Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Подозират люлински „факири“ и Иво Ториното за въоръжения обир на инкасо автомобил

Маскираните обирджии задигнали 4,7 млн. лв. в „Рнг мол“, поне осем човека са участвали в престъплението

Бандити от столичния ж.к. „Люлин“, арестувани през 2010 г. в полицейската спецоперация „Факирите“ и хора на горублянския гангстер Ивайло Борисов – Ториното са основните заподозрени за дръзкия въоръжен обир на инкасо автомобил, който беше нападнат във вторник рано сутринта на паркинга в търговския център „Ринг мол“ до Околовръстното шосе в София. Това разкриха пред „Уикенд“ ангажирани в разследването на тежкото криминално престъпление.

Нападението над бронирания инкасо автомобил, превозващ касети с пари за зареждане на банкомати, е планирано поне 2 месеца, твърдят криминалисти. Повод за тази констатация дават двата джипа БМВ Х5 с фалшиви украински регистрационни табели, използвани от обирджиите.

Джиповете са откраднати през септември

и са били снабдени с украински регистрационни номера, свалени от автомобили на установили се в България заради войната украинци. По непотвърдена информация, украинските табели са откраднати в Бургас и Варна още през лятото.
Двата джипа, използвани от грабителите, бяха открити опожарени в столичния квартал „Кръстова вада“ само час след обира в „Ринг мол“. Возилата са били залети не само с нафта, но и с белина, за да бъдат заличени абсолютно всички следи. Според ченгетата, в обира са участвали поне 7 или 8 човека – петима са извършили грабежа, а след това бандитите са се прехвърлили в други два автомобила в „Кръстова вада“, където са ги очаквали помощниците им. Предполага се, че обирджиите са напуснали София през Бистришко шосе. Заради съмнения, че извършителите може да са се

укрили в хижа или къща в Самоков и региона,

там полицейското присъствие е засилено.
Същевременно „Уикенд“ научи от ангажирани в разследването, че откраднатата сума от инкасо автомобила е 4,7 милиона лева. До този момент стойността на заграбеното не е обявена официално, от прокуратурата съобщиха единствено, че е седемцифрена сума. Това категорично превръща обира в един от най-големите, случвали се в България в последните години.
От записите от видеокамерите става ясно, че обирджиите са действали професионално – имали са опит и най-вероятно не за първи път участват във въоръжен грабеж. „Използвали са два джипа – първия е препречил пътя на инкасо автомобила минута, след като возилото е паркирало и един от охранителите е слязъл от колата. Охранителят е нападнат от двама мъже, единият от които го удря с дръжката на пистолета си по главата, а другия му поставя белезници. Вторият охранител в инкасото е бил

принуден да отвори задната врата на микробуса,

след което и на него са му поставени белезници. Мъжете от втория джип, паркирали зад инкасото, са изнесли касетите с пари и са ги натоварили в колата си. Накрая обирджиите са срязали две от гумите на инкасо автомобила и са се оттеглили. Цялата операция продължава не повече от 5 минути“, описва престъплението столичен криминалист.
Ченгетата вече са съставили списък със заподозрени, анализирайки почерка на бандитите и съпоставяйки ги с постъпили оперативни данни. Сред заподозрените са членове на разбитата през 2010 г. при акция на МВР люлинска банда „Факирите“, но конкретни имена не се съобщават.
Припомняме, че акция „Факирите“ бе проведена по разпореждане на тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов на 23 февруари 2010 г., когато бяха арестувани люлинските бандити Стоян Янакиев – Дългия, дясната му ръка Цветомир Василев – Синигера и още осем човека, сред които екземпляри с прозвищата Енота, Пайко, Жоро Турчина и Сашо Беззъбия, някога работили съвместно с легендарния люлински касоразбивач Йордан Цонков – Джиджи, показно застрелян през 2009 г.
Според обвиненията оттогава,

учениците на касоразбивача Джиджи

са участвали в серия въоръжени обири, както и в кражби на луксозни автомобили, които впоследствие са били снабдявани с фалшиви документи и са продавани зад граница. Делото срещу „Факирите“ обаче катастрофира в съда години по-късно, като почти всички обвиняеми бяха оправдани. През 2017 г. тарторът на „Факирите“ Стоян Дългия беше арестуван за нова серия въоръжени обири заедно с Николай Илиев – Понти и гравитиращия около Валентин Янев – Бореца рецидивист Красимир Пешев – Мраморския. И тримата обаче отдавна са на свобода, а делото още не е приключило.
„Има основателни причини да подозираме някои от членовете на „Факирите“ като извършители на обира“, признава пред „Уикенд” столичен криминалист Неофициално се твърди, че през последния месец Цветомир Василев – Синигера често е бил засичан в „Ринг мол“, за да разузнава терена. Смята се, че напоследък Синигера е част от групата на

горублянския гангстер Ивайло Борисов – Ториното.

Иво Ториното, бивш съпроцесник и дясна ръка на Златомир Иванов – Баретата по дело за търговия с наркотици, за последно беше разследван тази пролет като съпричастен към отвличането на безследно изчезналия криптомилионер Алекандър Алтънбашев. Любопитен детайл е, че Алтънбашев беше отвлечен точно пред „Ринг мол“. Криптомилионерът е в неизвестност до ден днешен, предполага се, че е ликвидиран веднага след като е бил похитен. Иво Ториното беше разследван и даже арестуван с двама от охранителите си и за отвличането на Адриан Златков, синът на автотърговеца Тони Златков през 2018 г., но отново беше пуснат бързо-бързо на свобода. Смята се, че Ивайло Борисов може да е сред „мозъците“ на въоръжения грабеж, макар да е малко вероятно да е участвал лично.

Въоръженият обир над инкасо автомобил е първи за годината. Последният медиен случай на обрано инкасо бе през април миналата година. Тогава трима маскирани задигнаха около 500 000 лева от специализиран автомобил край пернишкото с. Студена. Те бяха въоръжени с автомати. Дебнаха 2 часа, скрити в краден микробус, след което избягаха с джип с бракувани номера. До момента групата не е разкрита. През декември 2020 г. пък в Перник трима маскирани задигнаха над 1 млн. лева. Тогава обаче почеркът бе друг – бандитите напръскаха охранителите с лютив спрей. И тази група не е задържана.

Статията Подозират люлински „факири“ и Иво Ториното за въоръжения обир на инкасо автомобил е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button