ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Плевнелиев, Бокова и Петър Стоянов обвиниха компаниите за ваксини в печалбарство

Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, бивши президенти на България, и Ирина Бокова, бивш генерален директор на ЮНЕСКО, са сред подписалите отворено писмо с изключително критичен тон към фармацевтичните компании, стоящи зад ваксините за COVID-19, както и към правителствата на по-богатите държави в света.

То е публикувано по повод третата годишнина от обявяване от Световната здравна организация (СЗО) разпространяването на този коронавирус за пандемия.

То подписано от десетки бивши президенти, премиери, лидери на международни организации, включително бивш генерален секретар на ООН, не само от т.нр. Глобален Юг, но и от страни от Европейския съюз.

Здравният министър разкри как сме се заробили с ваксините от „Пфайзер“

В писмото се казва:

„Вместо да разпространяват ваксини, тестове и терапии според нуждите, фармацевтичните компании максимално увеличиха печалбите си, като продаваха дози първо на най-богатите страни с най-дълбоки джобове. Милиарди хора в страни с ниски и средни доходи, включително работещи на първа линия [в борбата с пандемията] и клинично уязвими, бяха изпратени в назад в опашката на чакащите.

Ако правителствата се бяха вслушали в науката и бяха споделили ваксини справедливо със света, поне 1.3 милиона живота биха могли да бъдат спасени само през първата година от пускането на ваксината – или една предотвратима смърт на всеки 24 секунди. Това, че тези животи не са били спасени, лежи на съвестта на света.“

Подкрепилите този текст застават зад отправеното в него обвинение, че „глобалната реакция на пандемията беше забавена от печалбарство национализъм“.

Благодарение на членството си в Европейския съюз България е една от страните, получили първи в света ваксини за COVID-19 още в края на 2020 г., първата година от продължаващата и днес пандемия. Това стана възможно и защото ЕС финансира с огромни средства разработките и производството срещу право и да е сред първите, които ще получат флаконите с дози.

САЩ, Великобритания, Израел и други държави по света купуваха ваксини на високи цени, само и само да защитят населението си, и така изпревариха Европа. Русия и Китай използваха даряване и достъп до своите ваксини като политически инструмент.

Но ваксинирането в България, включително заради практическото отсъствие на информационна кампания от правителството – от това на Бойко Борисов през служебните до кабинета на Кирил Петков, нивото на ваксиниране на българите е сред най-ниските в Европа, а страната е световно известна с най-високата относителна смъртност на планетата през 2021 г.

Сегашното правителство обяви, че дози за десетки милиони евро не действали срещу новите щамове, нямало нужда от тях, изтичали сроковете им на годност и затова ще иска да предоговори правилата за купуване на ваксини. От Европейската комисия реагираха, че това е дълбоко погрешна позиция.

Още новини

Back to top button