СВЯТ

Пекин: Китайската и американската страна „комуникират и координират“ помежду си среща на военните министри

/NovinarBG.com/ Китайската и американската страна „комуникират и координират“ помежду си двустранен обмен в рамките на предстоящата среща на министрите на отбраната на АСЕАН-Плюс (ADMM-Plus) в Камбоджа, съобщи в неделя говорителят на Министерството на отбраната в Пекин старши полковник Тан Къфей. „Китайската страна има положително и открито отношение към обмена с американската по време на срещата на министрите на отбраната на АСЕАН-Плюс“, заяви той.

По-рано, в събота китайското Министерство на отбраната обяви, че министър Уей Фънхъ ще присъства на 9-ата среща на министрите на отбраната на страните от АСЕАН-Плюс и ще проведе срещи с ръководителите на делегации на някои страни.

Жуо Хуа от Училището по международни отношения и дипломация на Пекинския университет за чужди изследвания, коментира пред Global Times, че ако срещата на Уей Фънхъ с американския му колега Лойд Остин се състои, това ще означава, че Китай и САЩ прилагат консенсуса за поддържане на открит стратегически диалог, който лидерите им постигнаха на току-що приключилия форум на Г-20 в Бали, Индонезия. „Среща между ръководителите на отбраната би била положителна, тъй като макар двете страни да не могат да постигнат споразумения по някои конкретни въпроси, те поне могат да положат общи усилия за управление на потенциални рискове и опасности. Министерството на отбраната на САЩ отчаяно иска да накара военната дипломация с Китай да обхване оперативното ниво, а китайската армия винаги е поддържала традиция за опазване на регионалния и световен мир чрез военна дипломация, така че Пекин има проактивно и открито отношение за комуникация и координация с министерствата на отбраната на различни страни по света, включително САЩ“, посочва Жуо Хуа.

Ли Хайдун, професор от Института по международни отношения към Китайския университет за международни отношения, каза пред Global Times в неделя, че срещата между президентите на двете страни насочва обмена между Китай и САЩ за постигане на нови пробиви в различни области. „По теми като териториалните спорове в Южнокитайско море и тайванския въпрос и двете страни със сигурност ще комуникират, но тези проблеми между двете големи сили не могат да бъдат разрешени в краткосрочен план. По време на предстоящия обмен китайската страна може да подчертае важността и чувствителността на съответните теми, за да разбере къде е „червената линия“ в представите на американската страна“, посочва той.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button