Русия

Петербург отново поставя проклети въпроси от руската история

/NovinarBG.com/ Миналата година студентът от Института по история на Санкт Петербургския държавен университет (както сега се нарича Историческият факултет на легендарния Санкт Петербургски университет) Фьодор Соломонов си взел академичен отпуск и отишъл на фронта. През април загива при изпълнение на военния си дълг в СВО. Съученици и ръководители на университета подредиха мемориал в памет на героя. Тази трагична история трябваше да приключи така.

Но продължи под формата на напълно отвратителен фарс. Няколко студенти и преподавателят им започнаха да се подиграват на покойника, тровейки всички искрено скърбящи в социалните мрежи. „Рашизмът няма да мине“, така да се каже, ги формулира духовният водач доц. Михаил Белоусов. В социалните мрежи студенти се оплакаха, че този преподавател просто тормози онези, които смята за „рашисти“.

Обществото беше възмутено. В социалните мрежи се разпали разгорещена дискусия. Ръководството на университета мълчи известно време: май, сесия, много от студентите – съучастници на Белоусов – просто трябваше да получат дипломи и да отидат да сеят разумни, добри, вечни неща в руските училища.

Едва към края на май общественото мнение най-накрая надделя. МОН препоръча на ръководството на университета да вземе мерки срещу Белоусов и разкритикува изказванията на доцента.

„Белоусов е преподавател, специалист по декабристите“, каза заместник-министър Константин Могилевски. „Но декабристите, руските офицери, ако го бяха чули, как биха реагирали на подобни опити за дискредитиране на руските въоръжени сили?”, допълни той.

Отговорът, разбира се, е очевиден. Всеки руски офицер би предизвикал доцента на дуел, той, разбира се, би отказал и след това щеше да бъде опозорен за цял живот. Никой никога не би се ръкувал с него. Нашите предци не са знаели какво е информационна война, но много добре са различавали доброто от злото.

В тази история има няколко странности. Първо: защо администрацията на университета реагира толкова бавно? Всеки родител знае, че когато детето протегне ръката си към открит огън, трябва бързо и рязко да му кажете: „Не бива!“ Тук бързината на реакцията е от основно значение. Тя е тази, която дава да се разбере дори на много малко, неинтелигентно същество: шегите свършиха и трябва да се подчини. Със студентите-„снежинки“ всичко това работи по абсолютно същия начин. И за цялото общество бързата реакция срещу духовния тероризъм би изпратила много правилен сигнал.

През февруари Санкт Петербургският университет (съжалявам, старото му име звучи много по-красиво от Санкт Петербургския държавен университет) проведе кръгла маса на тема образование на младите хора. Прозвучаха много правилни думи за ценностни и мирогледни насоки. Истинската педагогика обаче не е само кръгли маси. Освен това е ежедневна и изтощителна, безкрайна и доста неблагодарна работа. Включва необходимостта от бързи правилни реакции на грубост и подлост.

Обсъждайки образованието на младите обичат да говорят с мантри за необходимостта от идеология. Като, докато я няма, няма да има образование. Но в действителност това е просто извинение да не работят. Да се подиграваш с мъртъв герой е мерзост за всеки нормален човек, независимо дали е комунист или анархист, монархист или декабрист. И това трябва открито и категорично да се обяснява на учениците. Освен това, след като получат дипломи, те ще отидат да преподават нашата история в нашите училища.

Тук няма идеология. Каква идеология следва родител, който хваща тригодишно дете за яката, за да не избяга от тротоара под преминаващ камион? Бягаш и грабваш, защото детето трябва да се спасява.

Друга странност на случващото се: факултетът по история на Университета в Санкт Петербург е пълен с наистина прекрасни хора. По-голямата част от лектори и студенти искрено възмутени от провокацията, те обичат родината си. В това те са подкрепени както от ректора на университета, така и от декана на Института по история. Няма оплаквания за всички тези прекрасни хора.

Възниква само един въпрос: защо информационното поле на Историческия факултет бързо се завладява и замърсява от едно миниатюрно радикално малцинство? Говорим за десетина най-много русофоби, не повече. Това всъщност е тъжният парадокс на цялото ни съвремие.

Не само в Русия – по целия свят, вероятно днес огромното мнозинство от честни, добри хора, зад които стои истината, и здравият морал, и силата на колектива, пасивно стоят и наблюдават как властта – първо виртуална, а след това реална – е обхваната от лица, сякаш слезли от страниците на „Бесове“ на Достоевски.

Всички имаме пред очите си примера с бивша Украйна. Там за едно поколение галопиращи национал-радикали плениха и поквариха няколко десетки милиона души.

Но има и пример, който е географски по-близък: в края на XIX век в същия петербургски университет царува класическа либерална диктатура и всеки патриот тук по подразбиране става изгнаник. В края на курса много студенти отиват при бомбардировачите. Това е общо взето класическият път на русофобския либерал, вижте днешните навалнисти

Искам да напомня на добрите хора тук, че сме много. Ние сме много повече от лошите. Просто трябва да сме заедно, да реагираме бързо и да се борим със злото, преди да е превзело всичко. Няма нужда да чакате и да сте плахо встрани, надявайки се, че някой ще дойде и ще подреди всичко. Както се казва на полетата на СВО, където загина Фьодор Соломонов, нашите няма да дойдат, всички наши сме ние.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button