желаещи да тръгнат по пътя на Германия. Напротив, има проядрен лагер: и Франция, и Полша, които искат да строят атомна електроцентрала, и Холандия, които също искат да имат ядрено производство.

Нещо повече, Европейският съюз на ниво свои институции реши в началото на 2022 г., че ядрената енергетика отговаря на критериите за устойчиво развитие – следователно дори парите от общоевропейските фондове могат да се използват за изграждане на атомни електроцентрали. Тук френското лоби, може да се каже, надигра германското.

Германия обаче е локомотивът на ЕС и случващото се в тази страна пряко засяга общоевропейската икономика. Колкото по-малко ядрена енергия има в Европа, толкова повече тя зависи от вносни източници на въглеводородни суровини. Поне за няколко десетилетия, докато се случи някакъв рязък технологичен скок.

„Страните, които се отказват от ядреното производство, се нуждаят от повече газ, включително втечнен природен газ, който идва от Съединените щати“, Станислав Митрахович отбелязва.

„Вярно е, че мотивацията на Щатите е много по-значима от обикновените печалби. Като цяло зависимостта на ЕС от Вашингтон нараства“, продължава той.

„Ако Европа имаше повече собствено поколение, включително ядрено, зависимостта щеше да е по-малка. И така в крайна сметка въглищата се доставят в Европейския съюз от Америка. Колкото по-слаб е ЕС, толкова повече е принуден да разчита на САЩ“, заяви Митрахович.

Разбира се, никой в Берлин не говори за факта, че федералното правителство затваря атомни електроцентрали по прищявка на Белия дом. Отказът от ядрената енергия има идеологическа обосновка.

Германците смятат, че атомните електроцентрали не отговарят на целите за устойчиво развитие. Освен това те много се страхуваха от аварии в остров Три Майл, Чернобил и Фукушима.

Вярно, аварията във Фукушима беше при специфични обстоятелства – цунами. Не е ясно какво трябва да бъде цунамито, за да унищожи германските атомни електроцентрали. Там обаче такива въпроси не се задават.

Какво от това?

Накратко, всичко в евроатлантическия блок се развива по традиционната схема. Европа, от една страна, иска да накаже Русия, от друга страна, получава удар по главата и се привързва още повече към САЩ.

„Основната полза за САЩ е деиндустриализацията на Германия. Имайки предвид съществуващия и вече съществуващ закон за защита срещу инфлацията в Америка, има голям шанс реалният сектор на икономиката на Германия в частност и Европа като цяло да премине под юрисдикцията на САЩ“, подчертава Борис Марцинкевич.

В тази ситуация трябва да действаме въз основа на собствените си интереси. Пазарът извън Европа е огромен. В Китай атомните електроцентрали все още осигуряват само 4,9% от общото производство на електроенергия, в Индия – 3,22%.

Предвид интереса на Пекин и Ню Делхи към увеличаване на този дял, портфолиото от поръчки на Росатом ще бъде доста прилично. И проектите му ще бъдат активно лобирани от нашите висши служители, както обикновено се случва при лични срещи с лидерите на приятелски страни.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button