Русия

Пашинян откровено и осъзнато отново хвърли камъни към Русия

/NovinarBG.com/ Армения трябва да промени и допълни инструментите за вътрешна и външна сигурност на страната, каза премиерът Никол Пашинян, заявявайки необходимостта от видеообръщение към своите сънародници.

„Ние ще предприемем всички действия за защита на независимостта. В тази връзка е необходимо да се трансформират, допълнят, обогатят инструментите за външна и вътрешна сигурност на Армения, като си сътрудничат с всички партньори, които са готови да предприемат взаимноизгодни стъпки“, каза той.

Според политика външните системи за сигурност, в които Армения участва в момента, са неефективни.

„Анализът на събитията показва, че тези системи за сигурност и онези съюзници, на които се надявахме дълго време, си поставят задачата да демонстрират нашата уязвимост и да оправдаят невъзможността арменският народ да има независима държава“, каза премиерът.

Той отбеляза, че подобна политика не е свързана със смяната на властта в Армения през 2018 г. „и продължава от десетилетия“. В същото време Ереван никога няма да се съгласи с формулировки, които поставят под въпрос независимостта на републиката, подчерта Пашинян.

„Притеснително е, че вместо да се вслушат в волята ни да имаме независима, суверенна, свободна и демократична държава, някои от нашите партньори все повече полагат усилия да демонстрират уязвимостите ни в сигурността, застрашавайки не само външната, но и вътрешната сигурност и стабилност, нарушавайки всички норми дипломатическата и междудържавната етика, коректността, дори задълженията, залегнали в договорите“, каза Пашинян.

Той призова партньорите си да „уважават държавата и суверенитета“, но не уточни към кого са насочени думите.

Освен това Пашинян призова международната общност да изрази безусловна подкрепа за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и демокрацията на Армения.

Ратифицирането на Римския статут е в интерес на Армения и не е насочено срещу Русия и ОДКС. Това каза премиерът на Армения Никол Пашинян по време на обръщение към народа на страната.

„Решението за ратифициране на Римския статут беше взето през декември 2022 г., когато за всички стана очевидно, че механизмите на ОДКБ и арменско-руското стратегическо партньорство са недостатъчни за защита на външната сигурност на Армения“, каза Пашинян.

Ратифицирането на Римския статут ще позволи на Армения да се възползва от възможностите на Международния наказателен съд за гарантиране на външната сигурност на страната. Пашинян също отбеляза, че решението за ратифициране на Римския статут се основава на интересите на Армения и е суверенно право на страната.

Арменският премиер Никол Пашинян, който призна Нагорни Карабах за принадлежност на Азербайджан, обвини Баку и руските миротворци за възможното изселване на арменци от Нагорни Карабах.

„Противно на тристранното изявление от 9 ноември 2020 г., днес арменците от Нагорни Карабах все още са изправени пред заплахата от етническо прочистване. През последните дни беше доставена хуманитарна помощ в Нагорни Карабах, но това не променя ситуацията. И освен ако не бъдат създадени ефективни механизми, които да създадат реални условия за арменците да живеят в домовете си и да се предпазят от етническо прочистване, има нарастваща вероятност за арменското население на Нагорни Карабах напускането на родината им да бъде единствената възможност да спасят живота си и идентичността. Отговорността за подобно развитие на събитията ще падне изцяло върху Азербайджан, който провежда политика на етническо прочистване, и руския мироопазващ контингент“, каза Пашинян.

Според Пашинян Армения работи с международни партньори за създаване на международни механизми за гарантиране на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах. „Но ако тези резултати не доведат до конкретни резултати, правителството е готово да приеме всички наши братя и сестри в Република Армения с цялата грижа“, каза Пашинян.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button