Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Петър Илиев си купил титлата „почетен консул на Барбадос” за $60 000, в карибската държава не са чували името му

Пореден супер скандал около вече невъзможния МВР шеф и подменен кандидат-премиер от „Има такъв народ” – адвокатът-масон Петър Илиев! Източник  от дипломатическия корпус алармира, че пловдивчанинът, който се кичи като „почетен консул на Барбадос”, всъщност си е купил титлата срещу 60 000 долара!

Оказа се, че никой в държавата в Карибския басейн не е чувал дори името на своя „почетен консул” в България.

Резилът е огромен, след като стана ясно, че името на Петър Илиев не фигурира като почетен консул на Барбадос в официалните масиви на страната. Това може да бъде установено с бърза справка в сайта на министерството на външните работи и чуждестранната търговия на Барбадос.

В Европа островната държава има само четирима почетни консула – в Австрия, Германия, Франция и Швеция. Справка в сайта на българското Външно министерство показва, че името на Илиев все пак фигурира като почетен консул на Барбадос, но у нас.

Не е ясно защо островната държава, част от островната група Малки Антили, не знае, че има почетен консул у нас и той се казва Петър Илиев. „Аз съм почетен консул на Барбадос от много години, и държавата не е офшорна зона. Понастоящем тя не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай. В моята практика, която е доста солидна, не съм видял в българския Търговки регистър фирма, която да има акционер или собственик фирма, регистрирана в Барбадос“, обясни по-рано днес в сутрешния блок на Нова телевизия номинираният за министър на вътрешните работи.

По думите му нямало нищо смущаващо в това, че той е почетен консул на Барбадос в България. Това негово занимание беше критикувано от заместник-председателя на парламента Татяна Дончева от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ преди дни. Тя беше поставила въпроса чии интереси – на Барбадос или на България – ще защитава българският вътрешен министър, ако бъде одобрен от парламента.

Проверката установи, че титлите „почетен консул” струват 60 хиляди долара, защото иде реч за уважавани членове на общност, част от елитния дипломатически корпус и като такива те имат редица привилегии, защити и предимства.

Те развяват знамена по колите си, никога не плащат за паркиране и не плащат данъци върху недвижимите имоти. Те са признати от международното право и по закон ползват същите привилегии като дипломатите от кариерата.

Точно като консул, „почетен консул“ е официален представител на една държава на територията на друга. Титлата се различава  от посланик, който ръководи посолство, което обикновено е в столицата.

Консул или почетен консул може да оглави официално консулство във всеки град. Неговата работа е да укрепва връзките, да улеснява търговията, инвестициите и добрите отношения между двете нации.

Разликата между консул и почетен консул е, че почетните консули или не получават заплата, или получават номинална заплата за работата си.

Малките държави като Барбадос не плащат нищо, проспериращите като Северна Корея, например, дават по 2500 долара годишно.

narod.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button