Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Пеканов с важни думи за предоговарянето по Плана за възстановяване

Всички други инвестиционни проекти и реформи, които България няма да предоговаря по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), продължават да се движат и трябва да се реализират. Това каза служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов. 

Той участва в откриването на конференцията „Парите по Плана за възстановяване и европейските структурни фондове“, която се провежда в НДК, предава БТА. 

На форума се обсъжда на какви средства може да разчита бизнесът в България през НПВУ, по какви процедури ще се кандидатства за тях и в какви срокове, кои проекти са допустими.

Пеканов припомни, че в рамките на решението на парламента, което бе взето преди седмици, България ще търси разговори по главата „Енергетика“ с Европейската комисия (ЕК).

„Нека да успокоя всички – инвестиционни проекти, които не са засегнати по някакъв начин по темата декарбонизация и решението на парламента, продължават и ще бъдат реализирани“, заяви Пеканов.

НПВУ е нов механизъм и това се вижда при всички страни членки, посочи служебният вицепремиер. България успя да навакса забавянето и е една от 11-те държави, които са получили първото плащане по НВПУ, докато останалите 16 държави не са поискали първо плащане или не са го получили към момента, посочи Пеканов.

По думите му само няколко държави са поискали второ плащане, а само три са го получили до момента.

Вицепремиерът подчерта, че през последните месеци са обявени процедури на стойност 3,6 млрд. лв. – 2,8 млрд. по ПВУ и 0,8 млрд. по оперативни програми. Към програми като тази за технологична модернизация и киберсигурност се наблюдавал огромен интерес. Над 5 млрд. лв. са средствата, планирани през настоящата година от структурните фондове, но парите ще се увеличат, тъй като предстои да се представят още няколко оперативни програми. 

Още новини

Back to top button