Криминални Новини

Пловдивчанин брои 3 бона за краден айфон и пи една студена вода

Покупката на техника от вторичния пазар крие много рискове. В това се убеди 36-годишният пловдивчанин Димитър, който плати близо 3 хиляди лева за последен модел „Айфон“. Апаратът обаче се оказа краден.

Мъжът от седмици търсил скъпия смартфон като подарък за съпругата си. Заради поредната ковид вълна в Китай обаче производството на нови модели е силно ограничено, което прави търсенето на джаджата по-голямо, отколкото е предлагането.

„Тъй като съм абонат на два телекома, съм запазил, уж, бройка и на двете места още преди месец и повече, но наличности няма. Последните дни старият модел на съпругата ми окончателно започна да не работи, затова реших, че ще търся първо по магазините за техника“, разказа Димитър. След като ударил на камък и там, решил да прегледа последната възможност – няколко от популярните сайтове за продажби.

Пред „Марица“ пловдивчанинът разказа, че всички родни борси за обяви са пълни с фалшиви предложения, което е първият сериозен проблем. „За по 2-3 хиляди лева в ОЛХ и „Базар“ се продават стотици китайски реплики на цена от по 150-200 долара, които някои по-незапознати или невнимателни купуват с идеята, че са автентични“, допълни Димитър.

Въпреки че той не попада в капана на тази схема, мъжът става жертва на друга измама. В събота той намерил наглед автентична обява. „Профилът продаваше няколко различни продукта на „Епъл“, а снимките на смартфоните и кутиите им бяха с високо качество на видимо автентични стоки, при това на фон от популярен мол“, разказа мъжът. След като се свързал с продавача, онзи му обяснил, че още на другия ден могат да се видят и той има наличен желания от Димитър модел.

Пловдивчанинът се срещнал с търговеца в уречения час на паркинга на голям търговски център. След кратък разговор от автомобила си непознатият извадил торба, в която Димитър видял половин дузина чисто нови айфони с фабричните опаковки. По думите на продавача, те били купувани от Франция и имали само 1 година гаранция към производителя. Самият продавач пък показал на Димитър търсения от него модел, струващ в магазина близо 4 бона.

Така срещу 2900 лева Димитър купил смартфона и решил да не разваля сюрприза на съпругата си, като го отвори. Изненадата за семейството обаче се оказала още по-голяма, след като при включването, макар и истински „Айфон 14“, станало ясно, че това е „заключена“ бройка, която моментално извадила съобщение, че въпросният апарат е блокиран. Това е практика от страна на производителя, когато бъдат установени кражби на чисто нови модели от складове или магазини.

Номерът, с който Димитър се свързвал с продавача, вече бил изключен, а профилът, през който продавал – изтрит. Така пловдивчанинът олекнал с близо 3 бона и веднага подал сигнал до органите на МВР. Според съобщението пък телефонът наистина бил от Франция, но откраднат от магазин в Лион.

Още новини

Back to top button