Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Пирамидата „Анжел“ остави 309 семейства без дом

Едва ли някой днес е спомня за финансовите пирамиди, пръкнали се като гъби след дъжд през 1992 година. За краткото си съществуване до 1995 година, десетки знайни и незнайни измамници лишите от жилища и спестявания хиляди българи, повярвали в мечтите да забогатеят без усилия.

 Пирамидите обраха хората не без помощта на властта. Усещайки какво се задава, през пролетта на 1992 година председателят на Българската народна банка професор Тодор Вълчев успява да убеди правителството на Филип Димитров да внесе в парламента законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който извършването на банкови сделки без разрешение да се обяви за престъпление. Депутатите от 36-тото Народно събрание  отхвърлиха предложението и на практика дадоха зелена светлина на фараоните, припомня „Галерия“.

Пионер на новата невиждана измама в България става Соломон Анжел.

„Ние строим вашите мечти“. Малцина вече си спомнят рекламната фраза, която остави без покрив над главата 309 семейства в София. Първата финансова пирамида на Соломон Анжел обещаваше супер модерни жилища в едно от най-хубавите места на София – местността „Камбаните“ в полите на Витоша. Хората продаваха апартаментите си, за да внесат необходимите средства. Рекламното приложение обещаваше, че първите жители на „Анжел сити“ ще се настанят в своите апартаменти 18 месеца след първата копка за началото на строителството, която е направена през юни 1994 г. И досега измамените не са видели нито жилищата си, нито парите си. 

На това място е трябвало да бъде построен „Градът на мечтите“, но работниците само имитирали дейност.

Всичко започва през 1992 г., когато фирмата на Соломон Анжел СД Анжел и сие взема първите си кредити от ДСК и Пощенска банка на обща стойност 975 млн. лв. Последната гарантира на мераклиите за „Града на мечтите“, че той ще бъде построен. Анжел започва агресивна рекламна кампания, показва макети на бъдещия комплекс, който изглеждат много „западно“. За наблъсканите в панелки софиянци това е сбъдната мечта.

Хиляди се надпреварват да внесат цялата сума за бъдещото си жилище и кроят планове. Освен със строителство, Анжел се занимава и с много други бизнеси, сред които най-видимият са луксозни заведения. При него парите текат като река или поне така смятат наивниците, които са му се доверили.

Три години по-късно мечтите рухват. Предприемачът обявява, че парите са свършили. Става ясно, че той дори не е имал намерение да строи, а е платил на работници да се мотаят на мястото и да имитират дейност. За това време Соломон набира огромна сума пари – над 2 милиарда тогавашни лева, равняващи се на 65 милиона долара.

Досега не се знае къде са отишли сумите. Акциите на фирмата му се продават на на фондовите борси, което още повече внушава доверие. Измамена е дори Столичната община, която сключва договор с бизнесмена за ремонт на Централните хали.

През 1995 г. измамени хора се събраха пред гаранта на Анжел – Пощенска банка, за да искат парите си.

През 1996 г. окончателно става ясно, че „Анжел“ АД е пирамида. На минус са и двете банки, финансирали начинанието. Още от самото начало Соломон Израел Анжел, по-точно неговата фирма, се проявява като некоректен длъжник. Тя не обслужва редовно своите задължения. Като причина за нередовното им обслужване се посочва, че кредитите са теглени като оборотни с кратки срокове за погасяване, но всъщност са ползвани като инвестиционни.

Анжел и сие ООД признава също така, че не може да ги погаси навреме и моли за едногодишна разсрочка ДСК. Пощенска банка се усеща бързо и успява да се отърве от него. Още през ноември 1994 г. тя продава на ЕЛИТБАНК вземането си от „Анжел АД“, което по това време е 900 млн. лева (над 13.8 млн. щ. долара). В края на 1997 г. задълженията на Анжел към двете банки надхвърлят 1.3 млрд. лв. По това вече срещу него е заведено дело. Съдът блокира сметките му в Пощенска банка. Анжел и неговият съдружник Чавдар Райчев са принудени да отговарят за присвояване на 169 918 897 стари лева.

В началото на делото през 1995 г. те се равняват на над 3 милиона долара. През 2009 година, когато то приключва, вече са се стопили на 170 хиляди лева. Соломон Анжел е пуснат на свобода срещу гаранция от 50 000 сегашни лева. Казва, че за да я плати е продал къщата си на бул. „Скобелев“ близо до Руски паметник. През 2009 г. Върховният касационен съд окончателно праща предприемача в затвора за 5 г., но той така е не влиза зад решетките.

Справка показва, че на негово име и сега се водят три фирми. Прословутата „Анжел сити“ АД все още фигурира, но не е била пререгистрирана в търговския регистър и по закон от 1 януари 2012 г. се счита заличена. Същата е съдбата и на „Анжел“ АД – фирмата, чрез която бяха измамени 309 души. Соломон Анжел обаче се е захванал с ресторантьорски бизнес и е съдружник в „Малмира“ ООД, занимаваща се с кетъринг, управление на ресторанти, барове, заведения за обществено хранене и за бързо обслужване, организиране на мероприятия и тържества.

Финансовите пирамиди у нас се пръкнаха малко след Десети ноември 1989 г. Те се нароиха като гъби от 1992 до 1995 г. и завлякоха стотици хиляди наивни българи с обещанията за големи печалби.

„Прам” СД, „Демос” АД, „Ист Уест Интернешънъл Холдинг Груп” АД, „Лайф Чойс Интернешънъл” АД, „Югоагент” АД, „МЦС” ООД, „Ем и Ай” ЕООД, „Албабул” ЕООД, „Икар” АД са само част от фирмите, обещали да удвоят и утроят парите на обеднелите българи. Краят на илюзиите настъпва с пукването на пролетта през 1995 г. Финансовите пирамиди започват да се сриват една след друга като плочки от домино, а фараоните им – да се спасяват кой както може – обиквено с бягство зад граница.

В края на 1995 г. директорът на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Рашков подписва документ, озаглавен: „Аналитична информация относно: характерни особености, последици и правни изводи, произтичащи от разследваните дела по пирамидалните структури в Република България”. Равносметката в него е – 20 досъдебни производства, 31 привлечени като обвиняеми фараони, 137 000 измамени с общо 13 милиарда лева.

Всеки от пострадалите е привлякъл още наивници – това е едно от условието за евентуалната му печалба.

Никой с точност не може да каже колко са били пирамидите в началото на прехода. Факт е обаче, че измамените така и не видяха парите си, а някои останаха и без покрив, защото продадоха жилищата си заради обещания за лесна печалба.

Статията Пирамидата „Анжел“ остави 309 семейства без дом е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button