НЕВЕРОЯТНИ

Писмо от 1886 година откриха строители на ЖП отсечка между гари Септември и Костенец

При строителите на високоскоростната железопътна отсечка между гара Септември и гара Костенец се случи неочаквана находка – те откриха необичайно писмо, запечатано в бутилка, скрита в стария железопътен мост над река Марица в района на община Белово. Тази интересна информация беше съобщена от БНР.

Съобщава се, че писмото датира от далечната 1886 година и е оставено от създателите на моста.

Писмото бе намерено в една от колоните на моста и бе предадено на историческия музей в Белово от един от геодезистите.

Директорът на музея, Севдалина Попова, сподели, че този вид находки са много редки и специални. Писмото има размери 33 см на 22,5 см и е написано на италиански език, украсено със стилови орнаменти.

Текстът на писмото гласи следното:

„Мостът беше изграден през 1886 година по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Изпълнител на проекта е компанията „Виталис“, а главният инженер е Николо Лимон. Главният зидар е Пиетро Макар. Построението беше завършено на 19 юни 1886 година.“

Севдалина Попова поясни, че тази история разкрива позабравен стил и респект към миналото.

Въпреки че съхранението на стария мост не беше възможно поради модернизацията на железопътната линия, откриването на писмото остава емоционална среща между настоящите строители и тези, които са сътворили това впечатляващо инженерно произведение. Това е начин да се изрази уважение и признание към хората, които са съдействали за развитието на съвременна България.

В момента се извършва цялостна модернизация на железопътната линия Костенец – Септември, която е финансирана с европейски средства, и включва изграждане на ново трасе и следователно на нов железопътен мост. Дали следващите строители ще спазят традицията и също ще скрият писмо някъде в колоните на новия мост?

Още новини

Back to top button